Sporten gezond? Jazeker, maar ga je regelmatig naar de gym? Dan stel je je ook wel bloot aan de nodige risico’s. Van de poepbacterie tot geslachtsziekten, beide zijn ze gevonden in de sportschool, samen met een paar andere stevige ziekmakers.

Eerlijk? Maak jij je cardio-apparaat altijd keurig schoon als je getraind hebt? Of laat je je zweet lekker opdrogen voor de volgende gebruiker? En je handdoek? Is de handdoek die je op de apparaten legt dezelfde als waarmee je je afdroogt na het douchen? Dat wil je na het lezen van dit bericht echt niet meer doen. De sportschool is naast de plek waar je in vorm komt en lekker traint ook de plek waar je flink wat viezigheid kunt vinden.

 

Humaan Papillovirus gevonden in sportschool

Wat hebben genitale wratten, baarmoederhalskanker en de douches bij de sportschool met elkaar gemeen? Het Humaan Papillomavirus, ofwel HPV, kan je in de sportschool oplopen door op je blote voeten in de kleedkamer en douches rond te lopen. HPV wordt veelal overgedragen door fysiek contact.

Het HPV-virus kent verschillende types: met de een loop je meer risico dan met de ander. Ben je besmet met de laag risico variant, dan kan het goed dat je er weinig van merkt. Die infecties gaan vanzelf wel over. Besmet met een hoog-risico variant van het virus kan je kanker krijgen, maar dit is afhankelijk van de plaats van de besmetting. HPV kan ook genitale wratten veroorzaken.

HPV komt meestal je lichaam binnen via een opening in je huid. Een sneetje bijvoorbeeld. Of door seks. Maar ook vormen douches die je deelt met meerdere mensen, zoals in de gym, een risico.

 

Uitslag en huidontstekingen dankzij apparaten in de gym

Je kan het oplopen in de gym door gedeelde oppervlakten zoals de matjes, apparaten, gedeelde handdoeken of huidcontact. Hoewel het idee vies is dat andermans huidbacteriën via de apparaten in de gym bultjes en ontstekingen kunnen veroorzaken, vallen bultjes nog best mee. Ware het niet dat de Staphylococcus aureus die deze bultjes veroorzaakt ook dieper in je huid kan komen. Dan kan het effect wat erger zijn. Staphylococcus aureus kan de oorzaak van longontsteking of hersenvliesontsteking zijn.

 

Poepbacterie in de sportschool

Klebsiella is een bacterie die normaal gezien in je darmen voorkomt en niet eens voor problemen hoeft te zorgen. Bij gezonde mensen. Is je weerstand laag? Dan kan deze bacterie toeslaan en een virus veroorzaken zoals longontsteking, wondinfecties of een infectie in je bloed. En nu komt het: er is een variant, de Klebsiella Oxa-48, die moeilijk met antibiotica is te behandelen. Deze variant wordt de Nieuwe Ziekenhuis bacterie genoemd en kan voor problemen zorgen. Mensen die al zwak zijn en bijvoorbeeld een longontsteking krijgen met een bacterie die niet reageert op antibiotica, hebben ineens een potentieel dodelijke ziekte.

Hoe kan het dat een bacterie die in je darmen woont via de sportschool bij een ander terecht komt? Niet iedereen wast zijn handen even goed. Zodoende kan de bacterie zich via de deurklink, je locker, de machines, matjes en gewichten verspreiden.

 

Diarree na het sporten

Alsof andermans poepbacterie nog niet genoeg is, kan je in de sportschool ook de E. Coli bacterie tegenkomen. Juist ja, de bacterie die zich in de uitwerpselen van mens en dier bevindt. En die zorgt voor maagkramp, diarree, overgeven en zelfs longontsteking kan veroorzaken. Maar komt de bacterie op de verkeerde plek? Dan kan de schade aanzienlijk groter zijn. Zo kan het voor perforatie van de darm zorgen.

In de meeste gevallen kan je besmet raken door het eten van voedsel waar de bacterie in zit. Maar omdat de bacterie ook bij mensen in de darmen voorkomt, kan de bacterie op de wc bril, spoelknop en de deurklink van de wc gevonden worden. Contact met deze voorwerpen en daarna met bijvoorbeeld je bidon kunnen je zodoende ziek maken.

 

Schimmelige sportschool

Als je nog aan het lezen bent en je abonnement voor de sportschool nog niet uit angst voor de vreselijkste ziektes hebt opgezegd, ga ik nog even door. Want er is nog meer te vinden op de plek waar je je een paar uur per week in het zweet werkt.

Wel eens van candida gehoord? Je weet wel, dat schimmeltje wat zo ongenadig kan jeuken. Het gedijt goed in warme vochtige ruimtes zoals lockers, sauna, zwembaden en natuurlijk de douches. En het fuckertje veroorzaakt o.a. voetschimmel, vaginal schimmel en ringworm. Niet levensbedreigend, maar wel vervelend. Gelukkig is het met een crème te behandelen en ben je er zo weer van af.

 

De vleesetende bacterie

De volgende usual suspect is de streptokokken bacterie die verschillende klachten kan veroorzaken. Denk aan: krentenbaard, roodvonk en keelontsteking. Maar ook bloedvergiftiging. Dit is die bacterie die ze ook wel de vleesetende bacterie noemen. De bacterie zit bij de meeste mensen in de slijmvliezen in de neus, keel maar ook vagina.

De aanwezigheid van deze bacterie hoeft niet voor klachten te zorgen. Maar dringt hij door tot je keel of longen? Dan is het andere koek. Dan maakt hij je ziek. In de sportschool – waar veel mensen zijn – kan je het oplopen doordat iemand hoest, maar ook via deurknoppen en dergelijke. Maar wat dacht je van het waterkraantje?

 

De sportschool tijdens een griepgolf

Tot slot het virus wat de halve wereld kan uitschakelen. Wat in het verleden veel doden op zijn naam heeft gezet, maar die we nu wel elk jaar in golven voorbij zien komen: influenza, ofwel griep. Griep is wat anders dan het koudje wat we vaak griep noemen. Griep kenmerkt zich met symptomen als: koorts, hoofdpijn, hoesten, keelpijn, spierpijn, verstopte neus, gevoel van zwakte en verlies van eetlust.

In ons land krijgen elk jaar zon 820.000 mensen griep. En voor 250 tot 2000 mensen loopt dat fataal af. Dat zijn dan veelal ouderen of chronisch zieken. Voor de gemiddelde Nederlander is het gewoon vervelend en voor ene sporter is het nog lang voelbaar in prestaties.

Tijdens een griepgolf is elke plek waar veel mensen komen een potentieel risico. Je raakt besmet doordat je lucht in ademt waar het virus in zit. Het enige waar ik dan aan denk, is aan al die hijgende types op cardio-apparaten en de lucht die door de airco rond gepompt wordt. Een goede tip als je griep hebt: kippensoep en dat is voor de meeste gymrats wel weer voordelig, want boordevol eiwitten.

 

Tips voor hygiëne in de gym

Ik kan me goed voorstellen dat dit verhaal je een beetje doet huiveren. Of dat je op zijn minst een lichte vorm van smetvrees er aan overhoudt. Laat ik je geruststellen: bacterie vind je niet alleen in de gym. Ook het kantoor, je tandenborstel, de spons op het aanrecht en zelfs de wasmachine zitten vol. Ziek worden hoort er bij. Maar omdat voorkomen beter dan genezen is, heb ik hier een paar tips:

 

  1. Ben je ziek? Ga niet naar de gym. Voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van een ander.
    2. Maak je apparaten schoon na gebruik
  2. Ook na gebruik, want je kan er niet van uit gaan dat een ander dat doet
  3. Gebruik twee handdoeken. Een voor op de apparaten en de ander om mee te douchen
  4. Pak je gymbag meteen uit en gooi je spullen in de was
  5. Was je handen

Volg ons op Instagram  youtube en Facebook voor meer updates.

En ons volgende hardloopweekend? Dan gaan we trailen, met leuke workshops en clinics, maar vooral op avontuur in het bos: Stick to the Forrest Running Retreat

Sportvrouw TOP | TSHIRT | LONGSLEEVE – voorverkoop t/m 15 oktober

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.