Vis uit de tajine

In de bluezones – waar mensen in hele goede gezondheid heel oud worden – eten ze niet van die troep zoals wij. Daar hebben ze geen kant en klaar en gebruiken ze ook veel minder smaakversterkers. Volgens ons komt dat mede doordat ze in de bluezones nog echt slowfood eten. Voor ons reden genoeg om Natastja deze week ook eens langzaam te doen koken. Haar opdracht: koken met de tajine!

Voor de goede orde, een tajine is iets wat de buren in de keukenvensterbank hebben staan. Iets wat je krijgt in je kerstpakket, wat er mooi uitziet, maar waarvan je geen idee hebt wat je er mee moet. Voor mij tenminste. Toen Rose mij vertelde ‘iets met een tajine‘ te gaan doen, wist ik niet eens wat een tajine was. Gelukkig was daar Wikipedia en weet ik nu dat een tajine een soort Marrokaanse braadpan is. Een schaal met een kegelvormige deksel waarin je eten langzaam gegaard wordt en alle sappen in de tajine blijven. Het resultaat is daardoor heel smaakvol, want met het vocht wat in het gerecht zit blijven ook de smaken vol op aanwezig.

 

7

Recept voor de tajine

Als je zo’n “ding” nog nooit hebt gebruikt is het wel een uitdaging om er mee te gaan koken. Ik had dus hulp nodig. Dus wederom op zoek naar een recept dat ik kon handelen, hierbij kwam ik uit op de site van Okokorecepten en mijn oog viel op de ‘Tajine van Kabeljauw met charmoula‘.

Je begrijpt al wel wat er gebeurde met me.

De eerste gedachte was natuurlijk: jammie vis maar wat de … is charmoula. Hoe doe ik dat nou weer? Maar dit bleek “gewoon” de marinade te zijn waar je je vis een tijdje mee in de koelkast laat staan en waar je de tomatensap mee op smaak brengt om je ingrediënten in de Tajine mee gaar stomen. Dat moet me lukken, aan de slag maar weer.

Ik heb de volgende ingrediënten gebruikt

Voor de Charmoula:

– 15 gr koriander

– 15 gr bladpeterselie

– 4 teentjes knoflook

– 1 eetlepel azijn

– 3 eetlepels citroensap (dit mocht van mij achteraf wel wat minder, ik denk dat dit het gerecht wat zurig maakt, maar dat is mijn persoonlijke smaak)

– 1 dessertlepel paprikapoeder

– 1 eetlepel provinciale kruiden

– 1 eetlepel olijfolie met basilicum (stond niet in t gerecht maar t maakt het geheel wat meer tot een soort prutje wat er gemakkelijk op te smeren is)

Dit alles heb ik met een staafmixer tot 1 geheel gemixt

Voor in de Tajine:

– 120 gr bleekselderij

– 120 gr wortels

– 150 gr venkel

– 300 gr vaste aardappels (ik heb ze met schil gedaan, dat vind ik zelf erg lekker)

– 120 ml tomatensap (hier meng je voor dat je het gebruikt eerst een flinke eetlepel charmoula doorheen)

– 150 gr tomaten

en natuurlijk de dikke kabeljauwfilets, elk 150 tot 175 g

De bereidingswijze is volgens het originele recept gedaan, de ingrediënten en de hoeveelheden zijn aangepast naar mijn eigen smaak.

Er staat in het recept dat dit voor 4 personen is maar wij hebben het met zijn tweeën voor een groot deel opgegeten.

Het werd hier in huis wederom goed ontvangen. Met de Tajine koken is een leuke en lekkere manier om met eten bezig te zijn. En het voordeel is dat het met de goede voorbereiding tijd kan schelen op een drukke dag. Neem er de tijd voor. Met de vis is de tijd te redelijk te overzien maar wil je er grote stukken vlees in gaar krijgen, heb je meer tijd nodig.
Mijn recept vroeg om wat meer voorbereiding, maar Rose kookt wekelijks maaltijden in elkaar met haar tajine. Die zet ze in de namiddag op het vuur en terwijl ze aan de keukentafel verder werkt op haar laptop doen het fornuis, de lekkere ingrediënten en de tajine het werk. Multitasking-authentic-style!

goede tajineIk heb meteen een tajine gekocht, die zou ik eigenlijk eerst lenen, maar dit was net zo handig. Als je een tajine koopt kan je kiezen tussen twee soorten: de echte authetieke of de moderne. Ik ben gegaan voor de moderne tajine van Emile Henry, die kan je altijd gebruiken namelijk. Dat komt door de speciale glazuurlaag. Een echte tajine moet je of dagelijks gebruiken of eerst een nacht onder water zetten. Doe je dat niet of niet goed genoeg? Dan barst hij. Dat laatste leek mij een beetje veel gedoe.

Je kan tajines kopen in alle maten, een kleintje is erg handig voor een éénpersoonshuishouden, maar Rose heeft een grote, dan kan ze er twee dagen van eten.

Enjoy the food! Eet smakelijk

Liefs, Natasja

 

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.