handen met bloemetje

Marieke is begonnen met een nieuwe training. EQ-fit heet het. Dit doet ze met haar persoonlijke coach. Een van de dingen die ze doet is boksen. Toch is het geen sportief traject. Marieke doet dit om haar stress te verminderen en meer in balans te komen. Maar vooral om te leren de Marieke te zijn die ze is.

Vrouw, moeder, projectleider, echtgenoot, zusje en hardloper. Zomaar ik een paar van de rollen die ik in mijn leven speel. Of taken die ik in mijn leven heb. Zoals werk, hobby’s en sporten. Zelf hou ik wel van duidelijkheid en hoor ik graag bij een groep. Dus schaarde ik me jaren geleden bij het garde van getrouwden, huizenbezitters en moeders. Ook werk ik al jaren en heb ik daar een fijne groep collega’s. Ik voel me snel thuis in een groep of rol. Iets nieuws vind ik leuk en iets vertrouwds met andere mensen die hetzelfde doen vind ik nog leuker.

Dan heb ik nog de etiketten zoals perfectionist, teamspeler, kwebbel of organisator van eet-feestjes. Of bemoeierige mama, de bezorgde dochter en het eigenwijze zusje. Daarnaast ben ik ook die ene zijn die altijd door iedereen heen praat, graag verhalen vertelt en niet zo heel goed naar anderen luistert.

 

Dingen waar je energie van krijgt

Een paar jaar geleden ging het niet meer. Ik hield zo veel ballen in de lucht. En was daar een lange tijd behendig in. Maar moest ik die allemaal wel zelf in de lucht houden? Of had ik zelf bedacht dat dat moest? Ik zorgde dat mijn zoontjes hun huiswerk deden, agenda’s bijhielden, gymtassen mee hadden. Ik maakte ‘s ochtends salade voor mijn lunch op het werk en crackers voor de kids. Ik sportte vaak, was vrijwilliger op de school van mijn kids, vrijwilliger bij mijn popkoor. En toen ging het mis. Ik werd ziek en naasten ook. Waar ik me dan weer zorgen over maakte.

>>Hoe verlaag je het stresshormoon cortisol in je lijf?

Ik moest de balans opmaken. Met behulp van o.a. een coach deed ik dat. Dat ik te veel tegelijk deed, kwam duidelijk naar voren. Dat vond de coach ook. Er mocht van al die taken en zorgen best wel wat af. Want dat konden anderen deels overnemen. Zodat ik meer ruimte had om de dingen te doen waar ik juist energie van kreeg. Zoals sporten, hobby’s, leuke dingen doen met familie en vrienden. Die deed ik steeds minder namelijk.

Er moest wat veranderen en dus vroeg ik hulp. Een coach, mijn man en kids. Feedback gevraagd en aan de slag. Want ik hou van snelle oplossingen en hard werken. Dus iedereen helpt nu mee en het is een stuk gezelliger thuis en op kantoor.

 

sportieve vrouw op mtbWaarom heb ik stress? Of maak ik me zorgen?

Nu ben ik weer op de goede weg, maar ik ben toch nog niet tevreden. Waarom was ik toen vaak zo moe, gestrest en maak ik me nog steeds zoveel zorgen? Waarom pieker ik? En waarom doet het me toch zo’n pijn als iemand wat over mijn kleding of dikke kont zegt? Ik was wel op de goede weg, maar had nog geen manier gevonden om hiermee om te gaan. Ik raakte nog teveel uit balans van dat soort opmerkingen.

>>Sporten en stress, is dat wel een goede combinatie?

Dus ben ik weer om me heen gaan kijken. En deze keer kwam de hulp op mijn pad. Via stoere vrouwen fietsen heb ik een andere coach ontmoet. Van EQ-fit en ik doe bij haar een traject wat bestaat uit vier sessies van anderhalf uur. We praten, oefenen en boksen. Het is heel anders dan alles wat ik tot nu toe heb gedaan. Toch is het eigenlijk simpel. En dat zit hem in wat we doen.

 

Nee leren zeggen in verschillende situaties

Eerst hebben we in een taartdiagram met taartpunten getekend met wat ik allemaal doe: werk, gezin, sport, hobby’s (zingen), familie, vriendinnen. Ze legde me uit dat als er een taartpunt extra ruimte inneemt, omdat er wat mis is of meer tijd voor nodig is, het niet meer past. En dat het dan gaat wringen. Een mooi inzicht, want zo was de situatie twee jaar geleden zeker. Dus dat raakte me.

We oefenden met reageren op situaties waarin iemand iets van me vraagt. Zoals niets zeggen, nee zeggen en ademhalen en rustig blijven. En we boksten tussendoor ook en dat vind ik leuk. Toen we daar mee begonnen, wist ik niet waarom. Wat ik wel merkte is dat het boksen me buiten adem maakte, waardoor ik daarna wel aandacht aan een rustige ademhaling moest geven. Dat gaf een mooie focus op de ademhaling.

>>Hoe goed is jouw zelfbeeld eigenlijk en wat kan je er aan doen?

 

quote: Meer ruimte voor mezelf Want mezelf zijn is niet alleen het belangrijkste wat er is Mezelf is ook de enige die ik echt kan zijn

Emotioneel sterker worden met EQ-fit

Ik heb natuurlijk huiswerk gekregen. Twee opdrachten kreeg ik mee. Ten eerste om ademhalingsoefeningen te doen als ik merk dat ik te druk ben in mijn hoofd en lijf. Ten tweede pauzes laten vallen in een gesprek. Niet overal doorheen praten of aanvullen. Pauzes die stiltes kunnen worden, zodat ik even kan ademhalen en nadenken. Of de ander de ruimte geef die pauze in te vullen.

>>Een burn out na je 40e? Misschien is het de overgang!

Het is wonderlijk, want ineens heb ik soms een heel ander soort gesprekken. Ik ben niet meer altijd aan het woord en probeer niet meer door mensen heen te praten. Mensen zeggen er niets van, maar als ik het ze vraag vinden ze me wel stiller in overleg. Ik luister soms ook beter naar anderen. En als ik merk dat ik begin te bruisen en ratelen, ga ik even naar de WC ofzo. Ademhaling weer rustig en beter luisteren. Deze training is geen sportclub, en heeft geen sportief doel voor ogen. Maar emotioneel sterker, handiger en intelligenter worden. En dat is een heel goede training voor mij. In alle rollen die ik nu speel, hou ik meer rekening dat er ruimte blijft voor mezelf. Want eigenlijk is er maar een echte rol en dat is Marieke zijn.

x Marieke

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar de Body & Fit shopFuturumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Marieke
Marieke

Zoek op internet naar een afbeelding van een sportief gezin en Marieke, haar man en kinderen zouden zo naar boven kunnen komen. Een leven zonder sport kan zij zich niet voorstellen. Marieke vertelt graag verhalen. Over sport, alleen, met je kinderen en/of op vakantie. Maar ook over voeding en haar ups en downs. Zelf heeft ze te maken met migraine en een te hoge bloeddruk. Deze bloggende MTB-, racefiets-, hardloop- en SUP-vrouw gaat op onderzoek uit om uit te vinden hoe ze met sport, beweging en levensstijl haar medicijngebruik kan beperken.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.