Het draait bij Stoere Vrouwen Sporten allemaal om het hart de laatste tijd. Onze Marije loopt sinds kort rond met een soort luxe activitytracker in haar lijf. Dat apparaat registreert wat haar hart doet. En onze Kirsten interviewde twee sportvrouwen die beide te maken hebben met ‘iets aan hun hart’. Die door klachten ineens niet meer mochten sporten of hun training moesten aanpassen.

Voor mij het moment om te bekennen dat de laatste keer dat ik iets met mijn hartslag, sport en een test heb gedaan al tien jaar geleden is. Iets in mij wil niet weten hoe fit ik werkelijk ben. Of hoe goed mijn lijf functioneert. Ergens geloof ik dat dat wat gebeurt wel gebeuren zal.

>>Leonie kan nooit meer sporten vanwege hartklachten

 

Vrouwenharten

Toch is het juist voor ons vrouwen belangrijk ons goed voor te lichten. Want wist je dat na kanker ziekten aan het hartvaatstelsel op nummer twee op het lijstje van doodsoorzaken bij vrouwen staan? En dat vrouwen wereldwijd structureel onderbehandeld worden? Dat begint al in de kamer van de huisarts. Vrouwen worden minder goed onderzocht dan mannen. Dit komt doordat men altijd dacht dat hart- en vaatziekten echt iets voor mannen waren. En wij vrouwen communiceren onze klachten net even anders. Waar een man vertelt pijn op de borst te hebben, benoemen wij zaken als vermoeidheid. We zeggen dat dingen niet goed gaan en dat we ons niet lekker voelen.

>>Silvia loopt marathons en ultraruns met een hartkwaal

 

Hart- en vaatziekten bij vrouwen

Hoe komt het eigenlijk dat er steeds meer vrouwen met hart- en vaatziekten zijn? Vroeger was het toch echt een mannenziekte? We zijn inderdaad bezig met een inhaalslag en deze lijkt gelijk op te gaan met de veranderingen in het leven van de moderne vrouw. Ten opzichte van de generaties voor ons is onze levensstijl erg veranderd. Stress, drinken, roken en hard werken om de kost te verdienen is tegenwoordig iets voor mannen én vrouwen. Daar komt bij dat tegenwoordig beide geslachten ongezonder leven. We bewegen minder, drinken meer frisdrank, snacken en snaaien meer. En met de komst van de smartphones komen we ook minder aan onze rust toe. Ik denk soms wel dat we in de westerse wereld zo gewend zijn aan een zeker stressniveau dat we het niet eens meer opmerken.

 

Hartklachten voorkomen

Maar als gezond leven, voldoende bewegen en niet al te veel stress hart- en vaatziekten kan voorkomen? Hoe is het dan mogelijk dat Kirsten twee vrouwen interviewt die actief leven en toch hartklachten hebben? En waarom krijgt Marije dan juist nu zo geen overgewicht meer heeft en ontzettend actief leeft van de cardioloog zo’n machientje in haar borst om haar hart te monitoren?

Het is goed om een onderscheid te maken tussen levensstijl gerelateerde ziekten en de rest.

 

Erfelijke hartaandoening

Wij leren Leonie kennen tijdens één van onze fietsweekenden. Ze doet actief aan sport en verlegt al trainende haar grenzen. Tot ze op een dag een stukje gaat hardlopen en niet meer thuis komt. Ze wordt gevonden langs de kant van de weg. Een hartstilstand. Gelukkig leeft ze nog, maar sporten is haar afgeraden. Leonie heeft een erfelijke aandoening waarbij het spierweefsel van haar hart voor een deel in vet of bindweefsel verandert. Niet goed voor je, het kan hartritmestoornissen veroorzaken. Na verloop van tijd kan het zijn dat het hart minder goed pompt, waardoor je komt te overlijden.

 

Preventie

Je kan niet alles voorkomen, vooraf weten of testen. Maar je kan wel een oogje in het zeil houden. Door een preventief onderzoek bij Cardiologiecentra.nl te doen bijvoorbeeld. Of door naar je eigen risico te kijken.

Ik heb daarom de Persoonlijke Gezondheidstest gedaan. Daarbij beantwoord je vragen over je gezondheid. Met antwoorden over beweging, voeding en stress maak je inzichtelijk hoe je leeft. De uitslag vertelt je of je een verhoogd risico loopt op gezondheidsklachten. Nu is het natuurlijk zo dat het maar een algemene test is, maar heb je een verhoogd risico? Dan is nu het moment daar iets aan te doen. Misschien wel met hulp van een arts of anders een diëtist of trainer.

Doe jij hem ook? De test is tot 22 maart gratis. Ik deel mijn uitslag sowieso met jullie. Mocht het voor mij nodig zijn stappen te ondernemen, dan laat ik ook dat aan je weten. En lees die mooie interviews met Silvia en Leonie, want die zijn echt zo boeiend.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.