Wist je dat venkel in het oude Griekenland de naam Marathon had. Rond het stadje Marathon groeide venkel. In dat venkel veld vond “de slag van Marathon” tegen de Perzen plaats. Marathon is tijdens die slag de naam geworden van een hardloopwedstrijd (over 42 km en 195 meter). Die afstand is de exacte afstand van Marathon naar Athene (hoofdstad van Griekenland). De hardloper die de eerste marathon aflegde, om de grieken in de hoofdstad voor de Perzen te waarschuwen, had venkel bij zich.

Venkel was zowel bij de Grieken als de Romeinen populair. Strijders gebruikten Venkel om gezond te blijven, terwijl de vrouwen het aten om niet te dik te worden; het versneld kennelijk de vertering van vet en moeilijk verteerbaar voedsel.

Goed allemaal leuk en aardig mijn recept is gewoon lekker fris zoet en gezond.

Wat heb je nodig voor 2 volle kommen

* 1 venkel (zowel de knol als de groene sprieten gebruik je)

* 1 peer

* 1 teen knoflook

* 1 tomaat

* Peper naar smaak

* 500 ml water

Optioneel:

* 1 blokje groente bouillon

* Flinke hand rijst

Halveer de venkel, snij het stukje wortel aan de onderkant eruit en was de rest van de knol schoon. Verwijder het klokhuis uit de peer. Snijd alle groente en fruit in grove stukken en doe deze met 500ml water in een pan. Je kunt er voor kiezen deze “soep” ongekookt te eten. Dan is het een kwestie van alle voorgaande ingrediënten in de blender mengen en fijnmalen.

Als je het geheel als warme soep gaat eten kan je evt een bouillon blokje toevoegen voor een wat hartigere smaak maar ik vind het geheel zonder bouillon al genoeg smaak hebben.

Als je van deze soep een volledige maaltijd wilt maken voeg dan een flinke hand rijst toe voordat je het geheel aan de kook brengt.

Breng dus voor de warme variant alles in de pan aan de kook en laat 5 tot 10 minuten zachtjes doorkoken. Pureer het geheel dan met een staafmixer en eet smakelijk.

IMG_20140306_202201 (1) Rhodé is onze keukenprinses, ze rijdt paard, fietst, loopt en ze heeft mee gedaan aan een triatlon. Deze smulpaap leeft van lekker eten, maar wel met een gezonde noot… als het kan. Voor stoerevrouwensporten.nl schrijft ze recepten en blogt ze.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.