Vorige week heeft Joyce – vlak voordat ze vertrok voor haar vakantie – haar eerste Juice Cleanse gedaan. Dit deed ze bewust vóórdat ze vertrok naar India waar ze een maand verblijft. Ze wilde haar lichaam voorbereiden en ontgiften en het een dag rust geven van voeding

Joyce: “Ik was al een tijd nieuwsgierig naar zo’n ontgifting met sap. Ik wilde weten hoe het voelt en zien wat het met mijn lichaam doet. De meeste ontgiftingssap kuren duren drie dagen, ik heb voor één dag gekozen. Want het is nog nieuw voor me en ik weet nog niet wat me te wachten staat. Misschien is zoiets wel heel heftig. Ik weet niet eens of ik op een lege maag wel de stad in kan. En hoe gaat mijn humeur het houden? Toch is een wil ik het wel proberen en door het maar één dag te doen kan ik ervaren hoe het is. Ik kan kennis maken met het principe van een sapkuur en als het bevalt zal ik het binnenkort een paar dagen langer doen.


Ik heb me goed voorbereid, want dat is belangrijk je kan wel een dag niet eten en sapjes drinken, maar je moet wel weten hoe dat moet. Anders is het ongezond. Ik ben al een tijdje bezig met recepten voor sappen en ken al flink wat recepten. Ik weet veel van de voedingswaarde van veel verschillende soorten groente en fruit en kan e inmiddels op ene gezonde manier combineren.
Ook heb ik me goed ingelezen en haalde mijn informatie uit het boek van een Zweedse expert op dit gebied. Het is helaas geschreven in het Zweeds, daar hebben jullie in Nederland niets aan. Maar in grote lijnen ga ik een dag niets eten, wel drink ik elke twee uur een halve liter sap die ik zelf geperst heb. Ik kan me voorstellen dat jullie net als ik je afvragen hoe zoiets nu eigenlijk is en wat je verwachten kan. Daarom houd ik een soort dagboekje bij en schrijf mijn bevindingen en gevoelens op.”

9.00
Ik ben mijn dag op dezelfde manier begonnen als altijd met een halve liter warm citroen water. Daarna ging ik juicen en heb 3 liter sap gemaakt. Daarin heb ik het boek op de letter gevolgd en dronk gedurende de dag elke twee uur een halve liter sap.
Ik heb voor de eerste twee liter voornamelijk groenten gebruikt zoals venkel, spinazie, komkommer, bleekselderij en paksoi. En wat appels om een wat aangenamere smaak te krijgen en ook gember en peterselie voor een bite. Voor de 3e liter gebruikte ik alleen maar wortels, puur wortelsap smaakt verrassend zoet. En al helemaal tijdens zo’n detox dag.


11.15
Het is tijd voor mijn eerste juice. Die is prima, ik voel me lekker, doe een kleine work-out en maak me klaar om de deur uit te gaan.

13.15
Naar een afspraak aan de andere kant van de stad,  in mijnn hand mijn tweede juice die ik net opdrink. In mijn tas natuurlijk de derde fles juice, want ik weet dat ik niet op tijd thuis ga zijn van mijn afspraak. Ik weet nog niet of het wel trek om de stad in te gaan. Iedereen eet daar en wat nou als ik me draaierig ga voelen? Even twijfel ik te gaan, maar de afspraak staat nu eenmaal. gewoon proberen vertel ik mezelf.

14:00
Ik krijg nu echt een beetje honger, een klein beetje, maar voel me mentaal nog steeds goed en happy. De derde van 15:15 valt erg goed, ik voel me vol energie! En ben ook trots op mezelf. Ik ben verzot op eten en dat ik dit doe is een enorme uitdaging. Ik denk dat veel mensen best wel eens zo’n detox zouden willen doen, maar het ergens toch niet durven. Ik heb er ook eerst lang aan gedacht voordat ik deze dag echt ging doen. Ik voel me blij en schoon van binnen. En ervaar een lichte euforie. Kijk mij nou.

16.00
Ik ben weer thuis en wil wat werken, maar begin steeds meer aan eten te denken. Zoveel dat mijn werk wat moeilijker gaat. Wat is mijn hoofd sterk zeg en mijn lege buik is ook de hele tijd aanwezig. Ik denk maar gewoon aan iets anders

17.00
Het is nu nog erger. Ik heb echt honger en voel me chagrijnig. Maar omdat ik weet hoe het komt, ben ik wel okay, het is te overzien en niet te heftig. Daarbij om kwart over vijf mag ik toch mijn vierde juice nemen en dat is de wortelsap, eindelijk een andere smaak.

18.00
Omdat ik in Zweden woon is het al donker en rond een uur of zes weet ik dat ik het wel kan redden. Het is toch al avond en ik hoef niet veel meer te doen.
Ik voel me wel een beetje licht in het hoofd en denk aan eten, maar zolang ik de koelkast niet opendoe en die lekkere dingen zie, zal ik wel in orde zijn. De koelkast begint wel een beetje tegen me te praten. Ik weet wat er in zit en dat ik verloren zou ben als ik de deur opendoe. Normaal gesproken zit ik graag in de keuken. Wij hebben zo’n grote keukentafel, maar nu laat ik de keuken voor wat ie is. Ik moes weg daar.
Dit is het moment dat het belangrijk voor me is te weten waarom ik de juice detox doe. Ik wilde mijn lichaam reinigen voor mijn reis naar India, daar zou ik in aanraking komen met prachtig voedsel en hopelijk gerechten die volgens de Ayurveda bereid zijn. Ik wilde er met een lichaam heen wat daar klaar voor was. En ik ben al zo ver gekomen, dan geef je toch niet meer op?

Morgen vertelt Joyce verder over haar Juice Detox

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.