Van een lezeres kregen wij een vraag over hernia. ‘Kan je daar mee hardlopen?’ vroeg ze zich af. Onze Rose – die zelf hardlooptraining geeft – dook in het antwoord. Wat is een hernia? En kan je sporten met rugklachten?

Toen ik een baby was, lag mijn vader plat op bed. Mijn box stond ernaast en we hadden het reuze gezellig samen. Ik kon nog niet zoveel en die vierkante meter was voldoende voor me. Mijn vader mocht even niets, want hij had een hernia. Jaren later, toen ik al 40 was, werd mijn broer geopereerd aan zijn hernia. Na de operatie kreeg hij oefeningen en een beweegadvies van de dokter mee. Wat een verschil. Van dagen plat op bed naar bewust bewegen.

 

Last van been door hernia

Wist jij dat er heel veel verschillende soorten hernia’s zijn? De hernia waar wij het over hebben, is de rughernia. Deze hernia van de onderrug is een uitstulping van de zachte kern van een tussenwerfschijf in je rug. Die duwt tegen je ruggenmerg of een zenuw. En dat is waardoor het pijn doet. Gek genoeg is de pijn van een hernia zelden alleen lokaal. Je voelt het in je been, rug of billen. Of je merkt het omdat je been niet goed meer functioneert doordat er op een zenuw gedrukt wordt. Een klapvoet is daar een bekend voorbeeld van. Dan doet je voet niet goed meer mee met de loopbeweging. (lees verder onder video)

>>Schuurplekken tijdens het hardlopen, voorkom ze!

 

Beweging kan hernia voorkomen

Om een hernia te voorkomen, maar ook als je er al eentje hebt, wordt gezond leven met voldoende beweging aangeraden. Wist je dat er onder rokers meer hernia’s voorkomen? Levensstijl speelt echt een rol bij het ontstaan van een hernia, hoewel de oorzaak van een hernia kan verschillen.

Gebrek aan beweging, een slechte spierconditie, maar ook zware werkzaamheden maken dat je rug kwetsbaar is. Door een gekke draaibeweging kan er al een hernia ontstaan. Het is echt niet alleen die verkeerde houding, slecht tillen of ander fout gebruik van je rug. In meer dan 50% van de hernia gevallen is de oorzaak een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf.

Het is altijd belangrijk je hernia te laten behandelen. Wacht je hier te lang mee? Dan kan je hernia chronisch worden. Je rug wordt slechter en de behandeling uiteindelijk een stuk moeilijker. Onbewust pas je je houding en beweging aan en wordt je rug nog meer belast. (lees verder onder afbeelding)

>>Wat kan je doen als je een lopersknie hebt?

sportvrouw

Sporten met rugklachten

Na een hernia kan je wel weer hardlopen. Alleen is het belangrijk dit rustig op te bouwen. De plek waar je een hernia hebt gehad, zal voor altijd een zwakke plek blijven. Dit vraagt om bewust bewegen en ondersteunende oefeningen.

Ons lichaam is goed in staat problemen op te lossen. Zo kan het ook herstellen van een hernia. Om die reden wordt er niet in alle gevallen geopereerd en zal een arts je eerst rust adviseren. Werkt dat en ben je klachtenvrij? Dan kan je weer gaan opbouwen. Door bijvoorbeeld eerst dagelijks te wandelen. In een rustig tempo.

Na verloop van tijd kan je wat afwisseling in je wandelingen brengen. Met blokjes snelwandelen bijvoorbeeld. Gaat dit goed en doe je netjes je oefeningen van de fysio? Dan kan je een beginnersschema volgen en minutenblokjes hardlopen. Let wel op en luister naar je lichaam.

>>Alleen hardlopers zijn zo actief op een bloedhete zomerdag

 

Luister naar je lichaam als je een hernia hebt

Belast het niet in eens te zwaar en kijk aan het einde van de dag naar je vorm. Krijg je na een zware dag last van je been, billen of rug? Dan is de kans groot dat je iets te veel hebt gedaan. Dit kan een keer gebeuren, maar haal er lering uit. Structureel te veel doen is niet goed. Met beleid optrainen en weer hardlopen kan wel. Maar sprinten of een trailrun? Meedoen met een obstacle run of de Zevenheuvelenloop? Dat is niet voor elke hernia patiënt weggelegd. Doe dat soort dingen in samenspraak met je fysio en bekijk het van dag tot dag.

En heb je een hernia? Mijn broer is geholpen bij Herniakliniek.nl. Daar word je snel geholpen en werken ze op een net iets andere manier. Hierdoor hebben ze hele goede resultaten. Beterschap!

>>Leonie kan nooit meer sporten vanwege hartklachten

 

La Rocha – Geo Flower capri

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.