Hoe duurzaam is een marathon eigenlijk?

Als duursporters genieten we van de buitenlucht en gaan we regelmatig de natuur in. Veel van ons kunnen de planeet daarom ook extra waarderen. Maar tegelijkertijd dragen we wel technische sportkleding en ander materiaal. Hoe zit het eigenlijk met sporters en duurzaamheid? Myra ging op zoek naar een duurzame marathon.

Duurzaamheid en een marathon, zo op het eerste gezicht denk je daar niet aan. Ik niet tenminste. Als hardloper heb ik geen uitlaat, dus vervuilen de ik niet. Toch? Maar als je er langer over nadenkt heeft elke ondernemening van ons mensen een carbon footprint. Dus ook een sportevenement. Denk maar eens aan het publiek, helikopters in de lucht met een cameracrew, het papier van de bekertjes en startnummers en het materiaal van het verkochte hardloopshirt. Stuk voor stuk kansen om duurzame keuzes te maken.

Als Rotterdamse zou ik heel graag aantonen dat de Marathon van Rotterdam zich inspant op het gebied van duurzaamheid. Daarom wilde ik allereerst kijken welke maatregelen Like2Run, de organisatie achter de marathon (en vele andere, grote evenementen zoals de Ladiesrun en Bruggenloop) neemt op dit gebied. Helaas, als ik de term ‘duurzaamheid’ intik in de zoekbalk op de site, verschijnt er geen enkel resultaat. Vervolgens heb ik geprobeerd contact te leggen met de organisatie, om te horen of zij duurzaamheid misschien toch op het programma hebben staan. Maar op mijn e-mail is het angstvallig stil gebleven. Ik moet eerlijk zeggen dat dit me een beetje tegenvalt van wat in mijn ogen het mooiste hardloopevenement in Nederland is.
Dan maar even verder zoeken. De Marathon van Amsterdam dan. Op de site staat inderdaad een hoofdstukje over duurzaamheid. Bij het lezen daarvan valt vooral op dat Le Champion (de organisatie achter deze marathon) uitblinkt in algemeenheden en paraplu begrippen. Er wordt gesproken over het streven om alles (dus ook de Dam tot Damloop en de halve marathon van Egmond) zo duurzaam mogelijk te organiseren. Mooi. Maar als je verder leest, stuit je op termen als het ‘uitdragen van duurzaamheid’, het ‘maatschappelijk belang’ en ‘werkplannen die moeten worden opgesteld’. De doelstellingen klinken prachtig (‘vergroten van de positieve en verkleinen van de negatieve impact van de eigen bedrijfsvoering op de maatschappij’), maar wat het concreet inhoudt, wordt nergens genoemd. Misschien staat het in de genoemde werkplannen, maar de tijd ontbrak mij om daar nader onderzoek naar te doen. Als ik Le Champion was, zou ik op de site de concrete maatregelen noemen die zijn genomen om die genoemde impact te beïnvloeden.

In Amsterdam stuitte ik wel op een andere marathon: De Groene van Amsterdam met een biologische streekmarkt bij het evenement. Dat klinkt aardig duurzaam, maar als ik op de site kijk vind ik helemaal niets over dit onderwerp. Deze marathon is groen omdat hij door het groenste gedeelte van Amsterdam gaat.
De enige echte groene marathon die ik vond, wordt niet meer georganiseerd, de duurzame marathon van Zwolle. Daar had men in 2012 in elk geval leuke ideeën om de duurzaamheid te bevorderen. Voor de lopers was er een eco T-shirt (wat dat dan ook mocht betekenen) of een boek over duurzaam denken en doen. Origineel. Daarnaast wilde deze marathon drie goede doelen steunen met een breed maatschappelijk karakter. Ook leuk vind ik het plan om de sponsoren een seminar aan te bieden over duurzaam ondernemen en topsport.

Echt groene marathons zijn er dus niet, gelukkig kwam ik wel organisaties tegen die bij het organiseren van hun loopevenement bewuste keuzes maken. Een kleine, en mij tot nu toe volledig onbekende, marathon, de Beemster Erfgoed Marathon, pakt het bescheiden aan. Op de site worden drie maatregelen vermeld die deze marathon heeft genomen: gescheiden afvalinzameling, flyers van gerecycled papier en drinkbekertjes en bordjes van gerecycled karton. Toch vind ik dat sympathiek, omdat elke maatregel er één is, en niet elke organisatie groot genoeg is om ‘de impact te veranderen van de eigen bedrijfsvoering op de maatschappij’. En op het oog is het in elk geval al méér dan Like2Run doet.
Ook de Utrecht Marathon heeft op zijn site een aantal maatregelen staan die in het kader van duurzaamheid zijn genomen. Bijvoorbeeld het startnummer, dat is gemaakt van materiaal dat minder belastend is voor het milieu.

Wat mij betreft steekt er echter één organisatie met kop en schouders boven alle andere uit als het gaat om duurzaamheid. Dat is weliswaar geen marathon, maar hij mag in dit rijtje zeker niet ontbreken:  de Stichting Zevenheuvelenloop (die daarnaast ook nog de Marikenloop en de Stevensloop organiseert). Zij zijn al in de jaren ’90 begonnen met het aanbieden van goedkopere treinkaartjes aan deelnemers. Om het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren is in die tijd zelfs de startlocatie verplaatst, zodat deze dichter bij het station kwam te liggen.

In 2008 heeft de Zevenheuvelenloop de ambitie uitgesproken om het meest duurzame loopevenement van Nederland te worden. Een greep uit de maatregelen die de stichting – naast de treinkaartjes, die nog steeds worden aangeboden bij inschrijving – tot nu toe heeft genomen:

  • De pers wordt rondgereden op elektrische motoren en de klokauto is eveneens elektrisch. Daarnaast moeten mensen die er toch voor kiezen om met de auto te komen, een vervoerstoeslag betalen. De opbrengst hiervan wordt geïnvesteerd in duurzame projecten.
  • Deelnemers kunnen ervoor kiezen om geen medaille te krijgen na afloop. Zij krijgen in ruil daarvoor een korting op het inschrijfgeld.
  • De catering voor de vrijwilligers is voor een groot deel lokaal geproduceerd en bevat vooral seizoensproducten.

Kortom, er lijkt nogal een verschil te zijn tussen hardloopevenementen onderling. Het begrip duurzaam kan op vele manieren worden ingevuld, en dat gebeurt dus ook. Ik weet niet of het al wordt gedaan, maar het zou leuk zijn als organisaties eens bij elkaar gaan buurten om te zien wat zij op dit gebied nog meer zouden kunnen doen.

Want er valt volgens mij her en der nog wel wat te winnen. Ook in het klein, daarom ga ik maar eens kijken naar mijn eigen bijdrage aan duurzaamheid. En bedenk je, dit soort initiatieven ontstaan mede doordat wij er zelf om vragen of ons er mee bezig houden. Ken je een paar duurzame sportevenementen? Vertel het ons dan, dan kunnen we die misschien delen.

Myra

(foto: duurzaam-actueel.nl)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.