Simpel van Ottolenghi, heerlijk koken met maar 10 ingrediënten

Simpel. Het nieuwste kookboek van de smaakbepalende kok Yotam Ottolenghi. Met zoals de naam al zegt simpele gerechten. Niet meer dan 10 ingrediënten en een stap-voor-stap uitleg om deze heerlijke gerechten te maken. Rose is bijna jarig en gaat voor haar feestje uit dit boek koken.

Als je zoals ik begin januari jarig bent zul je niet altijd een feestje geven. De mensen die je liefhebt en waar je graag samen mee bent, heb je in de maand december al veel gezien. En iedereen, inclusief jezelf, is wel toe aan een paar weken zonder feestje. Toch organiseer ik dit jaar wat en heb ik besloten het mezelf als gastvrouw niet al te moeilijk te maken. Ik ga lekker koken, maar maak gerechten die ik vooraf kan bereiden. Op die manier hoef ik mijn eigen verjaardag niet mee te maken vanuit de keuken.  Dit is waar het kookboek Simpel van pas komt.

Echt lekkere plantaardige recepten

De smaken van Ottolenghi zijn ongekend populair. Hij gebruikt kruiden op zo’n manier dat elke hap recht naar je hart gaat. Dit eten gaat zitten op je emotie. Maar voor veel mensen zijn zijn recepten net iets te veel van het goede. Door de vele ingrediënten schrikken ze terug. Niet met Simpel, want dat kookboek is zonder in te leveren aan smaak echt wat makkelijker. 140 recepten met maximaal 10 ingrediënten, waarvan een groot deel in een paar stappen te bereiden is.

Wat ik erg leuk vind aan Ottolenghi is dat hij veel plantaardige recepten heeft. Zijn manier van koken is erg duurzaam. Met een minder zware belasting voor onze planeet. Ik ben niet vegan, maar eet wel erg vaak plantbased. Dus zonder dierlijke ingrediënten. En de recepten van Ottolenghi maken die leefstijl smakelijk en makkelijk.

Pompoensoep van Yotam Ottolenghi

Een aantal van de recepten uit het kookboek staan op mijn wishlist en een paar heb ik al geprobeerd. Zoals de Iraanse kruiden beignets met krenten, komijn, basilicum, dille en natuurlijk ei. Dit recept vond ik zelf echt geen succes, maar het werd hier thuis goed gegeten. Je kunt het lekker eten met bijvoorbeeld een yoghurt dillesaus.

De bloemkoolschotel met cheddar smaakte me beter. Eigenlijk was dit een heel gewoon gerecht. Bloemkool met kaas, maar dan wel net even anders. Het is gemaakt met cheddar en een hele lekkere kruidencombinatie van komijn, mosterd en kerrie. Dit is een gerecht wat ik als finger food vaker op tafel ga zetten. Komend weekend bij mijn verjaardag bijvoorbeeld.

Een absoluut succes was de pompoensoep met saffraan en sinaasappel. In het recept zitten een tussenstap en kruidencombinatie die ik zelf niet bedacht zou hebben, maar die zorgden voor een verrassend lekker resultaat.

Ingrediënten voor de Ottolenghi soep:

2 uien (in parten gesneden)
1 pompoen (in blokjes)
1 liter groente bouillon (ik heb een blokje gebruikt)
2 el rozenharissa (of 1 el harrisa en wat rozenaroma)
¼ tl saffraan
sinaasappelrasp
180 gr crème fraîche (vegan optie: kokoscrème)
5 gr korianderblaadjes

Stap voor stap bereiding pompoensoep

Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng de ui en pompoen met olie in de schaal en doe er zout en peper bij. Uitspreiden op de bakplaat en dan mag het 25 minuten in de oven. Dit karamelliseert de ui en pompoen een beetje en geeft een lekkere smaak.

Breng de groentebouillon samen met de harrisa, rozenaroma, sinaasappelrasp en saffraan aan de kook en voeg de ui en pompoen toe. Vijf minuten koken, pan van het vuur e de crème fraîche toevoegen. Pureer de soep zodat hij mooi glad wordt en serveer hem in een kom met de korianderblaadjes erover gestrooid.

Natuurlijk ga ik nog veel maken uit dit heerlijke kookboek. En nodig ik jou uit om niet alleen hetzelfde te doen, maar ook om foto’s van je lekkere eten samen met kooktips te delen in onze receptengroep.

En het boek zelf? Die kun je o.a. kopen bij onze partner Bol.com

Liefs, Rose

Simpel, het nieuwste kookboek van Yotam Ottelenghi, kost €29,99 en is o.a. te koop bij onze partners Bol.com, Bruna en Dille&Kamille. Koop je het boek via één van de linkjes op onze site, dan krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Meer over hoe dit werkt, lees je op de pagina Support Onze Site, waar je ook meer van onze partners vindt. Dankjewel alvast, alle kleine beetje helpen ons echt, want daarvan kunnen wij het onderhoud van de site en servers draaiende houden.

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Rose
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.