Van Rose kreeg ik de wintereditie van ‘DENK GROENTEN!’ te leen met heerlijke recepten van groentekok Frank Fol. Ik kook graag, ik eet graag groenten en ben altijd wel in voor iets nieuws. Dat werd dus de risotto van rode biet. In alle opzichten een experiment, want ik had nooit eerder risotto gemaakt.

Volgens recept koken is niet mijn sterkste punt: meestal gebruik ik ze als inspiratie om er vervolgens mee te improviseren. Dit komt voor een deel ook omdat ik recepten slecht snap. Ik huiverde in eerste instantie een beetje toen ik de bescheiden tekst bij de prachtige afbeelding zag staan. Vol goede moed zette ik alle ingrediënten klaar:

  • 150 gram (voorgekookte) bietjes in twee keer zoveel water
  • 175 gram risotto
  • een half ui (of een sjalotje) gesnipperd
  • parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • knoflook
  • peper
  • zout
  • dragon
  • rundertartaar
  • vloeibaar bakboter of soortgelijk
  • veldsla

Ik startte met het blenderen van de bietjes met het water. Het zou volledig vloeibaar moeten zijn maar het leek mij wel lekker om ook nog wat bietenstukjes terug te vinden in de risotto. Dus, de aanbevolen hoeveelheid van 120 gram opgehoogd naar 150 gram. De ui heb ik samen met flink wat knoflook in een flinke scheut olijfolie gefruit in de wok. Al vrij snel heb ik de risotto toegevoegd, ook hier heb ik meer gebruikt dan in het recept stond omdat ik niet van heel papperig eten houd. In drie fases heb ik de vloeibare bieten erbij gegoten, want je moet steeds wachten tot de risotto het vocht heeft opgenomen.

Ondertussen had ik m’n grillpan voorzien van een scheutje vloeibaar bakboter voor m’n in peper en knoflook gekruide rundertartaar van de Keurslager. Dat leek mij wel een geschikt stukje vlees bij dit bijgerecht. De risotto heb ik afgemaakt met wat parmezaanse kaas en veldsla. Een kleurrijk feestje op het bord gegarandeerd en ook nog een genot voor je smaakpapillen!

De wintereditie van ‘DENK GROENTEN!’ is de vijfde in een reeks. De overige drie seizoenen + een handleiding ter introductie completeren de set. De recepten zijn wisselend qua moeilijkheid en bereidingstijd. Krijg je eters en wil je indruk maken? Dan kun je je lol op! Voor-, hoofd-, bij- en nagerecht: je vindt het allemaal in dit kookboek, geïllustreerd met prachtige foto’s en duidelijke beschrijvingen.

 

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.