Dat sport goed voor ons is wisten we al wel. We noemen de voordelen nog even: minder stress, lekker buiten, beter slapen, sterker lijf, beter humeur en natuurlijk een onwijs lekkere kont. Maar uit onderzoek blijkt dat het toch echt veel meer doet. Dat sporten echt bijdraagt aan het voorkomen van sommige vormen van kanker.

Nu is zelfs dat niet nieuw. Het is algemeen bekend dat mensen die actief leven het risico op het verkrijgen van sommige soorten kanker verkleinen. Hetzelfde met een gezond gewicht. Zo zeggen ze dat vrouwen met overgewicht een grotere kans hebben om borstkanker te krijgen.

 

Kan je kanker voorkomen?

Zelf vind ik dit altijd een beetje moeilijk. Want laat ik nu net een vriendin hebben die geen overgewicht heeft maar wel borstkanker. En mijn vader – die zijn hele leven aan sport deed, dagelijks een kilometer zwom en altijd mooi en gezond at – is tegenwoordig echt een oude man. Niet eens zozeer door zijn leeftijd, maar door de vele kankerbehandelingen.

Genoeg uitzonderingen in mijn leven. Toch vind ik het fijn om precies te weten wat de preventieve effecten van mijn leefstijl kunnen zijn. Want laat ik eerlijk zijn, als ik het risico kan verkleinen, doe ik dat maar al te graag.

 

Onderzoek naar beweging en kanker

Onderzoekers van o.a. Harvard Medical School zijn in het onderwerp kanker gedoken. Totaal deden er bijna anderhalf miljoen mensen aan het onderzoek mee. Zij gaven aan of ze aan sport deden, hoe vaak ze dat doen en hoe intensief. Er is gekeken naar de bmi van de mensen en naar hun eetgewoonten. Daarna zijn de deelnemers nog tien jaar gevolgd en is er bijgehouden of ze ziek werden.

Wat bleek? Mensen die voldoende bewogen, van rustig sporten tot een dagelijkse avondwandeling hebben een kleinere kans op het krijgen van wel liefst 15 soorten kanker! Soorten waaronder longkanker, darmkanker en borstkanker. Maar ook kanker aan de lever, nieren, maag, blaas en zelfs bloed- en botkanker.

Tussen de deelnemers die het meest bewogen en zij die het minst deden zat ene verschil van 20%. Ofwel, de top tien bewegers lopen 20% minder risico dan de inactieven.

 

Sporters en huidkanker

Maar daar staat iets tegenover. Er zijn twee soorten kanker die bij de sportievelingen juist meer voorkomen: huidkanker en langzaam groeiende prostaat tumoren. Over die laatste hoef ik als vrouw me geen zorgen te maken en die eerste is verklaarbaar: wij sportievelingen zijn veel meer buiten. Vooral duursporters sporten uren in de zon. We doen er goed aan onze huid te beschermen.

Tot slot weten de onderzoekers niet hoe het precies komt dat beweging en een actieve levensstijl de kansen zo verkleind. In alle waarschijnlijkheid komt het doordat beweging een gunstig effect heeft op de hormonen in je lijf, je stofwisseling en je algeheel energie balans.

Hoe dan ook, voor mij is het simpel: bewegen doet de mens goed. En dat heeft dus niet alleen te maken met het hebben van een goed figuur. Bewegen houdt allemaal processen in je lijf gaande die goed voor ons zijn. Ik ga er lekker mee door. Niet alleen sporten, maar ook bewust bewegen gedurende de dag. Wandelen in plaats van de auto, de trap in plaats van de lift. En ‘s avonds een blokje om in plaats van de bank. Meer lezen over het onderzoek? Kijk op Jamanetwork.com

 

Volg ons op Instagram  youtube en Facebook voor meer updates.

En ons volgende hardloopweekend? Dan gaan we trailen, met leuke workshops en clinics, maar vooral op avontuur in het bos: Stick to the Forrest Running Retreat

Sporten en stress, is dat wel een goede combinatie?

Sportvrouw TOP | TSHIRT | LONGSLEEVE – voorverkoop t/m 15 oktober

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.