Zo, de eerste dag van de squashcompetitie zit er weer op en ik voel dat ik morgen spierpijn ga hebben. In m’n kont, want daar krijg je nu eenmaal spierpijn als je squasht. Het is verbazingwekkend hoe aanwezig je bilspieren kunnen zijn; op het toilet gaan zitten wordt ineens een hele bewuste ervaring. Maar goed, daar gaat het niet over in deze blog. Dit bericht gaat over brood.

Het schijnt namelijk dat bakkers steeds minder brood verkopen. De grootste oorzaak is de anti-gluten-beweging die steeds groter wordt. En geen gluten betekent ook geen brood. Hoewel brood bij sommige personen inderdaad voor pijnlijke darmen zorgt, is het voor de rest van de bevolking – en zeker voor sporters – een goede voedingsbron. Een dikke volkorenboterham met kaas of stroop (of lekkerder nog, met allebei) zorgt ervoor dat je lichaam kan rekenen op een geleidelijke afgifte van energie.

Een ideale squashbodem dus. Dat dacht de squashman naast me vast ook, want hij werkte in no-time 8 boterhammen naar binnen. Daar stak mijn dubbele boterham een beetje zielig bij af. Maar, ik had niet zo maar brood, ik had 2 supervullende sneetjes zelfgebakken vijgenbrood. Het kost even tijd om het zelf te maken, maar dat heb ik er graag voor over. Ik vind het altijd heel tof om te zien hoe een prutje van meel, water en gist in enkele uren kan veranderen in zo’n bonk brood. Daarnaast is het kneden een heerlijke bezigheid. Je kunt je hersenen even uitschakelen en fijn met je handen bezig zijn. En dan de geur die het huis vult als het in de oven zit…ik kan er maar een ding over zeggen; probeer het zelf. En geniet ervan!

Ingrediënten voor 1 vijgenbrood

 • 300 g volkorenmeel
 • 200 g tarwebloem
 • 20 g verse gist (of 7 g droge gist)
 • 1,5 tl anijspoeder
 • 7 g zout
 • 2 el (dadel)stroop
 • 300 ml water
 • 100 g hazelnoten
 • 150 g gedroogde vijgen

Doe het volkorenmeel, de tarwebloem, het gist, het anijspoeder, het zout en de dadelstroop in een kom. Voeg het water toe en roer tot een plakkerig deeg. Gebruik je handen om er een samenhangende deegbol van te maken. Vet de kom in met wat olie, leg het deeg erin en dek het af met plastic. Laat ca. 15 minuten staan.

Haal het deeg uit de kom en kneed het in 10-20 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Leg het weer in de ingevette kom, dek het af en laat het ca. 1 uur rijzen tot het zo’n beetje in volume verdubbeld is.

Rooster ondertussen de hazelnoten en laat ze afkoelen. Hak de hazelnoten en de vijgen in grove stukken.

Haal het deeg uit de kom, druk het tot een rechthoekige lap. Verdeel de hazelnoten en de vijgen erover en vouw ze in het deeg. Kneed een paar keer goed zodat de hazelnoten en de vijgen zich over het deeg verdelen. Vorm het deeg in de gewenste vorm en laat het afgedekt weer ca. 1 uur rijzen, tot het flink gegroeid is.

Verwarm ondertussen de oven op 200 graden. Maak met een scherp met een paar inkepingen in het deeg en plaats het in de oven. Draai de oven na 15 minuten terug tot 180 graden en bak het brood nog ca. 30 minuten. Tot het bruin en gaar is. (Je bakt het brood totaal ongeveer 45-55 minuten.)

 

Liefs Jeanine

 

IMG_6360

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
 1. Heel fijn, dit recept!

  Ik had wat tijd over en heb dit gemaakt.:-)
  Wat een heerlijk brood! Dat ga ik zeker vaker doen!

  Dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.