Fit, dat is de hype tegenwoordig. Maar waar hele volksstammen zich richten op de sixpack en hun fitte uiterlijk, kijkt Leine naar binnen. Sporten draagt bij aan een jong brein. Daarom – zelfs als je een oude oma wordt – altijd blijven bewegen!

Oké, ik moet het toegeven. Ik word ook een dagje ouder. Iets wat ik op zich niet erg vind. Ik ben er juist wel trots op. Wel komen er allerlei dingen dichterbij die met ouderdom te maken hebben en die mijn leven in de toekomst zullen veranderen.

Eén ervan is niet te zien aan de buitenkant, maar wel cruciaal voor mijn functioneren als mens. Namelijk mijn hoofd. En meer specifiek, die grijze massa die zich in mijn hoofd bevindt. Mijn hersenen dus. Hoe staat het daar eigenlijk mee? Misschien nog wel belangrijker: hoe houd ik ook die gezond? Nu en in de toekomst.

Het wordt steeds duidelijker dat bewegen kan bijdragen aan het uitstellen en voorkomen van dementieklachten en zorgt voor een beter behoud van je cognitieve vaardigheden.

kunststof model menselijk hoofd met hersenen

Zet je hersenen in beweging

Sporten en bewegen is goed voor je om allerlei redenen, dat weten we allemaal wel. Het is leuk, je komt nog eens buiten de deur, het helpt je je zinnen te verzetten en het is goed voor je spieren en je conditie. Maar er is nog een belangrijk pluspunt aan bewegen. Het houdt namelijk ook je hersenen in conditie!

Het wordt steeds duidelijker dat bewegen kan bijdragen aan het uitstellen en voorkomen van bijvoorbeeld dementieklachten. Het zorgt voor een beter behoud van je cognitieve vaardigheden. Die vaardigheden helpen je met het opnemen en verwerken van kennis en informatie. Ook je geheugen is een onderdeel van je cognitieve vermogens. Je gebruikt je cognitieve vaardigheden eigenlijk constant. En nu het goede nieuws: deze cognitieve vaardigheden blijven beter behouden als je regelmatig beweegt.

Lichamelijke beweging zet je hersenen ook in beweging. Er worden door beweging nieuwe verbindingen aangelegd en oude verbindingen worden onderhouden. Het verbetert de doorbloeding en er gaat meer zuurstof naar je hersenen. Als je gaat bewegen, krijgen je hersenen meer prikkels. Door die prikkels worden de hersenen meer gestimuleerd. Iets wat ook een positieve invloed kan hebben op psychische klachten zoals depressie en angst.

Wandelen, sporten of een ritje op je fiets

Dagelijks bewegen is dus belangrijk. Het hoeft zeker niet iedere dag een enorme inspanning te zijn. Op de dagen dat je niet sport even een wandeling, een stukje fietsen of wat oefeningen thuis kan ook al heel goed werken. Je kunt zelfs op jongere leeftijd al wat ‘reserve’ opbouwen voor later.

Dus ik ben blij dat ik hier nu al bewust over nadenk en mee bezig ben. Wie weet hoe het me in de toekomst zal helpen. Zeker cognitieve functies zoals concentratie en onthouden zijn dingen waar ik nu al vaak moeite mee heb. Dus ik ben toch altijd een beetje bang dat dat juist de taken zijn die als ik ouder ben steeds grotere problemen gaan opleveren.

Als bewegen achteruitgang in dit proces kan vertragen of wie weet zelfs kan stilleggen, zal ik dat zeker willen proberen. Het is niet alleen belangrijk om mijn lijf sterk en gezond te houden, mijn hoofd moet liefst ook zo gezond en gelukkig mogelijk blijven.

* Leine

boek "laat je hersenen niet zitten" van erik scherderTip: wil je meer weten over je brein en hoe je het jong kunt houden? Dan is het boek van Erik Scherder – die professor met dat grijze haar en die baard, die voor DWDD zo gaaf over hersenen vertelt – een tip. Dat gaat helemaal over het verband van lichaamsbeweging en gezonde hersenen. Bol.com vanaf € 9,99

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor het linkje naar Bol.com voor het boek van Erik Scherder.  Maar bijvoorbeeld ook voofonQCoolBlue., Dille & KamilleFuturumshop en Holland & Barrett. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Leine
Leine

Een Franse man, drie dochters, een labradoodle en een leven bomvol sport. Dat is Leine. Als ze niet zelf aan het sporten is, geeft ze crossfit aan kinderen of schrijft ze leuke en leerzame stukken over sport, gezondheid en zichzelf. Bewust van haar voorbeeldfunctie en altijd op zoek naar nieuwe dingen om te proberen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.