Lekker en echt eten. Niet van die dingen uit pakjes, want die zijn niet nodig. Alles wat men in een pakje stopt kan je zelf beter, vindt Rose. Maar dan moet het wel makkelijk zijn, want te veel gedoe en lange recepten? Dat vindt ze niets. Ook nu ze geen vlees meer eet. Vandaag haar groente stoofpot met zoete aardappel.

Sinds ik een paar weken geen vlees meer eet, vragen mensen me waarom ik dat doe. Veel van hen lijken een soort activistisch antwoord van me te verwachten. Een verhaal over dieren, bloed en dood. Maar als ik heel eerlijk ben is het idee van die dieren voor mij nooit voldoende geweest om met vlees te stoppen. Ik dacht er wel over na, maar dat was nooit terwijl ik aan tafel zat.

Ik ben begonnen met nadenken over mijn vleesconsumptie toen ik las over de bluezones. Dat zijn gebieden in de wereld waar mensen niet alleen langer leven, maar dit ook in betere gezondheid doen. De bewoners van deze gebieden verschillen van elkaar op de meeste vlakken, maar op een aantal punten niet. Community, het hebben van een levensdoel, veel natuurlijke beweging en een natuurlijke en pure manier van eten zijn daar een aantal van.

Hierdoor ging ik minder vlees eten en ging koken op een andere manier. Met verse producten, geïnspireerd op de keukens uit landen die dichter bij de evenaar zitten dan ik. De verhouding op mijn bord veranderde. Meer groente en minder vlees. Maar na verloop van tijd – toen ik het dit jaar erg druk kreeg met onze site – ging ik makkelijker eten. Wat vaker buiten de deur en stukje bij beetje weer meer vlees.

 

Het klimaat en de consumptie van vlees

Het kwartje viel een tijdje terug. Toen ik die documentaire zag waarin Leonardo di Caprio liet zien hoe de wereld ervoor staat en hoe we nu echt wat moeten doen willen we gene natte voeten van de stijgende zeespiegel krijgen. Opvallend was dat niet de industrie, niet de auto’s, maar de consumptie van vlees één van de grootste problemen is. Die beesten poepen, laten boeren en moeten gevoerd worden. Hele oerwouden worden gekapt voor de sojateelt. Ik bedacht me dat ik naast het scheiden van plastic, papier, compost en huisvuil eigenlijk niet zo heel veel kan doen. Maar wilde ik mijn steentje bijdragen aan de wereld van de toekomst? Dan moest ik anders leren omgaan met vlees.

Ik eet geen vlees omdat ik hoop dat mijn neefje en nichtje, hun vriendjes en generatiegenootjes kunnen opgroeien in een wereld net zo mooi als die van mij. Met sneeuw in januari en suffe Nederlandse zomers. Met bossen om in te wandelen en sporten en de kustlijn om van de zee te genieten. En als bonus? Het schijnt dat we door minder vlees te eten en meer planten te nuttigen veel gezonder zijn.

 

Plantaardige voeding

Ik ben sindsdien lekker aan het koken en geniet enorm van mijn bewuste voeding. Ik doe niet ingewikkeld met gluten, koolhydraten, eiwitten en gezever over suikers. Wel kies ik zonder er al te veel bij na te denken voor plantaardige producten in plaats van producten gemaakt van dieren. Niet omdat ik dierlijke producten krampachtig vermijd, maar omdat ik het wel zo makkelijk vind om een stel planten in een pan te gooien en die daarna lekker op te eten.  Alleen de melk in mijn latte is nog dierlijk en heel soms kook ik met Ghee.

 

Groentestoofpot met kurkuma

Kruiden maken het verschil. Je kan bijna alle groentes onvoorstelbaar lekker maken als je maar weet hoe ze op smaak te brengen. Indiase curries zijn daar een goed voorbeeld van. Ik at die de laatste weken erg veel en heb me voor deze groentestoof daardoor laten inspireren. Het is een recept wat makkelijk te maken is. Het meeste werk zit hem in het snijden van de groente. Ik gebruikte kokosmelk om de smaak iets te verzachten, houd je niet van kokos? Dan heeft een beetje yoghurt op je bord hetzelfde effect.

Je hebt nodig:

 • zoete aardappel
 • aubergine
 • doperwtjes
 • tomaat
 • kikkererwten (ik gebruikte ze uit blik)
 • knoflook (1 of 2 teentjes)
 • frito
 • rode peper
 • ui
 • stukje gemberwortel
 • groente bouillon (zelfgemaakt of een blokje)

De bereiding is simpel. Snij de ui in blokjes en fruit deze op een zacht vuurtje in de pan. Fruiten is niet hetzelfde als aanbakken. Als je uien fruit, staat het vuur zo zacht dat verbranden eigenlijk niet kan. Doordat je roert worden de stukjes gelijkmatig warm en carameliseren ze een beetje. Hierdoor geven ze een natuurlijk zoete smaak.

Snij de aubergine in kleine stukjes en voeg deze bij de ui. Het vuur mag nu iets hoger zodat je de aubergine wat opbakt. Door dit te doen, wordt hij lekker en heeft hij niet zo’n zompige textuur later in je gerecht. Voeg wat water toe, een glas is voldoende, iets meer mag ook. Doe het bouillonblokje erbij en laat alles rustig en zachtjes koken.

Voeg smaak en kleur toe met wat kurkuma (ik gebruik poeder), het gesneden en ontpitte rode pepertje, het stuk gember, de fijngesneden knoflook en een scheut frito.

Snijd de tomaten en doe ze in de pan. Bij mij wisselt het hoeveel ik er in doe, het is maar net hoeveel zin ik heb in snijden of hoeveel ik er heb liggen. Ongeveer drie tomaten is lekker, maar eentje is ook oké.

Snijd de zoete aardappel in stukken. Je kan nu kiezen hoe je je maaltijd serveren wilt. Met de aardappel apart en de stoof als saus of de aardappel erdoorheen. Ik bereid de aardappel apart zodat ik de groentestoof die ik overhoud de volgende dag kan eten met wat rijst. Je kan nu ook de zoete aardappel bij de rest van de groente in de pan gooien en deze mee laten garen.

Voeg de kikkererwten en doperwtjes toe en laat de pan op een zacht vuur pruttelen. Heb je veel tijd? Laat dat vuur dan laag zodat alle smaken de tijd hebben goed in je eten te trekken. Heb je minder tijd? Dan kan het vuur hoger. Ik gebruik dan gewoon wat meer kurkuma om de smaak spannend te krijgen. De kokosmelk giet ik pas in het gerecht als het bijna klaar is. Gebruik je yoghurt? Doe daar dan een eetlepel van op je bord, zodat je het door je eten kan mengen.

Ik vind dit een zalige maaltijd waar ik echt blij van word. Het voordeel van dit soort maaltijden is dat ik ze invries en op een drukke dag alleen maar hoef te verwarmen. Op vrije dagen kook ik daarom voor een heel leger. Daar pluk ik de rest van de week de vruchten van.

Liefs Rose

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.