Suikervrij en toch snacken

“Ik eet even geen suiker.” zei mijn huisgenootje tegen me. “Dat geeft rust, want iedere keer als ik suiker eet dan wil ik meer en daar heb ik dan een paar dagen last van.” ging ze verder. Ik schrok me rot, want in die tijd troffen we elkaar regelmatig in de keuken om – gewapend met elk een lepel – een pot Nutella meester te maken.
Inmiddels zijn we jaren verder, zij is moeder van twee jongens en ik woon in een andere stad. Als we elkaar spreken lachen we vaak om onze Nutella momenten en herinneringen aan oude tijden. Haar kinderen eten zoveel mogelijk natuurlijk en biologisch voedsel. Dat kan tegenwoordig, want ook de Biologische supermark verpakt kinderkoekjes een stuk leuker. Vroeger was je als je biologisch of suikervrij at de sukkel van de klas. Tegenwoordig is het hip

Suiker is de duivel, tenminste als je de berichten van healthwebsites en magazines leest. Want volgens het voedingscentrum is er niets mis met het witte, zoete goedje. Toch schrappen steeds meer mensen suiker uit hun dieet. En wel om de volgende redenen:

 

  1. Suiker bevat geen voedingsstoffen en bestaat uit pure calorieën. Het voegt niets toe aan je dieet.
  2. Het kan slecht voor je lever zijn
  3. Een te veel aan suiker schijnt diabetes te kunnen veroorzaken
  4. Het wordt in verband gebracht met kanker
  5. Suiker kan je hongeriger maken
  6. Het wordt direct in verband gebracht met overgewicht 

Maar vooral wordt suiker steeds vaker verslavend genoemd. Het is hierom dat ik ervoor kies bewuster te gaan eten. Ik ga niet volledig suikervrij, dat zou inhouden dat ik tijdens etentjes met vrienden of familie niet echt mee kan doen. In sommige gevallen zal er zelfs apart voor mij moeten worden gekookt. Ik geloof erin dat dat net iets te ver gaat. Meedoen met mijn geliefden is net zozeer goed voor mijn gezondheid als de juiste voeding. En mezelf middels een apart dieet afzonderen lijdt niet tot de verbinding met anderen die ik zoek.
Maar in mijn eigen boodschappenmandje, in mijn koelkast en op mijn bordje kan ik wel kiezen voor een suikervrij dieet. En dat is precies wat ik de laatste tijd aan het doen ben. Natuurlijk zit er in fruit ook suiker en in groente ook. Granen zijn ook koolhydraten en honing ook. De suiker die ik voor nu laat staan is de suiker zoals in suikerklontjes. De ‘gemaakte’ suiker uit suikerbieten en suikerriet. Want die suiker heeft niets met de natuur te maken. Die suiker wordt geproduceerd in de fabriek. En die suiker zit in bijna alle producten die je in de supermarkt koopt. Bijvoorbeeld in pindakaas met stukjes noot, chips met paprikasmaak en alle kant en klare sauzen. Het tv programma de Keuringsdienst van Waarden kwam er zelfs achter dat er suiker in Lipton thee zit.
En het is die suiker die er – volgens de foodies – voor zorgt dat we allemaal zo dik en ongezond zijn. Het is die suiker die we moeilijk vinden om weg te zetten als we eenmaal wat gegeten hebben.

Ik ben sinds twee weken voor de kerst suikervrij. Op een hapje hier en daar na dan. Tijdens de kerstdagen heb ik niet moeilijk gedaan. Er stond wel wat lekkers op tafel en daar heb ik van genoten, maar na de kerstdagen was het weer terug naar De Basis, zoals ik het noem. Terug naar De Natuur. En dat gaat me goed af. Heb ik zin in iets zoetigs dan neem ik een warme beker thee. Wil ik chocolade dan gooi ik pure cacao met een banaan en wat ongezoete sojamelk in de blender. En snak ik naar zoete baksels? Dan ga ik voor een leuk raw of paleo recept.

En hier is mijn Kleine Snack voor als ik echt snoepen wil:

1 banaan, twee eetlepels pindakaas en wat cacaopoeder in de blender, eventueel nog wat gesmolten kokosolie erbij.
Snijdt een banaan in plakjes en smeer hier een beetje van het mengsel uit de blender op. Leg er een ander schijfje banaan op en je hebt een hap-slik-weg-snackje.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.