vrouw stretchen spieren na hardlopen voor herstel na training

De juiste voeding, rust, foamrollen, een hersteltraining of een bezoek aan de masseur. Zoveel sporters, zoveel manieren om te herstellen. Maar hoe weet je eigenlijk of jouw herstel goed is?

Ik ben van nature een langzame hersteller en mijn spieren kunnen heel stijf voelen. Daarom is de juiste manier om mijn herstel te bevorderen wel zo belangrijk voor me. Toen ik begon met sporten deed ik vooral wat anderen deden. Zij deden al langer aan sport dan ik, zagen er afgetrainder uit en wisten het goed te brengen. Dus ze zouden het wel beter weten dan ik. Inmiddels zoveel jaren verder heb ik geleerd van mijn eigen lichaam. Kan ik er naar luisteren en kies ik mijn herstelmethode op basis van wat ik voel in mijn lijf.

 

Geniet, maar sport met mate

Veel hobbysporters nemen te weinig tijd voor hun herstel. Even sporten voor hun werk of tijdens de lunchpauze. Trainen voor een doel of je laten inspireren door topsporters. Onder het mom van alles is trainbaar kun je onbewust vermoeidheid opbouwen. Doe je dat lang genoeg? Dan kan je met een blessure of overtraindheid aan de kant komen te zitten. Vuistregel is dat je na een lichte training, denk hierbij aan een korte afstand in een lage intensiteit, de volgende dag wel weer sporten kunt. Maar dat je na een duurtraining wat langer nodig kunt hebben. Van een wedstrijd of intervaltraining kun je zelfs meerdere dagen herstel nodig hebben. (lees verder onder afbeelding)

 

Meet je rusthartslag

Ik let bij mijn herstel op mijn rusthartslag en het gevoel in mijn lijf. Door elke ochtend – nog voordat je uit je bed stapt en bij voorkeur rond dezelfde tijd – je hartslag even te meten, leer je je rusthartslag kennen. Je zult zien dat deze de dag na een training iets verhoogd is, maar vlak voordat je ziek wordt ook. Een paar slagen is niet zo erg, maar zit je bijna 10 slagen hoger? Dan is trainen een no-go. Je lijf is dan niet fit. Is hij een beetje hoger? Dan houd je daar rekening mee. Zo kan je de intensiteit van je training iets naar beneden aanpassen of een lekkere hersteltraining doen.

 

Luister naar je spieren

Mijn spieren vertellen me ook veel. Soms voelen ze stijf. De ene keer in alleen mijn kuiten, de andere keer in mijn hele lijf. Ik ga dan niet zomaar knallen in mijn training, maar begin mijn dag rustig met een aantal stretches. Ga ik daarna hardlopen? Dan loop ik rustig in en doe in het park even mijn standaard warming-up. Zijn mijn spieren dan nog stijf? Dan loop ik een klein rondje. Maar voel ik de energie er terug in stromen? Dan ga ik genieten van een fijne run.

 

Je lichaam moet herstellen

Een ander teken om op te letten is mijn humeur. De dag na een zware training kan ik wat moe zijn. Dan heb ik minder zin in mensen en is mijn hoofd net niet scherp. Een duidelijke indicatie van een sporterslijf in herstel. Er kan dan op mijn schema wel een training staan, maar ik doe hem dan niet. In plaats daarvan is een lunchwandeling of een warm bad wel zo lekker én verstandig. (lees verder onder afbeelding)

 

vrouw loopt hard dankzij goed herstel na trainingWaar let je op?

Op de site van Runnersworld ontdekte ik een paar mooie tips. Ze geven je een guidelines waar je op kunt letten. Zo leer je je lichaam beter kennen en weet je beter of je voldoende hersteld bent.

Voel je pijn of ben je fysiek uitgeput? Neem dan rust. Even niet sporten tot je je weer fit voelt. En maak je geen zorgen om je schema of je algehele vorm. Juist nu rust nemen draagt bij aan je prestaties in de toekomst. (lees verder onder video)

Ben je moe en heb je geen motivatie? Dan is een hersteltraining een goed idee. Even je benen los wandelen of anders een paar banen zwemmen in het zwembad. Voor dit soort trainingen kan een racefiets een goede optie zijn voor hardlopers. Dan kan je een uurtje de benen lostrappen en zorgen dat het bloed er weer goed doorheen stroomt, zonder al te inspannend bezig te zijn.

Ben je fris en fruitig, klaar om te gaan, maar heb je gisteren wel getraind? Ga dan vandaag lekker weer, maar houd er rekening mee dat je gisteren ook al trainde en houd je inspanning licht en ga niet heel ver.

 

Lees ook: ga je sneller hardlopen door koffie? En heb je je weleens afgevraagd wat het effect van kou op je spieren is of hoe je die vieze zweetlucht uit je sportkleding krijgt?

Volg je ons al op Instagram en Facebook en heb je weleens onze shop bezocht? En voor filmpjes met leuke workouts en trainingstips volg je ons op YouTube.

foto: picjumbo

La Rocha – Crystal Pink sport legging

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.