Komend weekend heb ik twee triatlons. Op zaterdag een 1/8ste in Holten en op zondag 1/16de in Beesd. Ik vind deze komende inspanning wel een goed excuus om weer eens de keuken in te duiken want ik kan wel wat extra energie gebruiken in de vorm van voedsel.

 

Zoekende naar het ideale recept stuitte ik op een oud recept van mij voor bananenbrood met sesam. De inspiratie voor dit brood kwam ik anderhalf jaar geleden tegen in de Allerhande maar ik vond hun versie toen teveel suiker bevatten. Ik heb daarom mijn eigen variant bedacht en gemaakt die onwijs goed lukte. Het brood is niet super zoet maar wel erg voedzaam plus dat de toevoeging van sesamzaad zorgt voor een extra dosis eiwitten. Ideaal dus voor de sporter.

 

Om het geheel nog wat op te leuken en speciaal voor Rose die ziek op bed ligt voegde ik er dit keer ook nog wat chocolade aan toe.

 

Wat heb je nodig

  • 1 cup speltmeel of volkoren tarwemeel
  • 1 cup havermout (in de blender vermalen tot meel)
  • 2 el havermout
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 el sesamzaad
  • 1 el lijnzaad en 3 el water (evt te vervangen voor 1 groot ei)
  • 3/4 cup rijstmelk
  • 2 el kokosolie
  • 8 medjool dadels (ontpit)
  • 1 el tahin (sesamzaadpasta)
  • 1 tl vanille extract
  • 3 grote of 4 kleine (rijpe) bananen
  • Optioneel: 1 cup fijngehakte pure chocolade

 

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 160 graden.

 

Mix de lijnzaad met het water in een bakje en laat deze even staan (als je ei gebruikt mag je dit overslaan). Rooster de sesamzaadjes in een bakpan zonder olie totdat ze lichtbruin zijn.Bekleed ondertussen een cakevorm met een bakpapier.

Schep meel, havermout, kaneel, gember, bakpoeder en de geroosterde sesamzaadjes in een beslagkom door elkaar. Doe de lijnzaad met het water (of 1 ei), rijstmelk, kokosolie, dadels, vanille extract en tahin in de blender en zet deze net zolang aan totdat de inhoud één gladde massa is geworden. Help hier eventueel bij door met een spatel langs de rand van de blender te schrapen (let op met je spatel en de messen!). Prak de bananen fijn met een vork. Meng dan de inhoud van de blender en de bananen door het meel door het voorzichtig om te scheppen. Let op doe dit niet te lang zodat het nog wat luchtig blijft. Voeg als laatste optioneel de chocolade toe. Wanneer het deeg gemengd is giet/schep je het in de cake vorm.

 

Zet het geheel dan in het midden van de voorverwarmde oven en bak het gedurende 70 minuten totdat het brood gaar is. De bovenkant is dan goud bruin en een satéprikker komt er min of meer schoon uit.

 

Resultaat is een luchtig, licht zoet en hartig bananenbrood met een bite.

 

Trouwens dit brood is ook heel makkelijk in te vriezen. Dan heb je voor elke prestatie wat voedzaams achter de hand

Liefssss Rhodé

 

Foto: njam.tv

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.