Een tijdje geleden was ik in de supermarkt met een vriendinnetje. Zij wilde wat beter op haar dieet letten, vertelde ze terwijl we onze wagentjes vulden. Vol verbazing keek ze naar de producten die ik koos en vergeleek ze met haar eigen wagentje. Ja, daar zat wel een verschil in, zag ze. Maar ze maakte tegenwoordig tenminste gezondere keuzes dan voorheen vertelde ze terwijl ze cruesli in haar wagentje deed.

Bij de biologische supermarkt vind je veel varianten met verschillende graansoorten en zelfs glutenvrije. Zonnatura heeft heerlijke muesli met gedroogd fruit en noten zonder toegevoegde suiker. En de cruesli maakt het merk met rijststroop. Dat is een suikervervanger, maar het is eigenlijk nog steeds een suiker. Zonder suiker maak je geen cruesli namelijk.

Cruesli is het krokante broertje van muesli. Muesli is een product wat rond 1900 door een Zwitserse arts ontwikkeld werd. Hij geloofde in voeding die zo min mogelijk bewerkt en vooral vegetarisch was. En suiker vond hij ongezond. Zijn patiënten kregen een rasp, appeltje, havervlokken, citroensap, melk en noten in een soort pap. Of moes en dat noemen ze in Zwitserland muesli.

Wat wij tegenwoordig als muesli in de winkel kopen is iets heel anders. Er zit naast havervlokken ook tarwe, gerst, rogge en spelt doorheen. En de appel en citroen niet meer. Wel worden er gedroogde vruchten of noten aan toegevoegd.

Om van onze huidige variant van muesli cruesli te maken heb je olie of boter nodig en suiker of honing. De krokante brokjes verkrijg je door de muesli te bakken.
Een andere lekkere variant voor in je yoghurt is een mix van noten en zaden. Rose gooit het liefst een beetje geplette walnoten en hazelnoten door haar yoghurt en doet daar een beetje honing bij voor de smaak.

 

Je eigen thuisgemaakt cruesli

En onze Joyce maakt haar eigen cruesli, ze is daar expert in. Zo maakte zij een zalige mix met o.a. verse kardemom die ze mee heeft genomen uit India. Omdat we niet allemaal naar India zijn geweest heeft ze voor ons een recept zonder de kardemom. De basis is glutenvrij en is gemaakt van havermout. Daar doet ze dan verschillende noten en zaden bij. Haar mix is iedere keer net iets anders en dat zorgt er voor dat ze er altijd van geniet.

Dit heb je nodig:

4 cups havermout (niet de snelkokende)
3 cups zadenmix van chia- en pompoenzaad
½ cup kokosolie
theelepel kaneel
beetje gember
snufje nootmuskaat
½ cup rijstsiroop
½ theelepel vanille extract
¼ cup gedroogd fruit en wat kokossnippers
een hand noten, zoals amandelen, hazelnoten

 

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Smelt de koksolie, Joyce doet dat au-bain-marie. Meng de gesmolten kokosolie met de havermout en zaden en doe hier de rijstsiroop bij. Even roeren. Voeg dan alle kruiden en de vanille toe en meng alles goed door elkaar.

Pak een bakplaat en bedek deze met bakpapier. Verdeel het mengsel eroverheen en zet de plaat een minuut of 30 in de oven. Maar loop niet weg. Elke tien minuten draai je het mengsel een beetje om dor te roeren. Zo worden alle kantjes goed gebakken.
Tijdens de laatste tien minuten voeg je het gedroogde fruit, de noten en de kokossnippers toe.

x Joyce

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar FuturumshopWiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
IMG_20140314_134654

Joyce deelt haar recepten op Instagram. En zo nu en dan deelt ze wat met ons, die recepten vind je hier

Wil je meer weten over gezond eten of heb je een vraag over je eigen voeding, kijk dan even naar de berichten van onze voedingsspecialist Maira Vermeulen

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.