de lege weg is een van de voordelen van hardlopen in de avond

Hardlopen. De één zet er de wekker voor en gaat voor dag en dauw de deur uit, de ander wacht tot de avond. Dat ochtendrennen goed voor ons is, weten we al. Maar heeft zo’n avondrun ook zo z’n voordelen?

Het was drie minuten voor twaalf toen ik vannacht mijn Polar aanzette om een stukje te rennen. Een prachtige avond. Zondag, dus lekker stil. In de meeste huizen brandde er al geen licht meer. De lucht was prachtig, de maan vol. En onderweg ben ik niemand tegengekomen.

Ach, wel een auto in de verte maar niemand op mijn pad. In mijn stad, in de wijken langs de IJssel, was ik helemaal alleen. Ik hoorde niets anders dan mijn passen en zo nu en dan een piepje van mijn horloge. Dit is het hardlopen waar ik het meeste van houd. Ik ben een Night Runner. Dat ik het leuk vind is een, of het effectief is, is de ander. Wat zijn eigenlijk de effecten van sporten in de avond?

 

Dieper slapen dankzij hardlopen

Het eerste voordeel van avondsporten is meteen een discussiepunt. Want waar lopers zoals ik als een blok in slaap vallen, zijn er ook massa lopers die geen oog dicht doen als ze in de avond hebben gesport. Avondsporten heeft een direct effect op je slaap, ik merk altijd dat ik korter maar dieper slaap. Mijn Polar meet ook een verschil en geeft aan dat de kwaliteit van de geslapen uren beter is. Ik kom thuis van mijn run, neem snel een lekkere warme douche en ga meteen naar bed.

Dat er lopers zijn die juist niet kunnen slapen na een avondtraining, kan te maken hebben met de intensiteit van de training. Ik merk dat als ik te lang heb gesport. Dan lig ik wakker. De belasting was dan net te zwaar en ik krijg mijn hartslag niet goed omlaag. Ik denk dat dat komt door de cortisol. Met een halfuurtje à drie kwartier licht sporten daalt dit stresshormoon. Maar sport je langer dan een uur of juist heel intensief? Dan stijgt het juist.

 

Rustige ochtenden

Ik heb bewondering voor de lopers die de opkomende zon tegemoet lopen. Mij zal je het niet zien doen. Ik ben te dol op mijn ochtenden. Wakker worden en met mijn ontbijt aan het werk aan de grote tafel. Dat is mijn routine. Dan is mijn hoofd nog scherp.

Astrid heeft andere ochtenden. Die werkt in Zeist en stapt als het nog donker is, al op de trein. Zou zij in de ochtend willen sporten? Dan mag ze op staan alsof ze een bakker is. Vroeg en ver voordat de rest van Nederland wakker is. Liever neemt ze de tijd.

Dit is ene persoonlijke voorkeur natuurlijk. Ik ken zat sporters die het juist zalig vinden, die met hun training de dag scherp en vol energie starten. Maar wat wij avondsporters zo fijn vinden is dat de ochtend van ons is en dat we pas als we echt de deur uit gaan te maken krijgen met de wereld. En tot die tijd? Lekker het journaal kijken terwijl je je tanden staat te poetsen.

 

My run, my rules

De nacht is spannend en kent haar eigen risico. Om die reden durven veel vrouwen in het donker niet te lopen. Ik woonde nog in Amsterdam toen ik begon met hardlopen. En de stad slaapt nooit echt. Voor mij had de nacht een enorm voordeel. Het was rustig, geen stoplichten en gewoon lekker door kunnen lopen. De nacht heeft haar eigen regels. Nu ik in een kleinere stad woon, loop ik lekker midden op de weg. Het is zo stil buiten dat ik auto wel hoor naderen. Dan kan ik op tijd aan de kant.

 

Sweet Dreams

Met een leeg hoofd naar bed, dat is het lekkerste wat er is. Geen gedachten of vraagstukken die je wakker kunnen houden. Niets wat je verdiende nachtrust in de weg staat. Zo’n leeg hoofd begint met het afsluiten van je dag. Ik doe dat door eerst lekker te koken. Door in de avond niet over werk te praten en dan als het hele huis slaapt nog even naar buiten te gaan.

Je hoofd leeg lopen als je de drukte van de dag achter je hebt gelaten geeft goede resultaten. Vooral als je tijdens je run bewust bezig bent met je run. Dus geen muziek, geen tempo’s of afstanden. Ademhalen, je voeten optillen, de omgeving in je opnemen en je bewust zijn van je lijf. Het doet echt wonderen.

 

Veilig hardlopen in het donker

Omdat veiligheid belangrijk is, raad ik je wel aan voorzorgsmaatregelen te nemen. Vind je het eng om alleen te trainen in het donker? Zoek dan een andere gek zoals ik, die ook ‘s avonds wel wil gaan.

Wist je dat je telefoon een optie heeft om een SOS-bericht uit te sturen? Met je iPhone kan dit als je telefoon nog vergrendeld is. Hij belt dan naar een noodnummer. Op iPhonened leggen ze uit hoe dat werkt. Je Samsung telefoon kan dit ook. Er zijn zelfs speciale apps die hiervoor zijn gemaakt. Op Androidplanet hierover meer.

Maar dan zijn we er nog niet. Hardlopen in het donker vraagt ook om verlichting. Wij hebben een aantal lampjes waar we van onder de indruk zijn voor je op een rij gezet. Zowel om zelf te kunnen zien, als om in de stad goed gezien te worden.

 

Zien…

Volgend weekend gaan we naar Nijverdal, om mee te doen aan een nightrun door onze favoriete bossen van de Sallandse Heuvelrug. Willen we zien waar we lopen, zullen we dus goeie verlichting bij ons moeten hebben. Wij gaan voor één van de volgende opties, maar kijk vooral ook zelf eens in het grote aanbod van bijv. Futurumshop, Decathlon en All4Running.

De LED Lenser Neo hoofdlamp is voor €29,95 te koop bij All4Running. De lichtbundel heeft een reikwijdte van 10m en de hoofdlamp is een perfecte instapper voor night runners. Ook verkrijgbaar in roze, groen, blauw en geel.

 

Een krachtige lamp van Kalenji. Met 250 lumen een goed maatje in het donker, waarmee je 20m voor je alles kunt zien in het donker. De lamp is ook in te stellen op 125 lumen en op een spaarstand. Te dragen op de borst, met verstelbare reflecterende banden en achterop drie rode LED-lampjes op de battery pack (USB oplaadbaar). Te koop bij Decathlon voor €39,95

 

Met 350lumen is deze lamp van Petzl een krachtig maatje in het donker. Voor €47,99 te koop bij Decathlon

 

Dit is de BeeSeen body light. Een lamp in een klein harnas, met drie standen (tot max. 250 lumen). De lamp is USB oplaadbaar, met de battery pack die je op de rug draagt en waarin een rode LED verwerkt zit – zodat je van achteren zichtbaar voor anderen. Voor €34,95 te koop bij Bol.com

En gezien worden…

Dat is wat we nodig hebben tijdens onze trainingsrondjes, die nu vaak door een donkere stad afgelegd worden. Wij zijn fan van de producten van WOWOW en Bee-Seen, maar horen ook super veel goede verhalen over het verlichtingsvest van Gato.

Veilig op pad, dat ga je met dit lichtgevende en reflecterende vest van Gato. Vier gele LED’s op de voorkant, vier rode op de achterkant en reflecterende banden. Makkelijk verstelbaar in lengte, maar ook in de tailleband. Makkelijk te dragen, ook over je warme kleding in de winter. Te koop bij All4Running voor €24,95

 

Wowow is een van de grootste merken op het gebied van verlichting en reflectie, voor zowel fietsers als hardlopers. Eén van onze favorieten zijn hun magnetische lampjes, die je overal aan vast kunt maken. Voor €13,50 te koop bij Bol

 

Voor €9,95 koop je bij Bol deze alombekende LED armbanden van BeeSeen. Wij dragen ze graag tijdens onze avondrondjes in de stad. Om onze bovenarm, enkel of om de nek van onze hond met het uitlaten. Verkrijgbaar in vele kleuren en een perfect item om gezien te worden.

 

Run the Night, maar doe het veilig!

X Rose

 

Koop je bij FuturumshopDecathlonWiggleAll4RunningBol.com, maar bijvoorbeeld ook bij de Body & Fit shop? Via een van de linkjes op onze site? Dan krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. En van al die kleine beetjes betalen wij het onderhoud van onze website en servers.

Lees ook: ga je sneller hardlopen door koffie? En heb je je weleens afgevraagd wat het effect van kou op je spieren is? .

En voor leuke workouts en trainingstips moet je echt ons YouTube kanaal volgen, daar delen we filmpjes die je mee kunt doen.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.