Recept: glutenvrije softtaco’s met ananas en frijoles

twee vegetarische softtacos op houten plank

Ken je dat, dat je iets eet wat zo lekker is dat je het bijna elke dag wel hebben wilt? Ik heb dat momenteel en zit terwijl ik dit schrijf te smullen. Het is geen chocolade, taart of een koekje, maar tortilla’s. Maistortilla’s om duidelijk te zijn. Onweerstaanbaar vind ik ze!

Gisteren hadden we eters, dus stond ik ’s morgens vroeg op zodat ik een zo lekker mogelijk maaltje voor ze kon koken. Ik had besloten Mexicaans te koken, terwijl ik dat nog nooit eerder had gedaan. Nu heb ik een hulplijn, mijn broer heeft een Mexicaans restaurant en beschikt zodoende over voldoende kennis, recepten en producten zoals de lekkere, glutenvrije maistortilla’s om mijn Mexicaanse etentje zo authentiek mogelijk te doen smaken.

>>Eet aubergines zoals de Italianen

Mexicaans eten past goed bij deze tijd

Nu tegenwoordig zoveel mensen glutenvrij, vegetarisch of zelfs vegan eten, vind ik dat de Mexicaanse keuken aandacht verdient. Want de authentieke gerechten uit Mexico stammen nog uit de tijd van de oorspronkelijke bevolking van het land. Veel maïs en bonen. Met ontzettend veel plantaardige gerechten en het echte slowfood. De Mexicanen gebruikten geen tarwe, dat zijn ze pas gaan doen toen de Amerikanen de Mexicaanse keuken ontdekten. Zij bedachten de tarwe tortilla en in Mexico namen ze dat over.
Dit is typerend voor Mexicaans eten, want de Mexicanen hebben zich invloeden van andere volken heel handig eigen gemaakt. Zo hebben ze tegenwoordig Al Pastor, wat net als shoarma op zo’n ronddraaiende pin zit. Alleen gebruiken de Mexicanen ander vlees en andere kruiden.

>>Welke noten en zaden moet je als sporter eigenlijk eten?

 

Lekkere pure smaken van mais, rokerige pepers en bonen

Het Mexicaanse eten waar ik dol op ben is dat van de pure smaken. Aardse smaken van rook en vuur. Bonen, maïs, rokerige pepers en zachte avocado. Totaal anders dan wat je in veel Mexicaanse restaurants in Nederland krijgt. Want Mexicaans eten is geen alles overrulende smaakexplosie. Authentieke Mexicaanse gerechten zijn juist een perfecte balans van mooie smaken. En hoewel ik nul sjoege had van Mexicaans koken is dat waar ik gisteren voor ben gegaan. We hebben maïstortilla’s met frijoles, Ensalada Arabe, zelfgemaakte guacamole, koolsla, garnalen en een prutje met zwarte bonen, maïs en nog wat ingrediënten gegeten. Die laatste zal ik maar zwarte bonen stew noemen.

Het recept wat ik deze keer met jullie deel is Soft Taco’s met Frigoles en Ensalada Arabe. Een super lekkere combinatie van de zachte bonensmaak van Frijoles en de frisse ananas met een bite. Ontzettend genieten!

>>Simpel van Ottolenghi, heerlijk koken met maar 10 ingrediënten

 

Hoe maak je lekkere tortillas?

Voor dit recept heb ik bewust geen vlees gebruikt en ook aangegeven welke vegan opties je kan kiezen. Zo wordt er in dit soort gerechten vaak zure room gebruikt en die is heel goe die vervangen met vegan yoghurt gemaakt van soja bijvoorbeeld. Dit verzacht de smaak van de pepers en brengt een heerlijke balans in je gerecht.

De maistortillas die ik gebruik zijn van Blanco Niño, niet alleen vind ik dat de lekkerste die je vinden kan. Echt niet te vergelijken met spul uit de supermarkt. Ook zijn deze het makkelijkst om mee te werken.

Frijoles

400 gr droge zwarte bonen
halve witte ui
2 teentjes knoflook
1 tl komijn
zout
zoute echte boter  (vegan optie: olijf- en kokosolie)

 

Ensalada Arabe

1 rijpe ananas
halve witte ui
2 droge chilipepers
1 limoen
1 tl zout

maïstortilla’s
salsa picante
kool- of ijsberg sla

>>Recept: Vegan curry met aubergine en kikkererwten

 

Hoe maak je frijoles?

Frijoles is eigenlijk gewoon zwarte bonen. Maar dan wel heel lekker klaargemaakt dor ze te laten koken met gewoon een beetje zout. Het is zo’n beetje het nationale gerecht van Mexico en de Mexicanen eten het werkelijk overal bij. En dan bedoel ik echt overal, zelfs bij het ontbijt.

Je begint met je zwarte bonen. Was ze, spoel ze af en laat ze in een bakje water weken. Dit duurt acht uur. Gebruik je warm water, dan is een uur of twee voldoende. Ik heb het in mijn slowcooker gedaan zodat het warm bleef en mijn bonen na anderhalf uur al klaar waren om te verwerken.

Giet de bonen met het water waarin ze geweekt hebben in een pan. Ze moeten nu twee uur zachtjes pruttelen. Zorg dat er voldoende water in de pan zit. Ongeveer het dubbele van de hoeveelheid bonen.

Na twee uur voeg je een beetje zout toe en laat je de bonen nog 30 minuten door pruttelen.

Giet de bonen af, maar vang het water op in een bakje. Dit heb je later nog nodig.

 

Refried Beans of Frijoles Refritos maken

Snijd de ui fijn en fruit deze met de zoute boter in de pan. Knijp de knoflook fijn en voeg deze toe. Even fruiten en de bonen met een klein scheutje water in de pan doen.

Ondertussen doe je komijn zonder boter of olie in een koekenpan. Door de komijn te verwarmen komt er meer smaak vrij. Daarna voeg je het toe aan je bonen, net als wat peper en zout (naar smaak).

Nog even een paar minuten koken en dan met de aardappelstamper fijn stampen. Sommige mensen maken de frijoles helemaal glad, ik houd ervan om een iets grovere structuur te houden.

Tot slot pak je nog een beetje van het kookvocht. Dit giet je bij de frijoles zodat hij iets dunner wordt. Het zetmeel in de bonen werken bindend waardoor het te dik kan worden.

>>Zomerse taart met fruit en zelf gemaakte vanille hangop

 

Mexicaanse salade met ananas

Deze salade is een goed voorbeeld van de invloeden uit andere landen die de Mexicaanse keuken zo typeert. Waarschijnlijk komt dit gerecht van Libanese immigranten waarvan er veel in Mexico wonen.

De bereiding is simpel. Snijd de ananas in kleine stukjes en doe deze in een schaal. De halve ui snijd je ook fijn en voeg je toe aan de ananas. Besprenkel dit met fijn gehakte droge chilipeper en wat zout. Tot slot giet je het sap van een limoen erover. Super lekker!

Je vult de soft taco’s met een beetje frijoles en topt het af met de ananas, fijn gesneden sla en een beetje salsa. Je zult zien dat het een heerlijk gerecht is wat je bij de lunch of op een warme zomeravond kunt eten. Heel gezond, glutenvrij en als je de boter niet gebruikt volledig vegan.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar de Body & Fit shopFuturumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

 

 

Rose
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.