Recept: vegetarische bonensoep voor in de zomer

vegetarische bonensoep met turks brood en hummus

Voor mijn verjaardag heb ik een prachtig kookboek gekregen: De parttime vegetariër, met heerlijke recepten zoals deze vegetarische bonensoep. Dankzij de oosterse kruiden en een flinke scheut citroensap is dit een heerlijke voedzame soep die ook prima in de zomer kan. 

Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik een hele slechte receptenkoker ben, ik geef er altijd wel een draai aan waardoor het eindresultaat net even anders is dan de foto in het boek. Meestal omdat ik sommige ingrediënten toch niet in huis heb,  mijn alternatief net wat minder ingewikkeld is of omdat ik vind dat mijn variatie simpelweg lekkerder is. Zo ook met deze vegetarische bonensoep.

 

Wat zit er in de vegetarische bonensoep?

  • 2 winterpenen
  • 2 uien
  • 1 aardappel
  • 2 blikken cannellini bonen (à 250 gram uitlekgewicht)
  • 2 blikken bonenmix (die met de maïs, à 130 gram uitlekgewicht)
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 liter water
  • ruime theelepel sambal
  • 3 scheuten citroensap
  • flink wat koriander, bonenkruid, kardemom en gember
  • 2 laurierbladen

 

Hoe maak je de vegetarische bonensoep?

Je verwarmt flink wat olijfolie in pan met dikke bodem. Ik heb zelf een hapjespan gebruikt. Op middelmatig vuur gaar je de winterpeen en uien. Ondertussen snijd je de aardappel in stukken en laat je de blikken bonen uitlekken.

Dit gooi je na vijf minuten in de pan erbij samen met de bouillonblokjes, laurierblaadjes en het water. Zodra het aan de kook is, zet je het vuur lager en laat je alles nog zo’n 15-20 minuten staan met de deksel half op de pan. Af en toe moet je het wel even doorroeren.

Zodra het goed is doorgekookt, haal je de pan van het vuur en voeg je alle kruiden en het citroensap toe. Vergeet niet om de laurierbladen er even uit te vissen voordat je alles pureert met de staafmixer. Ik vind het zelf wel lekker als de soep lekker dik en lobbig is. Heb je ‘m liever wat dunner? Voeg dan nog wat water toe.

De pan kan weer op het vuur en vergeet niet de laurierbladen toe te voegen. Je moet de massa even flink doorroeren terwijl je het aan de kook brengt. Daarna zet je het vuur weer omlaag, leg je de deksel half op de pan en nog steeds af en toe even roeren. Na een minuut of 10 kan je ‘m wel opdienen.

Ik heb de soep geserveerd met nog wat koriander als garnering, een Turks brood uit de oven en hummus. Een voedzame en gezonde maaltijd die zich ook goed laat invriezen. Makkelijk als je – zoals ik – alleen woont en op drukke dagen tijd wilt besparen.

O ja, klein maar belangrijk detail: dit is wel echt een soep voor ná de training.

Eet smakelijk!

Onze vriendin Lian eet veganistisch, en deelde een tijdje geleden haar recept voor een lekkere vegan curry met ons!

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.