vrouw ligt op een bankje tijdens workout

Ondanks dat wij op stoerevrouwensporten.nl liever niet over afvallen en calorieën schrijven, hebben we nu besloten dat toch eens te doen, maar dan wel op onze manier.
Van tijdschriften en blogs die schrijven over hoe lang je moet sporten om een cupcake te verbranden houden wij niet. Toch is – in deze tijd waarin overgewicht een toenemend probleem is – afvallen en sporten voor veel mensen een dagelijks topic en natuurlijk hebben wij daar ook zo onze ideeën over.

 

Trainen voor een strak lijf

Het blog dat Rose over billen en de bladen schreef, kreeg veel reacties. Allereerst werd het vaak gelezen en vertelden vrouwen dat ze blij waren met wat ze schreef. Ze voelden zich begrepen of kregen een nieuw inzicht. En precies dáárvoor schrijft Rose haar blogs.

Toch kreeg ze ook wel wat kritiek, het blog zou niet kloppen en Rose zou de verantwoordelijkheid en de oorzaak buiten zichzelf zoeken. Vrouwen zouden juist wel moeten trainen om er strak uit te zien en ook zouden ze hun toetje moeten laten staan. Deze laatste reacties kwamen vooral van mannen die vertelden dat je er gewoon voor moet werken als je iets écht wilt.

>>Welke noten en zaden moet je als sporter eigenlijk eten?

Waar de heren volledig aan voorbij gingen, is dat Rose hele mooie ronde en gespierde billen heeft waar ze trots op is. Haar lichaam is voor haar leeftijd erg goed en ze zit strak in haar vel. En dat Rose deze website met ons begonnen is omdat ze vrouwen juist wil motiveren en laten genieten van sport.

Maar wat de mannen vooral niet begrepen was dat ze haar blog niet schreef om vrouwen een excuus te geven om niet te hoeven sporten, maar juist om ze te helpen te sporten op een manier die voor hen werkt.

 

 

Gewichtsverlies door sport

Wij geloven dat sporten om af te vallen niet echt werkt.
Natuurlijk verlies je gewicht en verbrand je vet als je sport en natuurlijk wordt je lijf er strakker van. Maar als je het alleen doet om af te vallen, is de kans dat je het volhoudt een stuk kleiner dan wanneer je het doet omdat je het leuk vindt. Daarbij zullen de meeste mensen met overgewicht niet zomaar ‘even’ gaan sporten.

Het punt is dat een halfjaar sporten om af te vallen echt wel effectief is, maar dat sport voor mensen die het nooit doen niet aantrekkelijk is. Er is een reden waarom ze het niet doen.

>>Neem een eiwitshake voordat je gaat slapen

Gewicht verliezen doe je door meer te verbranden dan je eet. Dit kun je doen door minder te eten, meer te bewegen of een combinatie van beide. Minder eten of een dieet is een korte-termijn-oplossing, gericht op snel resultaat. Bij een dieet, welk dieet je ook probeert, verklein je je voedselinname en moet je lijf aanspraak maken op een andere energievoorraad: je vetjes.

 

 

Een dieet is niet vol te houden

Diëten zijn verschrikkelijk om te volgen, omdat de meeste zo zijn bedacht dat je jezelf iets ontzegt en dat is haast niet te doen. Je bent je er voortdurend bewust van dat je iets niet mag doen en hoewel je je daar aan houdt, groeit de trek in precies dat verboden product. Uiteindelijk komt dan het moment waarop je zondigt en dat voelt als verlies. Structureel minder eten is heel moeilijk vol te houden, je moet bij elke hap die je eet nadenken over wat je eet. Diëten is simpelweg niet leuk en precies om die reden houden mensen het ook zelden vol. Precies om die reden richten diëtisten zich op een verandering in levensstijl en een nieuwe manier van eten die je de rest van je leven kunt volhouden.

Hetzelfde kun je ook zeggen over sporten. Doe je het op wilskracht omdat je wilt afvallen, dan is het eigenlijk net zo’n bevalling als het volgen van een dieet. Er zijn maar weinig mensen die het volhouden.

>>Fit na je veertigste met krachttraining

Kijk maar eens naar sportscholen. In januari krijgen ze veel nieuwe leden en in maart zie je daarvan de helft al niet meer. Ze betalen nog wel, maar gebruiken de faciliteiten niet. En eigenlijk is dat heel jammer, want de effecten van sport zijn grandioos.
Allereerst geeft het een betere conditie, ontwikkel je je spieren en verbrand je meer vet. Nog veel belangrijker is dat je je er lekker door gaat voelen. Veel sporters ervaren dat ze zich door te sporten gezonder en gelukkiger voelen en dat het ze helpt gezonde keuzes te maken.

En dat is niet vreemd, want sporten zorgt ervoor dat de balans in je lijf hersteld wordt. De hoeveelheid stresshormoon neemt wat af zodat je je er lekker ontspannen door zult voelen.

 

sportende vrouwen

Sporten voor je plezier

Helaas hebben wel veel mensen moeite met motivatie. “Ik heb nooit zin om te gaan, maar achteraf voel ik me zo goed, dus ga ik maar wel.” zeggen ze dan of “Ik weet waarvoor ik het doe, dus ga ik gewoon.” En dat is waar volgens ons de schoen wringt. Hoewel de slanke lijn en je gezondheid een hele goede motivatie zijn om te beginnen met sport. Denken wij dat je voor de langere termijn een andere motivatie nodig hebt. Voor ons gaat afvallen en sporten helemaal niet hand in hand.

Het hebben van een strak lichaam is eigenlijk het laatste waar wij aan denken als we het over sport hebben. Wij en onze vriendinnen doen allemaal sporten die we leuk vinden.

 

 

Wedstrijden fietsen en triatlons doen

Rhodé rijdt paard, loopt en fietst. Ze is steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en dat helpt haar om door te gaan met sport. Zij vindt het fijn om met een schema naar de halve marathon te trainen.

Jeanine fietst wedstrijden en dat doet ze terwijl ze weet geen kampioen te zijn. Zij vindt de wedstrijden zo leuk en spannend dat ze er altijd zin in heeft, maar ook trainingen op haar fiets vind ze heerlijk. Ze komt op haar fiets tot zichzelf en geniet ervan buiten te zijn. Daarbij vindt ze wielrennen een prachtige sport, Jeanine is een echte fan van de koers.

Maryvonne doet mee met triathlons, zij volgt haar innerlijke motivatie tot presteren. Het trainen voor de lange afstanden is voor haar een levensstijl en daardoor kan ze meer doen dan veel andere mensen zich kunnen voorstellen. Voor Maryvonne is een week niets doen juist een uitdaging.

Rose sport ter ontspanning, voor haar is het trainen voor een doel het moeilijkste dat er is. Zij heeft geen uitdaging nodig, want zij gaat juist een stuk fietsen of rennen om even niets te moeten. Rose gaat het liefst de natuur in, voelt de elementen en ruikt de frisse lucht. Ze is echt gelukkig wanneer ze in de bossen over een smal pad fietst en muisjes of konijntjes ziet lopen.

 

vrouwenlichaam

Houden van je lichaam

Wij besteden graag extra aandacht besteden aan beginnende sporters of vrouwen die hun best doen om op gewicht te komen. Daarom schrijven we meer over de levensstijl waar wij in geloven.

Wij sporten en eten gezond omdat we van ons lichaam houden en niet omdat we het willen veranderen uit ontevredenheid. Voor een aantal van ons heeft het lang geduurd voor we op die manier konden leven. Wij waren echt niet altijd zo ontspannen en blij met onszelf. Daarover gaan we schrijven, omdat we hopen dat onze ervaring in het beginnen met sporten. En daarmee doorgaan andere vrouwen kan helpen hun manier van bewegen te vinden.

>>Hoe behoud je als vrouw van rond de 40 je figuur?

We schrijven over sporten die we geprobeerd hebben en leuk vonden. Maar ook sporten die we echt nooit meer zullen doen komen aan bod.

Mocht je vragen hebben over beginnen met sporten of over gezonde voeding? Dan is dit het moment. We zullen ons best doen ze te beantwoorden. En als wij het antwoord niet weten, gaan we op zoek naar een specialist die het wel kan. Stuur ons een berichtje via facebook en we gaan met je vraag aan de slag.

 

Lees ook onze andere blogs. Over ons, onze sport en vooral onze lichamen, zoals: 

Interview met Jeanine over hoe ze op de fiets haar eetstoornis overwon.

Ik haatte mijn lichaam, Rose over hoe ze heeft geleerd van haar lichaam te houden.

Twijfels en zenuwen van een triathleet, een eerlijk blog van Maryvonne over haar onzekerheid.

De perfecte vrouw, Rose over het schoonheidsideaal en de lichamen van haar en haar vriendinnen.

Fit is the Shit – fitness t-shirt

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

4 Comments
 1. “Wij geloven dat sporten om af te vallen niet echt werkt. Natuurlijk verlies je gewicht en verbrandt je vet als je sport en natuurlijk wordt je lijf er strakker van, maar als je het alleen doet om af te vallen is de kans dat je het volhoudt een stuk kleiner dan wanneer je het doet omdat je het leuk vindt.”

  Helemaal mee eens!

  Ik ben altijd aan de dikke kant geweest. En meerdere keren per jaar begon ik te sporten, vaak in combinatie met een dieet. Tot vorig jaar. Vorig jaar begon ik met hardlopen omdat ik wilde hardlopen. Een collega vertelde zo enthousiast over de energie die hij kreeg van hardloopevenementen. Aangestoken door zijn enthousiasme trokken een andere collega en ik diezelfde week onze sportschoenen nog aan. Van mijn prille liefde had ik een schema gekregen en vol enthousiasme begonnen we te lopen.

  Drie keer per week trok ik er op uit. Vaak alleen en eens in de week met die collega. Zij was de stok achter de deur dat ik de andere twee keren ook ging, ik wilde niet, letterlijk en figuurlijk, achterlopen. Het was koud die winter en ik voelde me echt een enorme bikkel als ik na een half uurtje, met gloeiende wangen, weer klaar was. Eind april was ik klaar met m’n schema, kreeg ik nieuwe hardloopschoenen van mijn vriendje en stond ik ingeschreven voor tien kilometer in september tijdens de Vredesloop.

  Ik leerde andere lopers kennen, eerst online en later ook in het echte leven en de evenemententeller staat inmiddels op 11. Toen ik ging samenwonen in een andere stad werd ik lid van een atletiekvereniging en momenteel train ik voor de Dam tot Dam- en Zevenheuvelenloop.

  Het gekke is, ik ben maar nauwelijks afgevallen. Door het vele lopen is mijn eetlust toegenomen en ik eet meer. Bovendien had ik echt een heel hoog vetpercentage voor ik begon met lopen. Ik weet niet wat mijn vetpercentage nu is, maar het is flink gedaald, dat weet ik wel. In plaats van ballast heb ik nu een lijf wat een stuk gespierder is en daardoor voor mij werkt. Een lijf wat er voor zorgt dat ik afgelopen zondag zonder problemen veertien kilometer liep.

  Ondanks dat ik nauwelijks ben afgevallen ben ik wel een stuk slanker. Ik ben nog steeds stevig, maar een stuk minder stevig dan een jaar geleden. Ik zou het fijn vinden om nog wat slanker te zijn. Maar het is niet meer zo’n big deal als vroeger, voor dat ik zoveel plezier in lopen had. Ik ben trots, op m’n lichaam en op mijn doorzettingsvermogen. En dat is veel belangrijker dan maatje 38.

 2. Vorig jaar deze tijd liep ik, maar zeer onregelmatig. Periodes hield ik me netjes aan mijn schema, om daarna weken amper de deur uit te komen. Er was altijd wel een reden: het regende, het was te warm, ik had ergens pijn, ik was moe, ik had geen tijd, etc. etc.

  En toen ging ik in september met mijn vriend op fietsreis. 685km afgelegd in een week tijd… Van Venetie tot in Porec Kroatie… Wat was ik trots op mezelf! En wat voelde ik me geweldig… S avonds weliswaar doodop, maar toch! Ik genoot intens. Van het sporten, maar ook van de picknick onderweg en het dinertje samen met een glaasje wijn…
  Een kleine maand (oktober 2013) later startte ik mijn schema om de 10 miles van Antwerpen te lopen. Uiteindelijk werd het de 20km van Brussel afgelopen mei…

  Die fietsreis heeft voor mij voor de ommekeer gezorgd. De zin in sporten! Ik train nog altijd verder. Nu om sneller te worden op de halve marathon. Ik ben intussen ruim 5 kilo afgevallen. Gisteren kocht ik exact dezelfde jeans als vorig jaar maar ik had maar een maatje 27 nodig daar waar ik vorig jaar een maatje 30 nodig had. Zelf sta ik er eigenlijk maar op zulke momenten bij stil dat ik zoveel ben afgevallen of wanneer er mij iemand echt op wijst… Ik eet eigenlijk nog heel vaak waar ik zin in heb… En eigenlijk eet ik denk ik wel iets meer dan vroeger wat ook nodig is om voldoende brandstof te hebben om te kunnen doen wat ik doe…

  Voor mij is sporten niet langer een methode om toch maar meer te verbranden en te vermageren. Het is een levenswijze geworden waar ik heel veel voldoening uit haal en dat is het belangrijkste voor mij!

 3. Toen ik begon met sporten dacht ik nog: handig nu kan ik eten wat ik wil.
  Maar ik ben helemaal verandert en wil hele andere dingen eten en als ik een keer wel zin heb in ijs of chocola maak ik me er niet druk meer om. Ik zo ben gespierd dat ik niet lichter ben geworden, maar wel wat groter. Ik heb mezelf nog nooit zo sexy gevonden.

 4. Als je alleen sport om af te vallen, zul je van een koude kermis thuiskomen…. dit gaat niet lukken. Kijk maar eens op een gemiddelde sportschool, half uurtje trainen om vervolgens aan de bar moeten “aanvullen” het liefst met mierzoete AA drink o.i.d..
  Als (ik typ dus “als” hè?!) je wilt afvallen zul je dus dieet moeten combineren met verbranden…. Overigens realiseer je je dat als je gaat afvallen dat meestal gebeurd op plaatsen waar je het niet wilt… Je lijnen in je gezicht worden scherper en je borsten worden een soort van theezakjes… heel aantrekkelijk allemaal!
  Neemt niet weg dat als je echt overgewicht hebt dit wellicht fijner is dan alle nare dingen die bij overgewicht horen…

  Ikzelf?
  Probeer te sporten omdat het leuk en GEZOND is….
  Eten probeer ik zo gezond mogelijk te doen, green en clean… en gezonde keuzes te maken, maaaaaar dat lukt mij niet altijd.
  Mijn grootste uitdaging nu is op vakantie gaan en thuiskomen zonder extra vakantiesouvenirs, want ondanks hardlopen, spinnen en zwemmen (ja ook op vakantie) kan ik nog aankomen….
  Wish me luck!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.