Als er één land is wat hoog op onze OMG-daar-moeten-we-echt-een-keertje-heen-lijst staat dan is het IJsland wel. En dan vooral Reykjavik, de Noordelijkste hoofdstad ter wereld. Het is de ultiem hippe stad met enorm veel organic restaurants en hotels die zo groen en milieu vriendelijk mogelijk werken. En de natuur is zo mooi en bijzonder dat het voor ons actievelingen wel dé plek van het hoge noorden genoemd mag worden. IJsland is the-place-to-be. Misschien is IJsland met haar machtige natuur wel het groenste en meest milieubewuste land ter wereld. Niet zo vreemd als je weet hoe dicht de IJslanders op de natuur wonen. Wij willen erheen, we willen een sportieve vakantie in IJsland en dit is wat we willen doen:

 

Warm water

Misschien kan je je nog herinneren dat een IJslandse vulkaan het hele vliegverkeer in Europa stil legde? Zonder vulkanen was IJsland er nooit geweest, 20 miljoen jaar geleden is het eiland na een vulkaan uitbarsting ontstaan uit lava. Doordat het vulkanische eiland bovenop een breuklijn ligt waar de aarde heel dun is telt IJsland veel bubbelende poelen en geisers waar de warmte van de aarde naar buiten komt borrelen.

En precies dat maakt IJsland zo mooi. Het is misschien het enige land ter wereld waar je in één dag bevroren water en stoom in de natuur tegenkomt. Niet alleen het landschap, maar ook de manier waarop de IJslanders gebruik maken van de warmte is uniek. Zo douchen ze met water wat verwarmd is door de aarde en gebruiken ze datzelfde warme water om gedurende de winter het ijs op straat te smelten.

Het is het natuurlijke warme water van IJsland wat ons bij de eerste plek op ons wensen lijstje brengt: De Blue Lagoon net buiten Reykjavik. Deze spa die tussen de luchthaven en de hoofdstad ligt heeft een gigantisch warm water bad waar je het hele jaar in kunt zwemmen. Dus ook als de buiten temperatuur benenden nul is. Verder kan je er verschillende ontspannende en verzorgende behandelingen krijgen, zoals scrubs en maskers, modderbehandelingen of een massage in het water. Omdat de indrukwekkende Blue Lagoon tussen de luchthaven en de hoofdstad in ligt is het een ideaal begin van een mooie vakantie week.

 

litli bondabaerinnEten en drinken

De hoofdstad Reykjavik is al jaren in elk reisprogramma te zien omdat het er zo verrekte hip en cool is. Vooral het uitgaansleven is populair, maar wij gaan er liever op zoek naar de beste en lekkerste zaakjes waar we van goed, gezond en mooi voedsel kunnen genieten. Zoals Litli Bondabaerinn . Dit kleine zaakje is een koffie tentje waar je ook farmer’s market producten van lokale biologische boeren kunt kopen. Het kleine zaakje op 41 Laugavegur staat bekend om de lekkere koffie’s, glutenvrije brownies, chai latte’s, het vega worstenbroodje en niet te vergeten de chocolade koffie. Eigenaar David staat zelf in de zaak en wisselt met plezier recepten uit.

Op your little black book kwamen we een tip van blogster Anne tegen. Zij is bij Icelandic Fish & Chips de lekkerste fish and chips óóit tegengekomen. Het krokante jasje van de vis is gemaakt met spelt en gerst en je kan kiezen uit verschillende vissoorten. Bij je eten krijg je zelfgemaakte limonade of een ginger beer.  De buitenkant van dit restaurant ziet er niet uit, maar de belofte van zulk lekker eten zorgt ervoor dat ook Islandic Fish and Chips op ons lijstje komt.

 

 

 

Sportief in IJsland

Elke zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig wel een toeristisch hardloop rondje, zo ook Reykjavik. Je kan er de stad op je loopschoenen ontdekken door met een local mee te gaan, maar nog veel gaver zijn de meerdaagse hardloop arrangementen waarbij je in de natuur rondom de hoofdstad of zelfs nog verder in het land al hardlopend tochten aflegt. Arctic Runners biedt beide opties. Het rondje in de stad is 5 tot 13 kilometer en je kan het elke dag doen. De meerdaagse tochten zijn wat langer, daarbij loop je in ieder geval 15 kilometer door bijvoorbeeld Þingvellir National Park 

Op de fiets kan je ook helemaal los gaan in IJsland. Allereerst is er de standaard fietstour waarbij je op gewone fietsen een tochtje in de natuur maakt. Hartstikke leuk, maar voor ons sporties misschien niet uitdagend genoeg. Wij gaan liever voor de mountainbike tour van Reykjavik Bike Tours.  Zij organiseren privé mountainbike tours in de buurt van de hoofdstad. De fietsen – Trek 4300 – zijn bij de tour inbegrepen en de lokale mountainbiker dus ook. Reken er maar op dat de rondjes die de IJslanders maken wat ruiger zijn dan onze parcoursje bij Schoorl.

IMG_20140612_122200

Is hardlopen en fietsen nog een beetje te normaal? Dan hebben we nog een hele gave optie. Zowel Rhodé als Rose hebben ervaring met paardrijden en toen we ontdekten dat je in IJsland ook met een georganiseerde paardrijtocht mee kan, zaten we natuurlijk direct online om een ticket te zoeken! Deze tocht van twee dagen en twee nachten gaat langs vulkanen en de hotsprings, waar je een bad kan nemen.

 

Wij zijn om, wij moeten naar IJsland! Tickets heb je al vanaf ongeveer 300 euro. Alleen het verblijf zal met al die lekkere restaurantjes en activiteiten aan de prijs zijn…. sparen dus!

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
  1. Mijn ouders zijn er afgelopen jaar geweest… en de foto’s waren echt fantastisch! Wil er zeker ook eens naartoe!

    En de vulkaan die herinner ik me maar al te goed… Heel Europa doorgereisd met de trein om thuis te raken :p

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.