In de Runnersworld stond pas een artikel over hardlopen en de overgang. Deze levensfase heeft een groot effect op het leven van vrouwen. Ook sportvrouwen, ren maar eens een marathon met opvliegers. Toch is de informatie erg beperkt. Te beperkt vindt Rose.

Yes! Dacht ik. Eindelijk een artikel over hormonen en sport, want in de tijd dat ik nog voor de bladen voor sporters schreef, zaten de bladen niet te wachten op dit soort artikelen. Dat terwijl meer dan 50% van de hardlopers tegenwoordig vrouw is. Van die vrouwen krijgt 100% ooit een keer te maken met de overgang en die overgang heeft effect op onze sportprestaties. Een belangrijk onderwerp dus.

 

Vrouwelijke hormonen van dertigers

De veranderingen in het vrouwelijk lichaam zijn enorm. Ze hebben effect op je lijf, geest, functioneren, karakter, gezin, vrienden, sport, werk… op alles in je leven. Vrouwen kunnen wat gevoeliger worden voor blessures of zien hun algehele functioneren minder worden. Maar zelden kijken we naar onze hormonen als de oorzaak hiervan. Immers, de overgang? Die komt toch pas als je oud bent?

Het beeld wat we hebben over de vrouw en haar hormonen is die van opvliegers en de laatste menstruatie. Ook het artikel in Runnersworld gaat daar over. Maar wist je dat we al jaren eerder beginnen met veranderen? De eerste voelbare verschillen kunnen al vanaf je 37e merkbaar kunnen zijn. Maar dan ben je al wel een tijdje bezig bent met veranderen. Wat velen niet weten is dat er voor de overgang ook fases zitten die elke vrouw meemaakt.

 

Een ander lichaam door hormonen

Aankomen in gewicht, een verminderde belastbaarheid, meer vermoeidheid en minder behoefte tot bewegen zijn zomaar een paar voorbeelden van dingen waar vrouwen tegenaan lopen. En juist sportvrouwen kunnen hier extra last van krijgen. Ze ontwikkelen klachten als overbelasting of overtraining. Of hebben gewoon niet meer zo’n zin in heftig sporten en beseffen niet dat het bij hun leeftijd kan horen. Als ze er vroeg bij zijn, hebben ze ook geen vriendinnen met vergelijkbare klachten. Onbekende klachten geven onzekerheid.

Wist je dat de meeste vrouwen zo rond hun 40e onbewust minder bewegen? Maar dat ze denken nog altijd te leven zoals ze in de jaren ervoor deden? Maar wist je ook dat aankomen in gewicht tijdens de periode waarin je hormonen veranderen functioneel is? De natuur doet dat om het vrouwenlichaam te beschermen. De hormonen die minder geproduceerd worden in je eierstokken worden ook aangemaakt in je vet. Het is om die reden dat vrouwen wat aankomen in hun taille.

Twee simpele weetjes die ons leven maar ingewikkeld kunnen maken. Want komen we nou aan omdat we minder doen of omdat de natuur haar werk doet? Vragen waar je voor die tijd nog niet mee bezig bent. Maar als het je overkomt, is het in eens van groot belang. Immers je lijf verandert en je hebt er weinig controle over.

 

Hormonen of gezeur?

De ene vrouw merkt al op haar 36e dat haar lijf per jaar meer verandert en de andere vrouw heeft op haar 45e nog nergens last van. Hierdoor kan het zijn dat vrouwen die er vroeg bij zijn, denken dat ze aanstellers zijn. Ik twijfel soms wel aan mezelf. Mijn sportprestaties zijn minder en mijn lichaam is wat zachter. Maar ook heb ik niet altijd zin om keihard te presteren. Hier heb ik het over met andere vrouwen en vraag naar hun ervaring en krijg veel verschillende antwoorden. Voor deze levensfase geldt dat we allemaal wel wat merken, maar dat we veelal pas over 10 jaar weten hoe en wat. De fase voor de overgang is een onzekere.

Sportachtergrond maakt dat nog wat lastiger. Een vrouw die al haar hele leven sport, merkt vanaf een bepaalde leeftijd dat het minder gaat. Ze heeft vergelijkingsmateriaal van ongeveer twintig jaar en ziet aan haar resultaten dat ze met de zelfde inzet toch minder wordt. Vrouwen die later begonnen met sporten, kennen dat niet. Zij trainen nog maar een paar jaar en merken dat er steeds meer kracht en snelheid bijkomt. Dat ze van beginnende sporter naar conditioneel fit en sterk gaan. Hierdoor kunnen twee vrouwen die even oud zijn en die in dezelfde levensfase zitten een hele andere ervaring hebben. De neergaande versus de stijgende lijn.

 

De jaren voor de overgang

Over de overgang en vooral de periode ervoor is maar weinig bekend. Deze periode, de peri-overgang – wordt zelfs door de meeste artikelen en boeken niet eens genoemd. De hormonen zijn moeilijk meetbaar en de effecten van de veranderingen die vrouwen opmerken kan je veelal ook aan levensstijl toeschrijven. Toch denk ik dat we geholpen zouden zijn met meer kennis. Dit bereiken we alleen als wij zelf eerlijker zijn over wat er in ons lichaam gebeurt. Als je goed oplet, zie je dat veel vrouwen van dezelfde leeftijd dezelfde dingen meemaken. Dezelfde kwetsbaarheden hebben. Meer kennis kan problemen voorkomen.

Is het je wel eens opgevallen dat het vooral vrouwen van rond de veertig zijn die niet meer tegen stress kunnen? Een vrouw die tegen een burnout aanzit, krijgt te horen dat ze rustig aan moet doen. Zelden wordt er gekeken naar haar leeftijd en de fase waar ze in zit. Het vrouwenlichaam maakt voor en tijdens de overgang meer cortisol aan.

Bij een veranderende menstruatie of aankomen in gewicht, zeggen veel huisartsen nog steeds dat het de overgang niet kan zijn. Als je wat jonger bent en je merkt tijdens het hardlopen dat je rug of heupen sneller pijn doen? Dan zegt de sportarts dat je je core maar beter moet trainen. Zelfs al is deze heel goed getraind.

Ik ben geen arts en ook geen vrouwenspecialist. Maar ik ben wel een wijsneus en een journalist. Ik spreek zoveel vrouwen die aangeven last te hebben en veranderingen op te merken in de jaren voor hun 40e. Ik geloof niet dat je vlak voor je 40e te jong kan zijn. Wel geloof ik dat er te weinig bekend is over de vrouw en haar hormonen vanaf haar 35e en dat we te moeilijk doen over vrouwen van 45 en hun hormonen. Daar wil ik wel verandering in brengen en dat zal ik op Stoere Vrouwen Sporten zo nu en dan doen. Middels artikelen, ervaringen en tips.

Ik begin met een link naar de documentaire van Ingeborg Beugel. Zij maakte met ‘Uitgebloeid’ een gaaf, herkenbaar en soms lachwekkend document over de vrouw en haar hormonen. Die moet je kijken, juist als je nog geen 40 bent!

ben ik in de overgang

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Dank je voor dit artikel. Ik wist wel dat ik er last van heb, maar je leest en hoort er bijna niets tot niks over. Voor mij een bevestiging.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.