Lekkere vegan curry van Lian

Geen dieren en wel eten. Plant powered dus. Wij merken dat we best wel zo willen eten, maar dat we eigenlijk niet zo goed weten hoe we dat moeten eten. Wat maken we en welke producten gebruiken we? We vroegen onze vriendin Lian om een vegan recept.

Lekker, gezellig, voedzaam en vullend eten. Geen ingewikkeld gedoe met lange recepten, onbekende producten en calorieën tellen. Gewoon lekker, echt eten zoals het bedoeld is!

Ja hoor Rose, daar kan ik wel wat mee! Want soms zien we door het tarwegras het bos niet meer. We moeten goed voor onze stoere lijven zorgen en dat betekent ook dat we dat lijf mogen verwennen! In mijn geval met lekkere, verse, plantaardige gerechten.

Wacht.. wat? Plantaardig? Je bedoelt een vegan recept?

Klein detail: ik eet, vanwege verschillende redenen, plantaardig en maak in de keuken dus geen gebruik van dierlijke producten. Dat klinkt in eerste instantie misschien heel lastig, maar is eigenlijk vooral erg leuk! Ik heb namelijk op een andere manier naar de samenstelling van mijn gerechten leren kijken en kwam erachter dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Eindeloos veel eten dus en wie wordt daar nou niet gelukkig van?

Kom maar op met dat recept dan! Voor vandaag…

 

Mijn vegan recept voor een vullende curry boordevol groenten

Voor 4 personen

300g aardappelen in ongelijke stukken
1 middelgrote broccoli, roosjes
1 rode paprika in dunne reepjes
2 geraspte wortels
250g tomaten in kleine blokjes
sap van 1 limoen
1 ui
3 teentjes knoflook
5 tl kurkumapoeder (liefst kurkumawortel natuurlijk, verkrijgbaar bij de toko)
5 tl kardemompoeder
3 tl komijnzaadjes
3 tl verse koriander
4 cm gember
1 rode peper (laat iets over voor de garnering)
1 tl zout en peper
½ tl kaneel
400 gram zilvervliesrijst
400 ml kokosmelk

(recept onder afbeelding)

kruiden voor vegan curry recept

Snijd eerst alle ingrediënten zoals hierboven vermeld, dan ben je lekker voorbereid en kun je in alle rust koken. Voeg de kurkuma, kardemom, komijn, gember, ¾ rode peper, koriander, knoflook en sap van een halve limoen toe aan een vijzel en maal fijn. Het kan uiteraard ook met een blender, maar zelf vind ik het gebruik van de vijzel gewoon iets hebben.

Fruit de ui in olie naar keuze en voeg als deze mooi glazig is de tomaten toe. Laat dit even een paar minuutjes pruttelen totdat de tomaten zachter zijn geworden. Voeg hier nu in deze volgorde je kruidenmengsel, kokosmelk en aardappelen aan toe. Roer even door en voeg nu nog een tl zout en peper en een halve tl kaneel toe. Breng dit aan de kook en laat op een laag vuur zo’n 15 a 20 min staan tot de aardappelen beetgaar zijn.

Voeg nu de broccoliroosjes, geraspte wortel en reepjes paprika toe. Laat het geheel nog zo’n 5 a 10 min staan, zodat de smaken in de zojuist toegevoegde groenten kunnen trekken.

Serveer de curry met (zilvervlies)rijst. Garneer met koriander, het overgebleven limoensap en wat extra rode peper voor de liefhebber. Je kunt eventueel nog fijngehakte pinda’s of cashewnoten toevoegen.

Eet smakelijk!

Pssst, ben je nou een beetje nieuwsgierig geraakt en sta je wel open voor iets nieuws? Las eens een PlantaarDag in of doe mee aan de online Veganchallenge die 1 april weer van start gaat!

Lian!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.