In haar zoektocht naar de perfecte balans en een energiek leven, gaat onze Rose een gekke uitdaging aan. Vandaag begint de Simyo app opschoonweek: een soort decluttering of our lives en Rose doet mee. De vraag die zij hoopt te beantwoorden: maakt genoeg gelukkig?
En wat voor effect heeft minder in plaats van meer op haar leven. Maar eerst geeft ze inzicht in haar band met haar telefoon. Hoeveel tijd is ze er aan kwijt en wat doet dat met haar humeur?

Heerlijk, het is een mooie zondagochtend en ik besluit een stuk in de Uiterwaarden te rennen met mijn hond. Even het leven achter me laten. Ik pak mijn nieuwste tight, trek mijn sportbh aan. Pak een fijn shirtje en mijn lekkerste schoenen. Roep de hond en ga naar de voordeur. Op de trap stop ik. Hond Gina kijkt me vragend aan. Ik blijf staan en denk na: ga ik naar boven om mijn telefoon te pakken of ren ik vandaag zonder app?

 

Sportieve apps

Vraag het aan de gemiddelde hardloper en bijna allemaal rennen we wel met een app. Strava, Runkeeper en Endomondo zijn populair. We nemen onze telefoon mee en registeren elke stap die we zetten. Zelfs voor selfies – ook tijdens het lopen met een rode kop – en anders wel foto’s van onze mooie omgeving maken we tijd.
Wat dat betreft is er veel veranderd en niet alleen tijdens het hardlopen. Het eerste wat ik doe als ik ‘s morgens wakker word, is mijn telefoon checken. Even kijken of jullie al reageerden op een blog of mijn bericht op facebook. En gedurende de dag weet mijn telefoon precies hoeveel stappen ik zet, hoe snel ik loop en hoe lang ik zit. Maar ook als we niet registreren wat we doen, gaat die smartphone mee. Al is het maar voor de zekerheid, stel dat er iets gebeurd.

 

Enter the silence

Onze levens worden steeds drukker. En beeldschermen spelen daar een steeds grotere rol in. Met wearables en stappentellerapps, maar ook het inchecken op Facebook en communicatieapps zijn we steeds meer verbonden met de wereld. Waar mijn generatie (ik ben 38) nog twee werelden waarneemt – namelijk online en offline – zijn de generaties na ons al gewend aan het constant online zijn. Hoewel veel jongeren met hun telefoon vergroeid lijken, zie je ook een tegenbeweging: de oude Nolkia’s worden weer hip. Telefoons die alleen kunnen bellen worden weer steeds vaker gekocht. Waarom? Omdat we merken dat die smartphone een overload aan prikkels kan geven.
Wij sporters weten onze stilte wel te vinden, we gaan op pad in de natuur op onze fietsen of hardloopschoenen. We laten alles en iedereen achter ons en zijn één met de omgeving en de prestatie van ons lijf. Dat doet ons goed, dat weten we. Maar steeds vaker nemen we ons leven met ons mee, in een tasje wat met klitteband om ons arm zit, gekoppelt aan een sporthorloge of dopjes in ons oor.

 

Haat-liefde

Ik heb een dubbele relatie met mijn telefoon. Natuurlijk word ik er wel eens gek van – helemaal nu onze site bekender wordt en ik nog meer berichten binnenkrijg – maar tegelijkertijd is mijn smartphone ook een verrijking. Met een hardloopapp kan ik mijn rondje registreren, met een trainingsapp maak ik mijn lijf sterk en met weer een andere app doe ik oefeningen die ik normaal gesproken met de fysio zou doen. Sportieve apps hebben ervoor gezorgd dat sport niet alleen toegankelijker wordt, maar dat het ook makkelijker is elkaar te motiveren en er een echte wij-ervaring van te maken.

Toch ben ik aan het nadenken…. een tijdje al. Wist je dat Runkeeper me om de dag vraagt of het geen tijd is om te sporten? En dat Pinterest meerdere meldingen per dag geeft? Maar wist je ook dat ik een hekel aan whatsapp heb, maar dat ik het wel gebruik omdat anderen steeds aan me vragen waarom ik het niet zou doen?
Ik denk over de apps die ik op mijn smartphone heb staan. Hoeveel heb ik er? Heb ik ze nodig? Verrijken ze mijn leven of zijn het aandachtsbuzzers? Dat ik hier mee bezig ben komt doordat ik Simyo ben gevraagd naar mijn telefoon te kijken. Ze legden mij het ‘is minder werkelijk meer en maakt genoeg gelukkig’ vraagstuk voor en daar ben ik nu al een tijdje aan de haal. Ik merk dat ik app- en telefoon technisch in een soort tweestrijd zit: enerzijds promoot ik het uurtje voor jezelf en ben ik ervoor je af en toe total af te sluiten van de wereld, maar anderzijds adviseer ik vrouwen om met stappentellers en hardloopapps te trainen.

 

Simyo app-opschoonweek

Ik ben niet de enige waar Simyo deze vraag aan voorlegt. Er zijn ook andere bloggers die er deze weke naar kijken en erover schrijven. Maar vooral wil Simyo dat we het allemaal eens doen: een blik werpen op onze telefoon en nadenken over wat we nodig hebben en wat niet. Een grote schoonmaak zodat dat wat overblijft echt nut heeft. Maar ook bewustwording: welke rol laten we onze smartphones in ons leven spelen? Werkt dat voor of tegen ons. Ik vind het een gave challenge, want ik hou er van als we gevraagd worden naar onszelf en ons gedrag te kijken. Voor mij is dat de eerste stap tot groei. Daarom doe ik mee.

Dus wat staat er zoal op mijn telefoon? Een paar spelletjes die ik niet meer speel, veel fotoapps, de bekende dingen als facebook, Instagram, Runkeeper en Twitter, dan natuurlijk de Versterk je Enkel app die ik aan iedereen laat zien, maar inmiddels niet meer gebruik en een filmapp die sporters slowmotion laat zien hoe ze bewegen. Die laatste werkt niet, maar hij staat er nog wel. Oh en ik heb nog een app waarmee je foto’s van je gezicht jonger kan doen lijken. Deze app is waardeloos, want het ziet er niet uit.

Dan heb ik nog: books, health, passbook, reminders, weather, notes, music, maps, stocks, spotify, fitstar, fitstar yoga, gamecenter en snapguide die ik nooit gebruik. Eigenlijk staat mijn telefoon bomvol dingen die voor mij geen nut hebben, maar die er wel voor zorgen dat ik altijd door volle schermen moet bladeren.

 

Ik daag je uit!

Apps zijn gaaf, als ik kijk in mijn telefoon heb ik draagbare een grafische studio, een sportarts, en trainer en een vriendenclub aan apps. Maar tegelijkertijd word ik soms ook kriegel van die apps, vooral de ‘sociale’ apps zoals Facebook, Instagram en Twitter. Ook als ik niets wil weten van de wereld proberen die Apps me er nog bij te betrekken. Met meldingen of de zoveelste update. Ik ga de uitdaging van Simyo aan en zal deze week mijn telefoon opruimen en alleen nog maar apps gebruiken die mij echt dienen, die niet teveel om aandacht vragen en die met zijn allen op één schempje passen. Eens kijken wat dat met mijn drukke en overprikkelde bestaan doet. Ik weet dat het een gekke uitdaging is, maar ik wil jullie toch vragen om met me mee te doen. Wie weet wat voor effect het op ons heeft! Daarom mijn volgende vragen:

  1. Welke apps gebruik jij het meest?
  2. Gebruik je sportapps?
  3. Heb je net als ik ook dingen op je telefoon staan die ruimte innemen zonder dat je ze gebruikt?
  4. Wat is jouw ultieme ‘Tijd voor jezelf moment’?
  5. Ga jij net als ik je telefoon opruimen?

Lees ook even dit blog over een week zonder je smartphone, laat je inspireren

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.