Heb je donderdagavond de uitzending van Pauw gezien? Isa Hoes en Medina Schuurman waren daar om te praten over hun voorstelling. Na het boek wat ze schreven over de overgang gaan ze ook in het theater aan de slag met dit thema. Want door hun eigen overgang zijn ze achter veel dingen gekomen die veel vrouwen nog niet weten. Zelfs al zitten ze er midden in.

Natuurlijk vind ik dat je hun boek ‘Te Lijf’ moet lezen en lekker naar de voorstelling moet gaan. Niets zo goed als lachen om je eigen levensfase. Maar wat ik nog veel belangrijker vind is dat wij vrouwen onderling eens een keer beter omgaan met deze fase. Want dat doen we niet, kan ik je vertellen. Tenminste een deel van ons niet. Wist je bijvoorbeeld dat ik wel eens boze reacties heb gekregen omdat ik over de overgang schrijf? Of dat er vrouwen lacherig doen als ik zeg dat ik al veranderingen bij mezelf opmerk?

 

Wanneer begint de overgang?

Het is natuurlijk ook nog al wat. Want als je eenmaal die veranderingen – zoals plotselinge gewichtstoename, een veranderde menstruatie of een ander humeur – bemerkt en ze aan de overgang koppelt, ben je officieel een oud wijf. Dan is de jeugd er af. Je laatste eitjes zijn aan de beurt. En komt er vooral een nieuwe spannende periode die maatschappelijk wordt gezien als ‘niet sexy’.

De overgang en de jaren er voor zijn nogal een onderwerp. Mijn moeder beweerde dit weekend nog dat het bij haar niet alleen erg kort duurde, maar dat ze er nauwelijks iets van merkte. Als omgeving weten wij wel beter. En dat is okay. Haar generatie wist niet zoveel van de overgang. Dat deze al rond je 40e kan beginnen met de eerste veranderingen en dat dat van 2 tot zelfs 12 jaar kan duren.

>>Een burn out na je 40e? Misschien is het de overgang!

 

Slechter slapen door de overgang

Slaapgebrek, stemmingswisselingen en een gevoel van depressiviteit kunnen komen door de hormonale veranderingen in je lijf. Het kunnen, net als je veranderende lichaam, een hoger gevoel van stress en die zwaardere menstruatie, de eerste tekenen van de overgang zijn. Of eigenlijk van de fase er voor.

Je hebt dan misschien nog geen opvliegers, maar je lichaam is wel anders. Je hormoonspiegel verandert. Van het ene maken we niet meer zo veel aan, waardoor de andere dominanter wordt. En dat bepaalt voor een groot deel ons gedrag. Minder vrouwelijke hormonen in je lichaam zorgt ervoor dat de balans tussen vrouwelijke en mannelijk hormonen verandert. En daarmee ons vermogen om 10 dingen tegelijk te doen.

>>Linda: “Na de overgang ben ik gaan sporten”

 

Burn out of overgang?

Wist je dat? Dat we door de overgang niet meer zo goed in staat zijn om en de telefoon op te nemen, en de deur open te doen, met een zware tas in ons handen, een kus te geven en de hond te aaien die op ons af rent? Maar ook de combinatie van baan, gezin en hobby’s kan ons ineens zwaar vallen. Het is niet zomaar dat veel vrouwen halverwege hun 40e burn out achtige klachten krijgen. Of in een uitbarsting roepen dat ze NU EVEN HELEMAAL NIETS WILLEN!

We veranderen en ons vermogen om ons leven op dezelfde manier voort te zetten ook. Ik merk het aan mijn sport. De hele maand op de piek van mijn kunnen presteren, lukt me niet meer. In de week voor mijn menstruatie ben ik echt doodmoe en tijdens is mijn lijf maar weinig waard.

 

werkdruk en de overgang

Last van stress na je veertigste

Ik ben nu 41 en in de overgang zit ik nog niet. Maar wel in de fase er voor. Een periode waarin je hormonen al veranderen en je lichaam en geest anders reageren. Ook moet ik beter mijn best doen om met stress om te gaan. Waar ik voorheen een hele koele was, moet ik tegenwoordig na sommige dagen even een kwartiertje ademen en tot rust komen. En zelfs dan kan mijn slaap erg onrustig zijn. Dat maakt dat ik me stukken minder fit voel. En van een kennis weet ik dat zij hierdoor haar training voor de marathon heeft opgeschoven. Ze sliep zo slecht dat zo’n trainingsperiode een te zware belasting zou zijn. In plaats daarvan ging ze een tijdje trailen. Zo bleef ze hardlopen maar deed het zonder dat kilometer doel.

>>Sporten in de overgang

 

Voordelen van de overgang

In de uitzending van Pauw werd gevraagd of er eigenlijk nog iets leuk is aan die hele overgang. En dat is er wel. Iets heel moois zelfs. Zoals Isa en Medina al zeiden is het een periode van loslaten. Je hoeft niet meer zoveel van jezelf en kunt echt gaan nadenken over wat er belangrijk voor je is.

Maar ik zie in mijn vriendenkring nog een tweede: de verbinding. Want de vrouwen die ik ken die er open over zijn, kunnen er ook samen om lachen. Je zit in een levensfase waar de gemiddelde dertiger geen weet van heeft. Een periode met enorme veranderingen, pieken en dalen. Maar ook een periode waarin je echt wel leeft. Al was het maar omdat je lijf je af en toe laat voelen dat het er is.

 

Een andere vrouw

Ja je bent moe, je begrijpt ineens waarom OB super plus bestaat. Maar nog veel meer zie je jezelf in de vrouwen om je heen. En heb je misschien voor de eerste keer in je leven de vrijheid om te doen wat jij wil. En juist die verbinding is voor mij een verrijking. Ik heb als 40 plus vrouw die andere 40 plus vrouwen nodig. Jullie maken het leuk voor mij en ik maak het weer leuk voor jullie. Tenminste, als je het toestaat. En dat begint met het niet langer ontkennen dat je met je 40 zoveel jaar niet meer dezelfde bent als rond je 35e.

En misschien vind je het ongemakkelijk of vind je het zelfs eng. Maar als wij vrouwen van 40 plus er nu niet mee om kunnen gaan, zadelen we de volgende generatie vrouwen met hetzelfde probleem op. Je eieren raken op, deal with it and enjoy it while it lasts. Je hoort bij een nieuwe groep vrouwen. Die van 40 plus!

De voorstelling van Isa en Medina is op 4 juni in het Utrechtse Beatrix Theater. Kaarten kosten vanaf 25 euro. En bestel natuurlijk hun superleuke boek even.

-Rose-

 

Te Lijf is te koop bij Bol.com vanaf 9,99 voor een digitaal boek en 15 euro voor een echt boek. Het is leuk en informatief. Een aanrader! omslag boek over de overgang van Isa hoes

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.