Tussendoortjes. Ik vind het lastige dingen. Stiekem zijn ze gewoon bedacht door briljante marketingteams, want wie houdt er nou niet van een ‘tussendoortje’? Een onschuldig klein hapje dat ‘altijd’ kan, dat je honger wegneemt en dat je energie geeft. Maar intussen eten we zo veel tussendoortjes dat we er over de hele dag gezien gewoon een extra maaltijd bij gekregen hebben.

 

Mijn tussendoortje

Beter geen tussendoortjes meer dan? Daar verschillen de meningen over. Ook ik zou het lastig vinden zonder tussendoortjes; soms heb ik gewoon een knorrende maag en dan is een tussendoortje wel handig. Ook als je gaat sporten kan een tussendoortje snel voor wat extra energie zorgen.

Natuurlijk ligt het er heel erg aan wat je een tussendoortje noemt; groente en fruit zijn prima tussendoortjes. Mijn verantwoorde favoriet is een rijstwafel met notenpasta of met avocado, hüttenkäse en salami (probeer het…dat is echt een match made in heaven ;)).

Daarnaast zijn er ook onmogelijk veel repen, koeken, yoghurtjes en drankjes die allemaal beweren ‘gezond’ en ‘verantwoord’ te zijn. Toch zitten ze vaak boordevol suiker, zout of allerlei kunstmatige stofjes die ik het liefst zo min mogelijk eet. Vandaar dit recept voor zelfgemaakte crackers. Eenvoudig, lekker en ‘clean’. Ideaal als tussendoortje…dat dan weer wel 😉

 

Recept voor spelt haver crackers

100 gr havermout

100 gr speltbloem

50 gr kastanjemeel*

4 el sesamzaad

5 el lijnzaad

5 el zonnebloempitten

3 el neutrale olie

150 ml water

en eventueel een snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng ze met je handen tot een stevige deegbol. Voeg water of meel toe als het deeg te droog of nat is.

Rol het deeg uit met een deegroller tot een dikte van 3-5 mm. Leg de deeglap op het bakpapier en bak de cracker in 30-40 minuten goudbruin in de oven.

Snijd de cracker als ie net uit de oven komt; bij het afkoelen wordt ie steeds knapperiger.

Enjoy!

Liefs, Jeanine

* Kastanjemeel geeft een heel bijzondere smaak, je vindt het bij de natuurwinkel. Je kunt het ook vervangen door (spelt)bloem. De speltbloem kun je ook vervangen door gewone tarwebloem.

1 Comment
  1. Haha wat grappig! Ik zie deze zeajks altijd in de supermarkt en wil ze al een tijdje reviewen. Ik heb alleen de aardbeien en perzik geproefd, en vond de aardbei erg lekker maar de perzik niks eigenlijk. En ze zijn inderdaad duur, jammer want de aardbei vond ik echt super lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.