Jezelf in 100 dagen klaarstomen voor een marathon met een trainingsschema waarbij je langste duurlooptraining over slechts 14 kilometer gaat: kan dat? Ja, zeggen Koen de Jong en Stans van der Poel van Sportrusten en schrijvers van het boek ‘De Marathonrevolutie’. Onze Myra gaat testen of het bijbehorend schema inderdaad werkt. Ze zoekt drie vrijwilligers die samen met haar 100 dagen willen trainen volgens de Sportrusten Methode Durf jij dit aan? Dan sta je misschien 22 mei samen met Myra aan de start van de marathon van Leiden?

 

Marathon van Leiden

Het parcours wordt wel eens de mooiste van Nederland genoemd, 42 komma nog wat kilometers dwars door Leiden en negen omliggende dorpen. Dwars door het groene Hart, de parel van de kust provincies. Vanuit Leiden voert de 42 km door Zoeterwoude-dorp, over het Watertje en de Nieuwe Weg. Bij Hazerswoude-Rijndijk steekt het loperspeloton de Rijn over bij de Rijneke Boulevard. Dan wordt via de ‘lage zij’ Koudekerk aangedaan om over de Mattenkade naar Hoogmade richting Roelofarendsveen te lopen. De Veen wordt bereikt via de Floraweg en na het Noordeinde en het Westeinde weer verlaten naar Nieuwe Wetering. De Molenweg brengt de atleten naar het dorp van wielerkampioen Joop Zoetemelk, Rijpwetering, om vervolgens via Oud-Ade en de Zijldijk in Leiderdorp weer Leiden binnen te komen.

Deze marathon staat volgens ons hoog in het lijstje van gave runs in Nederland en verdient de voorkeur boven een aantal Urban Marathons. Precies om die reden hebben we hem uitgekozen voor ons gave experiment.

 

De Marathon Revolutie

“Kun jij 10 kilometer lopen binnen 65 minuten? Dan kun je ook een marathon lopen”, zegt Koen de Jong. Hij is sporter, schrijver en vooral ademhalingsgoeroe. Samen met Stans van der Poel schreef hij het boek De Marathon Revolutie waarin hij uitlegt hoe je door anders te trainen verbazingwekkend fris aan de start van de marathon komt te staan. Klassieke schema’s gaan uit van de lange rustige duurtraining. En hoewel deze heel goed werken voor atleten, meent Koen de Jong dat het voor hobbysporters in training voor de marathon juist onnodig zwaar is. Door wat minder trainingsuren te maken en je trainingstijd slimmer te benutten, kan je die marathon ook wel lopen.

Stans zette een schema in elkaar waarbij je vier keer per week traint en nooit langer dan 14 kilometer loopt. Wel loop je twee keer op marathonhartslag, een keer intensief en kijk je de vierde training van je week vogels. Daarmee bedoelen Stans en Koen een rustige training waarbij je de tijd neemt te genieten van je omgeving.

 

Ga jij anders trainen?

Veel mensen proberen deze nieuwe trainingsmethode al uit, maar er zijn er ook nog genoeg die heel kritisch zijn. Want hoe ben je nu met 14 kilometer in de benen voorbereid op de werkelijke afstand van de marathon? En krijg je geen problemen met je spieren en gewrichten als die niet voorbereid zijn op deze afstand? Reden genoeg tot discussies onder lopers waarbij de ene groep de methode Koen de Jong toejuicht en de andere groep het meteen verwerpt. Wij denken dat er maar een manier is om er achter te komen of het werkt en dat is door zelf het te proberen.

We namen contact op met de Leiden Marathon én met Koen de Jong. Resultaat: de gaafste deal ooit! Vier startbewijzen voor de marathon en vier keer het Sportrusten programma. Daarmee kan onze Myra samen met drie andere lopers testen hoe het is. En omdat we begrijpen dat het best wel spannend kan zijn, regelden wij dat je op het laatste moment nog voor de halve kunt kiezen.

 

100 dagen Sportrusten

Wij geven drie startnummers en sportusten pakketten weg. Dit pakket t.w.v. 97,00 euro bestaat uit de boeken Verademing en De Marathonrevolutie, de sportrusten kalender met stickervel en het en het 100 dagen online programma waarbij de lopers bij de hand genomen gedurende 100 dagen. En natuurlijk kan je vragen stellen aan sportrusten en helpen zij met het bepalen van de marathonhartslag die je nodig hebt tijdens je training.

Het programma van Sportrusten duurt 100 dagen, daarom moet je precies 100 dagen voor de start van de marathon beginnen. De marathon van Leiden is op 22 mei dus als je een van onze lopers bent, moet je vanaf 13 februari aan de bak.

Wil jij één van onze lopers zijn?

Durf je het om dit geweldige experiment aan te gaan?

De komende 100 dagen trainen voor de marathon en in Leiden over de finish komen?

We hebben 3 startbewijzen, met Sportrusten begeleiding.

Dus maar 3 lopers kunnen hier aan mee doen.

Wat je moet doen?

Vertel ons waarom juist jij één van de lopers bent die we uit moeten kiezen. Heb je al hele lang een marathondroom? Of ga je bloggen over je ervaring? Is Leiden de marathon die je eigenlijk al wel wilde lopen of ben je heel benieuwd naar Sportrusten? Vertel ons jouw persoonlijke motivatie in een reactie onder dit blog en misschien ben jij de loper die woensdag belt met Koen de Jong en Sportrusten om je aan te melden.

Oh en lees Myra’s blogje over het boek De Marathonrevolutie even.

12688301_1340022026013170_6720966603333951215_n

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

41 Comments
 1. Waarom ik een marathon zou willen lopen? Dat vraag ik mezelf ook wel eens af. .. vroeger moest ik hardlopen voor mijn werk (defensie ) had hier een broertje dood aan maar elk jaar weer met moeite de eis gehaald. Tot ongeveer 1 jaar geleden ik thuis kwam te zitten en iets wilde doen om mijn hoofd leeg te maken…Dus mijn hardkoopschoenen onder uit de kast gehaald en de stoute schoenen aan getrokken. . Opgebouwd tot 5 km en er ging een knop om en ineens lukte het wel en wat nog erger is…De schoenen gingen mee op vakantie. Als ik niet loop wordt ik onrustig. .. en heb nu hoog op mijn lijstje staan om een marathon te gaan lopen maar het trainen alleen lukt me nog niet erg goed 🙁 maar weet je ooit loop ik hem en die gedachte hou ik vast 🙂

 2. Oww ik zou zou graag een marathon willen lopen, maar ik durf er op een of andere manier niet aan te beginnen.
  Het is zeker een sportuitdaging die ik in mijn leven wil gaan volbrengen!
  En ik ben ook erg benieuwd of het mogelijk is om met maar 14 trainingskilometers de marathon uit te lopen.

  Ik zou het SUPER vinden om deze uitdaging aan te mogen gaan!!

 3. Ik zou hier heel graag aan mee willen doen. Ik zou graag een inspiratie zijn voor mensen met schildklier problemen. Op deze manier laten zien dat alles mogelijk is ook al heb je een slecht werkende schildklier. En het is dan ideaal om met een lage hartslag te trainen. Dus ik ga de uitdaging graag aan.

  1. Na vorig jaar de marathon van Amsterdam gelopen te hebben met het sportrusten schema, wil ik het dit jaar nogmaals proberen met dit schema te trainen voor een marathon. Vorig jaar heb ik het schema alleen gedaan, zonder enige coaching of begeleiding. Misschien is dit een kans om het opnieuw te proberen met betere begeleiding.

 4. Ik heb al wel enkele marathons gelopen dus geen idee of ik in aanmerking kom. Vorig jaar ben ik bij Leiden uitgestapt wat me nog steeds dwarszit. Afgelopen oktober geopereerd en kan nu weer 16km lopen. Zou heel graag Leiden lopen maar zie op tegen de lange doorlopen van 28/30/32km. Met sportrusten methode hoeft dat niet maar ben daar wel sceptisch over. Mijn ervaring is dat je moet ervaren waar je sceptisch over bent. Dus dit zou een dubbele uitdaging zijn.
  Een eerste marathon na de operatie op een plek waar ik eerder met de ouderwetse manier moest opgeven.
  Dus ja… Ik wil.

 5. Ik weet niet of mannen ook mee mogen doen, maar ik vind het het proberen waard. Ik heb gisteren met een deel van het sportrustenschema de 25 km gelopen bij de Midwintermarathon in Apeldoorn. Dat viel vies tegen, ik heb blijkbaar iets niet goed gedaan. Ik heb mij al ingeschreven voor de Marathon van Amsterdam. Mijn plan was om dat met het sportrustenschema te doen, maar na gisteren twijfel ik erg. Ik zou graag meedoen met dit experiment om te ervaren of het toch echt wel mogelijk is om met mmaximaal 14 km trainen een hele marathon te volbrengen.

 6. Ik wil wel meedingen naar deze prijs. Waarom? Juizt omdat ik nogal sceptisch ben over deze methode en ik er normaliter niet zou kiezen voor deze methode. Slechts max. 14 km lopen in een training voor een marathon dat gaat er bij mij niet in!
  Ik heb zeven marathons gelopen in tijden varierend van 3.25 tot 4.39 en allen volgens dezelfde trainingsmethodiek ( henk mangus/ mattie de vught).
  Ik houd ook een blog bij op http://www.hrdlpn.nl en wanneer ik deze methode mag testen zal ik hier ook zeker over bloggen. Wie weet ben ik dan volledig van mening veranderd!

 7. Ik zou dit heel graag willen doen. Zelf heb ik een trage schildklier en ik wil iedereen laten zien dat sporten en ook een marathon lopen, tot de mogelijkheden behoort. En als dit kan met een max van14 kilometer trainen is dat ook beter in te plannen in een druk weekschema. Met een rustige hartslag klinkt dat ideaal. En zeker voor meer schildklier patiënten. Daar zou ik dan graag een voorloper voor zijn. Een blog hierover bijhouden is helemaal leuk. Kun je mooi het hele proces ook zelf volgen en evalueren. Dus top!

 8. Met een aantal jaar hardloopervaring zat ik vorig jaar in een dip. De eerste mijlpalen waren binnen (de eerste 5K, de eerste 10K, de eerste dam tot dam, de eerste zevenheuvelenloop) en het was niet meer zo spannend om te lopen om grenzen te verleggen (‘ik kon het toch wel’). Maar ik ben blijven lopen om mensen te enthousiasmeren en samen plezier te maken. Een hardloopwedstrijd als verjaardagsfeestje, mijn ouders motiveren voor een eindsprint tijdens hun eerste 5K, met collega’s ons best doen voor een snelle tijd in een businessrun of gewoon gezellig met vrienden rennen opweg naar het beloningsbiertje. Het lijkt mij fantastisch om met z’n vieren samen richting de marathon in Leiden te trainen. Samen komen we er wel!

  Vorig jaar stelde ik mezelf als doel om een 10KM onder het uur te lopen en de 5KM onder de 25 minuten. Met het sportrusten 10K schema is het mij gelukt en kreeg ik weer heel erg veel plezier in het hardlopen en stiekem droom ik na elke finish van ‘de marathon’. Alleen durf ik het niet aan, maar met #wijsporten durf ik het aan. Geven jullie mij de kans? Ik ga deze uitdaging graag aan!

 9. Wauw gaaf zeg! Ja een marathon is iets wat ik al heel lang wilde maar waar ik iedere keer een excuus voor vond. Et lijkt me een super methode om met sportrusten dit toch voor elkaar te krijgen. Over mijn ervaring zal ik zeker willen schrijven zowel voor stoere vrouwen als voor mijn eigen website!

 10. Beste Rose, Myra en Koen,

  Ik zou echt dolgraag de marathon van Leiden met het 100 dagen Sportrusten programma lopen. Ik heb afgelopen najaar de halve marathon van Amsterdam (mijn eerste!) gelopen. Een superervaring! En ik vond het trainen er naar toe ook geweldig. Maarrrrr, het staat me nu zo tegen om weer zoveel tijd te investeren in een trainingsprogramma omdat tijd zo schaars en kostbaar is. Ik ben 38 jaar, heb een bijna-fulltime baan en een gezin met twee jonge kinderen. En een hobby. Hardlopen. Het lijkt me dus heel fijn als ik de tijd die ik aan hardlopen spendeer efficienter kan maken door maximaal 14 km te trainen. Overigens vind ik dat wel heel spannend… ik heb altijd begrepen dat je juist in de training veel tijd en kilometers in de benen moet hebben om je vetverbranding te trainen en om je benen en lichaam er uberhaupt aan te laten wennen om zo lang te rennen. Maar, ik ben dol op dit soort experimenten. Daar ben ik dan heel fanatiek in en ik ga er 100% voor! Ik heb alle trainingen voor mijn halve marathon heel trouw volgens het schema uitgevoerd (daar sta ik bij mijn hardloopmaatjes inmiddels ook wel bekend om 😉
  Overigens heb ik al niet al te lang geleden een Sportrusten bijeenkomst bijgewoond, maar toen had ik net mijn halve marathon gelopen en wilde ik eventjes niets meer. Nu begint het weer te kriebelen. Ik wil heel graag weer lopen voor een doel en dit lijkt me echt heel heel heel heel erg fantastisch! Ik hou mijn fingers crossed!!!

  Liefs, Lieke

 11. Ja, dat wil ik! Na 4 halve marathons en de Strongmanrun wil ik een nieuwe uitdaging, maar ik zie erg op tegen de tijdsinvestering van het marathon voorbereiding schema, als moeder van een zorgintensieve zoon gaat mij dat niet lukken.
  Ik vecht al ruim 2,5 jaar tegen een depressie, 4x per week hardlopen doet me erg goed en helpt mij alles wat meer op een rij te krijgen.
  Het zal een ongelofelijke overwinning zijn, een marathon te lopen. Het staat zeker al een paar jaar op m’n bucketlist, hoe gaat zou het zijn het dit jaar te realiseren?!

 12. Ik zou heel graag in aanmerking komen omdat ik het sportrusten bestudeert heb en ook veel over gehoord. Maar durf de gok niet te wagen om tot 14km tegaan met trainen. Daarom zou ik deze kans willen gebruiken om onder begeleiding te zien of idd deze manier een succes is. Het is zo tegenstrijdig met al die runnersgroepen. Ben echt razend nieuwsgierig.

 13. Gaaf! Ik roep al jaren dat ik voor mijn 40ste de marathon wil lopen. Ik heb er nu nog 4 jaar voor.
  Als werkende moeder (34uur) van 2 kinderen zie ik op tegen de lange duurlopen.
  Inmiddels heb ik 1x een halve marathon gelopen en een keer vlak ervoor uitgevallen. Inmiddels kriebelt het weer om met een doel te gaan trainen.
  Deze trainingsmethode zou de ultime oplossing zijn.
  Ik hoop heel erg dat ik mag meedoen!!

 14. Ik loop nu een jaar of vier hard, omdat dit goed te combineren is met jongere kinderen. Mijn favoriete afstand is de 10 kilometer. Vorig jaar heb ik een halve marathon geprobeerd. Dit was niet zo’n succes, omdat met name toch het grote aantal trainingskilometers lastig te combineren was met mijn baan en mijn gezin. Ik heb toen een marathon maar uit mijn hoofd gezet, maar op deze manier klinkt het wel heel aantrekkelijk. Ik ben benieuwd of het inderdaad mogelijk is.

 15. Altijd moeite met goede (hardloop)schoenen en zooltjes; podoloog zei dat hardlopen met mijn voeten ‘niet zo’n goede match’ is. Intussen 14km kunnen lopen en in training voor de halve marathon. Op eigen houtje! Maar een HELE marathon?! Zit dat er in? Wat zou het gááf zijn als ik dát kan bereiken!! Qua conditie kan ik het, zeker weten! Heb er alles voor over om dat ooit te kunnen! Het is de ultieme droom. En ik ben klaar voor deze uitdaging “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk (lees:wéét) dat ik het wel kan”

 16. Ik zou graag meedoen om een doel te hebben om naartoe te trainen. Ik zit al een jaar onvrijwillig thuis en ben daardoor steeds meer gaan lopen. Even mijn hoofd leegmaken en genieten van de buitenlucht doet me goed. Echter tickets kopen kan ik wel vergeten, dus dit zou ene mooie manier zijn om toch aan een evenement mee te doen. Over Sportrusten weet ik nog erg weinig, maar ik heb tijd voldoende om mij erin te verdiepen!

 17. Ja, ik ga graag de uitdaging aan. Ik volg al een tijdje Koen de Jong met zijn blogs over de marathonrevolutie en sportrusten. Ik ben nu aan het trainen voor een halve marathon op een klassiek schema. Najaar 2017 wil ik graag de marathon in NY lopen voor een goed Cliniclowns. Liefst op het schema van De marathon revolutie maar durf ik dat wel! Wat me tegenhoudt is om buiten mijn comfort zone te gaan. Ik geloof erin, heb er al veel over gelezen maar nu ook doen! Maar stel dat ik het zou doen en het niet zou werken dan laat ik al mijn sponors in de steek, want ik wil natuurlijk zoveel mogelijk geld ophalen voor Cliniclowns. Wat zou het mooi zijn als ik een jaar eerder dus 22 mei al uit zou kunnen testen of het echt werkt het lopen van een marathon op max 14 km. Ik ben een werkende vrouw met een drukke baan voor 4 dagen en 2 opgroeiende kinderen die deze tijdswinst wel kan gebruiken. Hopelijk wordt dit dan de eye opener om najaar 2017 de marathon NY in max 14 km voorbereiding te lopen. Ik heb er zin in, leiden here I come!

 18. Jaaaaaa en Neeee. Ja, omdat het een trip down memory lane is. Jaren vlakbij Leiden gewoond. Nee, omdat ik dat niet kan. Maar hoe gaaf zou het zijn als het me wel lukt! Zal ik mezelf daar eens ff het tegendeel bewijzen. Tijd heb ik wel dus dat kan ik niet als excuus gebruiken. En laat ik daar dan meteen aan verbinden dat ik er een keer in de week over post in de stoere vrouwen trainen community. Mijn lichamelijke issues zijn te verwaarlozen, maar dat hoofd van mij. En volgens mij is dat ook herkenbaar. Al die belemmerende gedachten. Ik ben een superster daarin. Dus ‘Pick me! Pick me!’.

 19. Ik zou graag mee willen doen maar vraag me af of de timing goed is. Zit nu op dag 65 van het sportrusten schema voor de halve marathon. Die ga ik 12 maart lopen wil daarna Door voor de hele. Die van leiden is een mooie.Ik zou dus prima op 13 februari over kunnen stappen op de 100 dagen training voor de hele en de halve marathon als uitzondering als training tussendoor lopen.

 20. Ik ga geen uitgebreid verhaal vertellen over wat ik allemaal al gedaan heb of Over m’n blessures of whatever. Ik lees al enige tijd geïnteresseerd naar jullie blogs en het lijkt mij een enorme uitdaging!

 21. Heel graag wil ik 1 van de 3 zijn omdat ik geloof in sportrusten. Ik heb op eigen houtje het programma gedaan voor de halve en miste daarin “lot”sverbondenheid. Leiden ken ik helemaal niet, nooit geweest, dus extra uitdaging.
  Wil ook best een blog bijhouden. Vooral omdat ik in de overgang zit en dus niet elke training met veel plezier van start ga. Opgeven is geen optie.

  Hoor wel of ik de uitverkorene mag zijn.

  Niet gelopen is altijd mis.

  Christiane

 22. Ja, ik wil! Had niet gedacht dat ik dit zou zeggen, maar ja ik wil echt. Ik ben benieuwd of ik een marathon kan lopen, vooral met trainingen tot 14 km. Zo benieuwd als ik ben hoe dit gaat lopen, zo enthousiast ben ik om dit experiment aan te gaan en de komende 100 dagen te trainen voor de marathon in Leiden. En te finishen! Dus ja, ik wil één van jullie lopers zijn.

  Vorig jaar heb ik voor het eerst in Amsterdam de halve marathon gelopen. Ik moet eerlijk zeggen dat, toen ik over de finish kwam, zei dat ik blij was dat ik niet nog een rondje hoefde te lopen. Overtuigd als ik was dat dit echt de langste afstand voor mij is. Totdat… Vorige week werd ik gevraagd om in oktober in Eindhoven mee te lopen. Zei gelijk ja, twee wijntjes op, word je iets makkelijker. Ik ben dus al een week aan het nadenken over hoe ik de trainingen moet plannen, hoorde over lange duurlopen van 20 km. Waar haal ik de tijd vandaan, hoe kom ik aan een goed schema, hoe pas ik dit alles in mijn toch al drukke leven (mijn gezin, mijn werk, vrijwilligerswerk, opzetten van een eigen bedrijf, trainen voor 1/8 triatlon). En toen kwam deze oproep! Hoe kunnen sommige dingen in een keer op hun plaats vallen. Ik ben heel benieuwd naar de trainingswijze van Sportrusten. Is dit voor mij een manier om een marathon te kunnen lopen? Ik ben benieuwd. Natuurlijk wil ik mijn ervaringen delen met anderen. Als ik het kan…. dan kunnen anderen het ook.

  Dus nu ik deze stap heb genomen, wil je mij woensdag bellen Koen?

 23. Nee, ik ga geen marathon lopen. Ben je mal! Ik werk fulltime, heb een gezin, zit tegen een burn out aan, en heb daarmee ook een hardloopdip. Waar ik vorig jaar nog de Stuwwaltrail deed, ben ik nu al blij als ik gewoon een rondje 10 uitloop. Dus lopen moet even gewoon voor het lekker zijn, en trainen voor een marathon past daar NIET bij. Gewoon lekker lopen, vogeltjes kijken, mooie omgeving…. Huh?

 24. Waarom ik deze onwijs mooie kans zou willen winnen? Als eerste omdat ik heel graag een keer een marathon wil lopen maar het steeds weer voor me uit schuif. Want het is stiekem wel heel spannend om je echt in te schrijven en gericht te gaan trainen. Want kan ik het wel? Train ik op de goede manier? Hoe hou ik mezelf heel in het voortraject? Allemaal dingen waar ik dus wel begeleiding bij kan gebruiken!
  Daarnaast werk ik als fitness- en Personal trainer en ben ik ontzettend benieuwd naar deze trainingsmethode. Hoe werkt het, werkt het en is dit concept ook op andere trainingsvormen toe te passen?
  Dus ik ga heel graag deze uitdaging aan! Om persoonlijk, maar ook professioneel te groeien.

 25. WoW wat een geweldige uitdaging! Ik loop pas 2 jaar, maar ben zo gemotiveerd dat ik zelfs afgelopen januari mijn eerste halve marathon van Egmond heb gelopen. Wat een ervaring en wat geweldig te merken dat ik meer kan dan dat ik ooit had gedacht! Ik heb al veel gelezen over deze methode en het heeft mij wel aangezet om een sportmedische keuring te laten doen om zo mijn max en rusthartslag te laten bepalen en te bekijken of alles medisch in orde is. Dit was zeker het geval en hoop dus echt ooit een marathon te kunnen volbrengen. Voor de halve heb ik lange afstanden getraind, dus een uitdaging is het zeer zeker! Echter geven de trainers van de club waarbij ik train aan dat ik de komende jaren nog niet moet denken aan een marathon, een te grote belasting vinden zij. Ik ren 3x per week en loop de 10 km in 50 min.. Misschien is het te vroeg, maar ik zou de uitdaging heel graag aan willen gaan en mijn belevenissen ook willen delen om zo andere te motiveren! ?

 26. Oo wat zou ik blij zijn als ik deze prijs zou winnen.
  Volgende week woensdag gaat m’n enkel uit het gips (4 weken rust)
  Het zou geweldig zijn, als ik na 8 jaar blessure eindelijk weer eens een marathon zou kunnen lopen.
  Met deze methode moet het lukken lijkt me.
  Ik heb er zin in

 27. Oh ja, dat wil ik wel, samen met Myra sportrusten! Die 10 km binne het uur heb ik al gehaald. De halve marathon staat zeker voor dit jaar op mijn lijstje, dus waarom niet meteen maar de hele doen? Drie keer de 10 EM zonder bijzondere voorbereiding gelopen (dwz wel getraind, maar geen bijzonder schema of extra lange voorbereiding). Ik wil wel weten wat het met je doet, vanuit een comfortabele 10km met het #sportrustenschema in een keer voor de hele marathon gaan. De trainingen enzo zie ik prima zitten, nu 3x straks 4x trainen volgens een bekende methode die me fascineert dat gaat me best lukken naast gezin, baan, huishouden, bloggen etc. Extra fijn is de optie om last minute te kunnen switchen naar de HM, toch een veiligheidsnetje, zeg maar… En dat bloggen over mijnervaringen, de loop zelf en alles eromheen…dat komt wel goed.
  En, het zou ook wel een onwijs tof zijn om een jaar na mijn operatie een hele marathon te lopen! En samen met Myra en nog twee andere super stoere vrouwen durf ik die uitdaging wel aan!

 28. Oh wat zou ik dat graag doen! Ik kan 22 mei. Ik loop nu over de 10 km tussen de 62 en 65 minuten. Ik probeer de 10 km onder het uur te lopen, ben bezig met de intervaltrainingen om te werken aan m’n snelheid. Inmiddels wel onder de 36 minuten op de 6 km. Ik dacht altijd dat je eerst de 10K onder het uur moest kunnen dan 1/2 marathon en daarna pas nadenken over de marathon. Ik ben ook eindelijk na een jaar of 10 vechten met blessures, blessurevrij. Ook thuis begint de balans terug te komen nu de jongste drie jaar is en eindelijk goed doorslaapt. De timing is dus wel erg goed om het te proberen. Bovendien is het voor mij ook nog eens redelijk bekend terrein. Als kind veel door Zoeterwoude en omgeving gereden. Wat zou het gaaf zijn om mee te kunnen doen. Het zou echt een droom zijn die uitkomt. Dat wordt heel hard duimen voor me . Ik kan bijna niet geloven dat het mogelijk is om 22 mei een hele marathon te lopen. Een prachtige uitdaging voor mij!

 29. Ahhhhhh ja ik wil!!! Maar ik wil het niet alleen doen!!! Ik heb 2 jaar geleden wel een paar keer een halve gelopen. En die hele blijft een droom??! Of nu samen met jullie werkelijkheid!!!!!
  Vrijdag 12/2 word ik 45, dus 13/2 op naar 42 km maar dan wel samen met jullie!!!!

 30. Het lijkt me fantastisch om aan deze uitdaging mee te doen! Vorig jaar heb ik m’n eerste halve marathon gelopen en ik droom stiekem van de hele, maar zie dat niet gebeuren omdat ik niet alles opzij kan zetten om ‘traditioneel te trainen’. Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn…ik zou graag bewijzen dat het inderdaad zo werkt!

 31. Ja dat wil ik! En wel om verschillende redenen. Ten eerste ben ik bewegingswetenschapper, doe ik onderzoek naar sport en schrijf ik veel over sport. Uit professionele interesse ben ik heel benieuwd of het fysiek mogelijk is om met dit schema een marathon uit te lopen. Maar ook persoonlijk zou ik graag aan dit experiment meedoen. Ik ben bijna 40 en heb altijd het idee gehad dat ik ooit een marathon zou willen lopen. Er daadwerkelijk, op tijd, voor trainen dat is echter nooit gelukt. Ik ben sportief en op de racefiets ben ik vele uitdagingen aangegaan. Ik vind dat het nu tijd is voor een hardloopuitdaging.

 32. Ik zou het graag willen winnen omdat ik heel benieuwd ben naar het sportrusten.
  Ik ben alleen momenteel op de ouderwetse manier aan het trainen voor Rotterdam. (Mijn eerste marathon)
  Ben bang dat dat niet samen gaat.
  Maar ik laat me graag overhalen om te switchen. Zeker omdat ik graag sneller wil worden

 33. Een marathon lopen dat zou voor mij wel de ultieme uitdaging zijn! Hoe vaak ik dit al niet gedacht heb. Ruim 10 jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen, simpelweg aan de hand van een trainingsschema die ik van het internet had gehaald. En het werkte voor mij. eerst de grens van 5 km gehaald, daarna de 10 km. Die eerste keer als je de hele afstand kan doorlopen. Wat een geweldig gevoel. Nu inmiddels meerdere halve marathons uitgelopen en steeds weer die gedachte “als dit allemaal gelukt is waarom die hele marathon niet?”.
  Deze uitdaging om in 100 dagen mij voor te bereiden op de marathon op basis van een ander training principe spreekt mij enorm aan. Wat zou ik dat graag willen proberen.

 34. Waarom ik? Als ex-topsporter ben ik verslaafd aan het stellen van doelstellingen waarbij je echt hard aan de bak moet om ze te behalen. Zonder doel geen uitdaging. Zonder uitdaging geen adrenalinekick. Sporten is echt een verslaving voor mij.

  Na 16 jaar alles ervoor over te hebben gehad om Nederlands Kampioen Ritmische Gymnastiek te worden, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Die uitdaging heb ik gevonden in het hardlopen. Van een rondje om het huis, naar een 5 km en vervolgens naar meerdere snelle tienen. Maar ja. Een 10 gaat wennen en dan komt die uitdaging weer om de hoek kijken. Op een doordeweekse dag besloot ik daarom om mij (en mijn vriend, vond ‘ ie leuk) in te schrijven voor de halve marathon van Barcelona. De plek waar wij elkaar hebben leren kennen. Een gaver doel kon ik mij niet bedenken. Na heel wat spierpijn, regenachtige lopen ik-wil-nu-echt-niet-meer gezeur staan we volgende week dan aan de start. Nu gaan we ‘m uitlopen ook!

  Ik zie ons nu al trots aan de tapas zitten, met een heerlijk drankje sparrend over het volgende doel. Waarbij ik dan als hardst zal roepen “nooit meer zover” om de volgende dag wel als eerste mijn hardloopschoenen uit de kast te trekken. Een marathon is DE uitdaging onder de hardloopuitdagingen. En nu is het moment om door te pakken. Maar hoe ga ik dat redden in zo’n korte tijd? Sportrusten klinkt als het ideale plan. Maar zo kritisch als ik ben, is het bij mij eerst zien, dan geloven. En wie is een beter proefpersoon dan ikzelf? Juist!!

  Als eigenaar en oprichter van Voeding is Topsport coach ik als sportdiëtist veel hardlopers die een marathon willen doen. Het lijkt mij enorm gaaf om mijn sportvoedingstips te delen binnen een blog gedurende de voorbereiding op de marathon. Zo ervaar ik niet alleen zelf of en hoe goed sportrusten werkt, maar kunnen alle mede- fanatiekelingen optimaal voorbereid aan de start verschijnen met de juiste brandstof in hun billen dankzij mijn tips en tricks. Kortom, mag ik het nummer van Koen de Jong zodat we onder het genot van een sportshake en zelfgemaakte energiereep de planning kunnen doornemen?

 35. Hai, Andrea is mijn naam en ben 53 jaar en jarenlang regelmatig hardlopend vanaf november 30 2015 uitdaging(iedere dag)met eigen variatie luisterend naar ademhaling de (piepastma af en toe 🙂 en niet meer gestopt…Daarna in januari 2016 iedere dag yoga erbij, niet meer gestopt met ademhalen, ALLEEN maar verbeterd, en dan komen jullie voorbij met deze challenge..:-) Prachtig, de beroemde bucketlijst is niet zo groot mijn enthousiasme om te delen op blog, twitter, etc. Wel..IS het mogelijk om dit te doen.. JA,dat denk ik inderdaad mindset,ademhaling zo belangrijk, na 3 x training Nijmegen 4 daagse 160 km (succesvol 3x)en blijven hardlopen en fietsen, denk ik dat de combi van samen trainen virtueel, delen wat de vorderingen zijn (uiteraard) een mooie uitdaging vormen voor 2016 die ik dan ook wel zou willen lopen,..groetjes Andrea.

 36. IJzige kou, stromende regen en harde wind; een kleine motivatie om naar buiten te gaan voor de volgende training kan ik wel gebruiken! Als ik te weinig sport wordt ik onrustig en chagrijnig, maar zodra ik ren kan ik alleen maar genieten. De ene keer is het wat meer afzien dan de andere, maar bij thuiskomst overheerst altijd een positief gevoel. Na meerdere 10 kilometer wedstrijden onder de 45 minuten is het nu tijd voor een nieuwe uitdaging, de marathon van Leiden! Omdat enkel uitlopen de uitdaging voor mij niet compleet maakt wil ik ook echt op tijd gaan trainen. Een beetje begeleiding is hierbij natuurlijk niet verkeerd! Gelukkig wacht in mei enkel een strak blauwe hemel, zon en een verfrissend briesje.

 37. Vol goede moed heb ik mij ingeschreven voor de halve marathon van Venlo. Maar inmiddels ben ik er achter dat ik dat niet ga redden – maart komt te snel, na te veel tegenslag. Ik heb gewoon hulp nodig om een afstand als een halve of hele marathon voor te bereiden, ik red het trainen niet alleen. Een afstand als de Dam tot damloop lukt me wel, maar ik kom die ‘berg kilometers’ daarna niet over. Dus: help! Ja, ik wil dit proberen. En met begeleiding van Rose, Myrna en Koen ga ik het hele Sportrusten, op hartslag lopen etc. vast ook een keer snappen…

 38. Oh, dat lijkt me echt supergaaf! Al meerdere halve marathons gelopen, maar die ene… die héle marathon… dat zou toch moeten kunnen? Ik zou heel graag meedoen met deze uitdaging! Vorig jaar al de 10 km gelopen in Leiden, prachtig, maar een hele zou helemaal gaaf zijn! Vroeger, voordat mijn paard door een blessure met vervroegd pensioen moest, zou ik endurance hebben willen rijden. Dus lange afstanden te paard, maar die kans is me helaas niet gegeven. Nu paardlief met pensioen is ben ik dus zelf maar gaan hardlopen en ik kan zeggen dat het inmiddels flink verslavend is. Ik ben benieuwd, helemaal om het via het sportrusten schema, te gaan uitproberen!

 39. Mijn motivatie? Ik houd van uitdagingen, ben ambitieus, stel mezelf graag doelen en ga voor kansen die op mijn pad komen. Hardlopen is mijn uitlaatklep, mijn moment van ontspanning, het geluksmomentje op mijn dag. Ik probeer mezelf telkens weer uit te dagen, doelen te stellen. Jaren geleden begonnen met een 5 km loop, vorig jaar mijn halve marathon.

  kansen kun je krijgen maar ook zelf grijpen. Dat is de reden dat ik reageer op dit bericht. Ik wil een nieuw doel dit jaar, mezelf uitdagen, overtreffen en succesvol zijn. Ik kan het echter niet alleen. Een halve marathon kon ik overzien, een hele maraton? Ik heb geen idee wat er komen gaat. Ik sta open voor hulp, wil dolgraag mijn ervaringen delen met een ander om zo een ander ook te motiveren om succesvol te gaan zijn in hetgeen waar ik zo blij en geluukig van wordt. Als mij dit namelijk gaat lukken, geloof ik ook dat het een ander gaat lukken.

 40. Hoi Rosé, Myrna en Koen,
  Ik ben nieuwsgierig of het jullie gelukt is om drie kandidaten uit te kiezen? Als ik er niet bij zit wil ik eigenlijk toch de uitdaging aangaan met het sportrusten, is het héél misschien mogelijk om wel het schema te krijgen of zijn deze per persoon verschillend?
  Sterkte met jullie keuzes en de organisatie. Het blijft een prachtig initiatief en ik wens diegene die jullie kiezen veel sterkte en vooral plezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.