Toen ik op de middelbare school zat en niet mee wilde doen met de gymles, gaf ik vaak het excuus ongesteld te zijn. Dat hielp, totdat we een vrouwelijke gymleraar kregen. Zij zei steevast dat sporten tijdens je menstruatie juist goed was en dat ik daarom gewoon mee moest doen. Had zij gelijk?

Het antwoord kan heel kort en bondig: ja ze had gelijk. Sporten draagt zeker positief bij aan je gevoel als je ongesteld bent en nee, niets houd je tegen iets te doen. Sporten tijdens je menstruatie zorgt er zelfs voor dat menstruatiepijn, hoofdpijn, vermoeidheid en je emotionaliteit minder worden. Maar – en dit is waar het antwoord toch wat langer wordt – je menstruatie gaat niet samen met alle sporten.

 

Vrouwen tijdens menstruatie blessuregevoeliger

Iedere keer als je over sport en menstruatie begint, wordt Leontien van Moorsel weer genoemd. Zij werd wereldkampioen toen ze ongesteld was. En beweerde zelfs beter te kunnen presteren tijdens haar menstruatie. Dus zou elke vrouw toch lekkerder kunnen sporten? Helaas dat gaat niet op. Je menstruatie verandert met de jaren en je lichaam – na bijvoorbeeld het krijgen van een kind – ook. Daar komt bij dat Leontien op de racefiets zat en dat maakt wel een verschil. Bij hardloopsters is dat anders. Uit onderzoek onder atletes is gebleken dat vrouwen tijdens hun menstruatie wat blessuregevoeliger zijn in de knie. Je banden rondom je knie hebben meer moeite je been stabiel te houden. Zodoende wordt je knie anders belast. Veel sporters zijn zich er niet bewust van maar vertel het je ze, dan rekenen ze allemaal terug en kunnen veel vrouwen zich nog wel een hardloopwedstrijd herinneren met wiebelknieën. Het is belangrijk je daar bewust van te zijn, want zelfs al loop je technisch nog zo goed, het ineens minder stabiel worden van je knie vang je daarmee niet op. Maar eerlijk? Heb je net een jaar getraind voor een marathon, dan start je gewoon, toch?

 

Yoga tijdens je menstruatie

Juist als je wat labieler bent tijdens je menstruatie is yoga wel fijn. Wij raden het je ook zeker aan het te doen. Maar er zijn een paar yogahoudingen die je tijdens deze dagen het beste laat voor wat ze zijn. Eigenlijk alle posities waarbij je ondersteboven staat. Maar waarom? Het schijnt dat je er heftiger van gaat bloeden, maar ook meer kramp krijgt. Dus laat de omgekeerde Asanas maar voor wat ze zijn als je ongesteld bent. Maar heb je veel pijn? Check dan even deze yogatruc om dat op te lossen.

 

Als je ongesteld bent een hogere pijngrens

Toch is er iets te zeggen voor je menstruatie, want zelfs al zijn je knieën en jijzelf waarschijnlijk ook een stuk instabieler. Menstruatie komt met een voordeel: we hebben een hogere pijngrens en verzuren minder. Dus dat verhaal van Leontien is zo gek nog niet. Vrouwen kunnen omgaan met pijn en zo eens in de maand, terwijl hun baarmoeder de hele dag samenknijpt en kramp veroorzaakt, kunnen we het nog beter.

Wist je dat je de dagen voor je menstruatie sterker bent en explosiever. Dat je in die dagen waarschijnlijk beter sprint, maar dat je tijdens je menstruatie langer door kunt gaan en je verzuring kunt negeren? Een mooie opsteker als je ongesteld bent en een wedstrijd hebt.

Toch wil ik er zelf nog iets aan toevoegen. Ik ga niet goed om met wedstrijdspanning en als ik ongesteld ben, is dat nog iets erger. Zelf kies ik ervoor om tijdens mijn menstruatie wel lekker te bewegen. Te rennen, fietsen, wandelen of suppen. Als ik geen druk startvak in hoef, dan doe ik dat ook niet. Ik ben veertig, mijn menstruatie is tegenwoordig zwaarder dan hij vroeger was… dus: take it easy and have chocolate.

Sportvrouw TOP | TSHIRT | LONGSLEEVE – voorverkoop t/m 17 februari

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.