In Nijmegen heb je een bakker die de allerlekkerste rozijnen-notenbroodjes ever maakt. Nijmegenaren weten vast dat ik de broodjes van Bakker Arend bedoel. Het is al jaren mijn streven om deze broodjes ook zelf te maken. Helaas is het me nog niet gelukt, maar onderstaande poging ging zo goed, dat ik het recept toch graag met jullie deel.

Deze broodjes zijn van die fijne gezonde, vullende én lekkere broodjes. Met veel rozijnen en noten; ik vind ze ideaal om mee te nemen naar het squashen, dan weet ik zeker dat ik wel een wedstrijd doorkom 😉 Daarnaast vind ik het gewoon heel erg leuk om brood te bakken. Het hele proces waarbij je meel, water en gist ziet veranderen in brood blijft bijzonder, zeker omdat je er met je handen veel invloed op hebt of het goed lukt.

Het kost weliswaar wat extra tijd, maar voor mij is brood bakken vaak een ontspanmoment waar ik graag tijd voor maak (Tip: bak geen brood als je haast hebt of weinig tijd, dat werkt elkaar erg tegen ;)) het is best fysiek om het deeg te kneden en ondertussen kun je je gedachten lekker laten gaan. Daarnaast maak je zelf het meest pure brood; bekijk de ingrediëntenlijst van een doorsnee supermarktbrood maar eens. Echt bizar wat daar allemaal ingestopt wordt…

Nog een laatste gouden tip, dan kan het bijna niet misgaan: week de rozijnen de dag van tevoren ongeveer 20 minuten in lauw water. Giet af en laat een nachtje staan, daar worden ze ontzettend veel lekkerder van!

Voor ongeveer 12 robuuste bollen:

  • 175 g volkorenmeel
  • 175 g speltmeel (of ook volkorenmeel)
  • 150 g bloem
  • 10 g gist
  • 1 tl kardemom
  • 5 g zout
  • 2 el dadelstroop
  • 350 ml water
  • 100 g gemengde, geroosterde noten, fijngehakt
  • 150 g rozijnen, geweld

Meng het meel, de bloem, de gist, de kardemom en het zout door elkaar in een grote kom. Voeg de dadelstroop en het water toe en meng alles tot een zacht deeg.

Leg het deeg op een werkvlak en kneed het in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Vorm tot een bol en leg terug in de kom. Dek af met vershoudfolie en laat minstens 1 uur rijzen tot het volume van het deeg ongeveer verdubbeld is.

Leg het deeg op het werkvlak, duw de lucht eruit en druk het deeg tot een platte cirkel. Verdeel de noten en rozijnen erover en vouw het deeg 2 keer dubbel. Werk nu de vulling door het deeg. Ik halveer dan steeds de deeglap met een deegkrabber en leg beide delen op elkaar. Dan druk ik ze samen plat tot een grotere deeglap. Die halveer ik weer en dat herhaal ik zo’n 12 keer.

Vorm tot een bol en laat ongeveer 45 minuten afgedekt rijzen.

Haal het deeg uit de vorm, druk een beetje plat en steek, snijd of trek het deeg in 12 stukken. Leg deze naast elkaar op een ovenrooster met bakpapier erop. Dek de bolletjes af en laat ze nog ongeveer 30 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Bak de bolletjes in 25 tot 35 minuten bruin en gaar.

Smakelijk!

Liefs, Jeanine

 
728 x 90 Broodbakshop algemeen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.