Dit voorjaar was Rose druk bezig met vakantieplannen. Corsica of Barcelona, dat leek haar wel wat, maar Zweden stond ook nog op haar lijstje. Tenminste totdat ze tijdens de Den Helder Maastricht run dwars door het hele land ging. “Nederland is hartstikke mooi, waarom zou ik eigenlijk ergens anders heen gaan?” vroeg ze zich af. Gelijk heeft ze, daarom kijken wij deze zomer naar Sportieve Vakanties in Eigen Land.

Een tijd lang was vakantie in eigen land nog iets wat je deed omdat je je geen vakantie in een ver zonnig oord kon veroorloven. Verder was beter zo leek het. Voor veel mensen is dat nog steeds zo, zij gaan voor een all-inclusive in een warm land, maar steeds meer mensen beseffen zich dat ons eigen land ook reuze mooi is. En dankzij sites als airbnb kan je ook nog eens op de mooiste plekken slapen. Wij gaan deze zomer op pad in eigen land en we doen Maastricht, de Wadden, de Veluwe, het Oosten en natuurlijk de kust aan. En tijdens onze trips door Nederland nemen we ogenschijnlijk gewone plaatsen eens onder onze sportieve loep. Kijk, het enige wat wij nodig hebben is lekker eten, goede koffie en mooie natuur om in te sporten. En dat? Dat is goed te vinden in eigen land.

 

Fitte vrouwen, fitte moeders

Omdat wij een site voor vrouwen zijn en we weten dat een groot deel van onze lezeressen moeder is, kijken we in onze zomerserie naar vakanties waar je zowel sportief als moeder kan zijn. Ofwel een mooie plek waar je met je kinderen terecht kan, maarwat niet zo’n typische kinderplek is. Dat vonden wij bij Camping de Lievelinge onder de rook van Utrecht.

Bij het woord camping denken we al snel aan regen, modder, mugen en wc-rollen onder je arm. Of andere families. Wat dat betreft zijn campings net als zwembaden, ineens sta je oog in oog met de rest van Nederland. Er zijn gevallen waarbij je dat liever niet hebt.
Tenzij het een reportage in de Libelle betreft is kamperen helemaal niet altijd zo leuk als dat het lijkt. Bij de Lievelinge is dat anders. Deze camping is een perfecte plek die voorbij de reportages in de Libelle gaat. De Lievelinge is beter dan welk plaatje dan ook. Het is buitenleven, vuurtjes stoken en zorgeloosheid, maar dan mét wc rollen die al op de toilletten hangen én goede koffie, een perfect restaurant met daarbij fijne zitplekken mét wifi. Met de Lievelinge als uitvalsbasis zijn wij op pad gegaan in de Provincie Utrecht en vonden daar: fietsroutes, mtb paden, de Vecht en natuurlijk de stad Utrecht.

 

Slapen in een schoolbus

Op internet zag de Lievelinge er al perfect uit, echt iets voor ons. Het is een soort geheime plek voor Urban Hippies. Ofwel vrije mensen die willen genieten van de buitenlucht en de drukte van hun leven en de stad achter zich willen laten. Verwacht op de Lievelinge geen animatieteams of vreemde families met harde muziek. Ook is het geen plek waar je onverwacht naast een stel zuipende studenten komt te staan, maar het is ook zeker geen suffe natuurcamping waar je niets kan doen. Wij vonden er vrijheid, kampvuren, goede koffie , een meer om in te zwemmen en een prachtige omgeving om in te fietsen.

Bij Camping de Lievelinge kan je slapen in je tent, maar je kan ook gebruik maken van de bijzondere slaapplekken die ze daar bieden. Zo is er een kipcaravan, een indianentent, een gele schoolbus zoals je in Amerikaanse films ziet én een echte Yurt of Roma caravan. Meteen bij aankomst merkten we dat De Lievelinge een bijzondere plek is. Op het grote centrale plein zit een heerlijk restaurantje met een echt goede kaart. De tafeltjes staan in het grind met daarover heen een groot doek. Zo ben je op de mindere dagen niet gedwongen in je tentje of schoolbus te blijven zitten.
De ouderwetse draaimolen valt ook meteen op, elke avond om zeven uur gaat hij aan en alle kinderen weten dat al. Perfect als je nog lekker an tafel zit en nog even wilt blijven zitten om te genieten van de mooie avond en je wijntje. Er is ook een klein kinderboerderijtje, met kippen en nog wat andere beesten.
De Lievelinge is zo leuk omdat je er echt vrij bent, je buiten leeft, maar je niet de luxes als goede koffie of wifi hoeft te ontberen. Je kan er zitten en door schrijven aan je site, je kan er met de familie heen en je kinderen los laten, want die vermaken zich wel of je kan het gebruiken als een goede uitvalsbasis voor prachtige fietstochten. De combinatie van de drie is zo’n beetje ons idee. Wij zaten er met een vriendin, haar man werkte door, haar kinderen speelden de hele dag, wij genoten van de lekkere lattes en gingen op pad.

 

DSC0526

 

Fietsen langs de Vecht

Veel fietsers denken bij een weekend weg al snel aan Limburg, voor hen is dat de fietsprovincie bij uitstek. Maar Utrecht is ook niet verkeerd, sterker nog: het is er prachtig mooi. Er zijn stukken waar het landschap een beetje glooit, maar ook prachtige vlakke slingerwegen langs de oever van de Vecht. Deze provincie is geschikt voor rustige tochten, fietsen met je racefiets en lekker mountainbiken.
Een absolute tip is fietsen langs de Vecht, deze rivier kan je volgen tot voorbij Weesp, dan kom je uit bij het IJsselmeer. De Vecht is een echte slingerrivier die langs de kleinste dorpjes komt. Hij brengt je langs landhuizen, molens, beschutte wegen onder de bomen en ook stukken langs boomgaarden. Je kan bij Weesp afbuigen richting Amsterdam. Dit stukje Nederland was onderdeel van het vaste trainingsrondje van Rose toen zij nog in Amsterdam woonde. Zij maakte een rondje van Almere, door de polder, afbuigend naar Utrecht en dan langs de Vecht en door Muiden terug naar Amsterdam. Prachtig volgens haar. Maar dat is niet het enige stukje Utrecht wat enorm fietswaardig is. Het rondje Amerongse Berg is ook te gek. Je gaat dwars door de bossen en haast geen stuk is vlak. De Utrechtse heuvelrug is overigens voor mountainbikers een echte must go to plek. Er lopen een paar mooie mtb routes in Utrecht, die zowel voor de wat meer ervaren biker als de beginner zeer geschikt zijn. Wij moeten nog steeds die bij Amerongen uitproberen. Vergeet niet dat voor de echt verre fietsers de Veluwe naast de deur ligt, daar zijn ook een aantal zeer uitdagende en mooie stukjes Nederland. Wij zijn op onze fixies naar Utrecht gereden, daar hebben we een koffie gedaan op het Ledig Erf, het stamcafé van wielerminnend Utrecht met een fijn terras waar het niet gek is om je fiets in zicht te zetten.

vecht

Skinnydipping

Trainend voor de Vrouwentriathlon beseffen wij ons ineens hoe belangrijk zwemwater op vakantie kan zijn. Rose gaat misschien nog een weekje naar Toulouse en ontdekte na een middag op Google dat zwemwater bij je vakantie adres niet vanzelfsprekend is. We hebben van de week gezocht op campings met goede buitenbaden of hotels met een goed zwembad, maar die vind je niet zomaar één, twee, drie.
Voor onze vakantie in Utrecht zitten we daarvoor bij Camping de Lievelinge precies goed. De camping ligt aan een plas waar je goed kan trainen. Een voordeel van dit water is dat het heel langzaam diep wordt, dus ook voor kinderen is het veilig. Voor een andere zwemoptie gaan we toch weer naar de Vecht, die is heel goed geschikt voor een duik. Perfect voor een combintraining dus: fietsen in je triathlonpak en halverwege even gaan voor een duik. Let wel op dat je in buitenwater nooit alleen gaat zwemmen. Iemand met een bootje of een meefietser langs de kant is wel zo verstandig.

 

village

Dagje Utrecht

Wat is een vakantie in de Provincie Utrecht zonder een dagje naar Utrecht te zijn geweest? Het is een heerlijke stad met veel winkels. Het leuke aan de stad is dat het een perfecte mix is van de bekende grote winkels die je overal hebt en heel veel leuke kleine unieke winkeltjes. Daarbij is Utrecht ook erg charmant. Het is een oude stad die een stuk gezelliger is dan het overvolle en met toeristen beladen Amsterdam. Als je echt een keer wat anders wil doen in een stad als Utrecht is Pluk de Stad wel leuk  er zijn op verschillende plekken in de stad planten en bomen te vinden waar je eten kan plukken. De volgende keer dat wij naar Utrecht gaan, kijken we toch even op de site van Pluk de Stad, zo kunnen we misschien wat scoren. En weet je niet wat je met je pluksels moet? Gelukkig staan er op de site ook recepten.

Voor die koffista’s zoals Rose – zij drinkt alleen maar goede koffie’s en heeft bewust een aantal barista’s in haar vriendenkring – is Utrecht een klein wahalla. Een absolute must get coffee is die van The Village, deze zaak is al eens uitgeroepen tot de beste koffiezaak van Utrecht. Andere leuke zaken vind je in deze handige top tien voor koffie in Utrecht. 

Wil je lekker biologisch lunchen? Dan raden wij Gys aan, dit mooie zaakje heeft niet alleen biologische producten maar werkt ook zoveel mogelijk met boeren uit de streek. Ofwel wat je op je Utrechtse bordje in je Utrechtse eettentje krijgt komt waarschijnlijk ookuit de provincie Utrecht zelf. Daar houden wij van.

Oh en vergeet niet te kijken of er nog leuke festivals in Utrecht zijn, een feestje is mooi meegenomen, toch?

Heb jij nog leuke tips in en om Utrecht? Laat het ons weten en plaats een berichtje onder dit blog, zo helpen we elkaar.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.