sporten met een pacemaker

Nog even een stukje rennen, niet heel hard en ook niet ver. Het werd Leonie (37) bijna fataal. De jonge moeder kreeg een hartstilstand en werd zelfs even in coma gehouden om beschadiging van de hersenen te voorkomen. Dat is gelukt, maar elke vorm van bovengemiddelde inspanning moet ze voorkomen. Haar hart kan dat niet aan.

Stel je voor, je komt thuis na een lange dag en je wil niets liever dan op de bank ploffen. Toch trek je je hardloopkleding nog even aan want je doet mee aan zo’n Daily Mile Challenge. Het laatste wat je verwacht, is dat je in het ziekenhuis belandt met een hartstilstand. “Ik zag het totaal niet aankomen. Mijn levensstijl was gewoon heel gezond. Af en toe wel lekker borrelen, maar ik sportte ook veel en zat goed in mijn vel. Ons gezin was met twee kinderen compleet en ik had een goede baan als manager bij het Erasmus MC in Rotterdam. In één klap stond mijn leven niet alleen op de kop, het hing ook aan een dun draadje.”

>>Hardlopen met een hartkwaal

 

“Sporten is voor mij juist heel ongezond”

Al vrij snel werd duidelijk dat Leonie lijdt aan de hartspierziekte ARVC. Ze heeft vetophopingen in de rechter hartkamer. Dat zorgt voor zwakke plekken in de spierwand en daardoor wordt de hartkamer steeds minder beweeglijk met mogelijk hartfalen tot gevolg. “Dan schrik je natuurlijk wel even. Toch ging de knop bij mij snel om en was ik vrij snel bezig met revalideren, herstellen en weer beter worden. Er was toen nog helemaal geen aanleiding om te denken dat sporten niet verstandig was, dus ook dat pakte ik weer op. Op een ander niveau dan ik gewend was, maar ik genoot er enorm van dat ik weer sportief bezig kon zijn.”

>>Wat je als sportvrouw moet weten over je lichaam

 

Sporten met een pacemaker

En toen kwam het moment dat het voor de tweede keer bijna fout ging. Op kerstavond kreeg Leonie opnieuw een hartstilstand. De schok van de ICD, een soort pacemaker, hield haar in leven. Het is gelijk duidelijk: ze moest stoppen met sporten en eigenlijk met elke vorm van activiteit. “Sporten is voor mij juist heel ongezond. Alles wat mijn hartslag omhoog jaagt, is potentieel gevaarlijk. Wrang, maar wel de realiteit. Het is ook tegenstrijdig. Ik ben hartstikke blij dat ik er nog ben, weer een moeder kan zijn en zelfs terug aan het werk ben. Maar daar staat tegenover dat ik definitief afscheid heb moeten nemen van het sporten, en daar hield ik echt enorm van.”

>>Noten eten voor je gezondheid. Welke noten eet jij het liefst?

 

Ik mag niet meer sporten door mijn hart

Geen dag gaat voorbij of Leonie wordt herinnerd aan het sportieve en actieve leven dat ze had voordat ze het zo verschrikkelijk mis ging. In de schuur staat een nieuwe racefiets waar ze nooit meer op zal rijden. Haar eerste kwart triathlon in 2015 die zo naar meer smaakte, zal voor altijd de laatste blijven. “Het is een rouwproces, ik kan er geen andere woorden aan geven. Soms zeggen mensen wel eens dat ik dan maar wat anders moet doen wat wel kan. Maar dat werkt niet zo voor mij. Het is niet dat ik nu ineens yoga wel leuk vind, of dat ik wil leren macrameeën. Sporten is wat ik leuk vond en dat gemis is simpelweg niet te compenseren.” (lees verder onder de afbeelding)

 

kan je sporten met arvc

 

Van racefiets naar E-bike

Het contrast met vroeger is groot, heel groot. Tegenwoordig rijdt Leonie op een E-bike en heeft ze geen enkele hoop meer dat haar leven ooit weer wordt zoals het was. “Mijn lijf is niet meer te vertrouwen, dat is een feit. De rest van mijn leven zit ik vast aan bètablokkers. Die dosering kan nog drie keer worden opgehoogd. Een transplantatie is niet uitgesloten, als mijn hart echt achteruit gaat. Dat staat gelukkig nog niet vast. Ik heb er geen idee van hoe snel de kwaliteit van mijn hart terugloopt, en dat maakt de toekomst heel onzeker. Dat is heftig maar het helpt me niet om er steeds mee bezig te zijn. Het hier en nu is belangrijker dan ooit.”

>>Wat houdt een sport medisch onderzoek in?

 

Ik leef nu!

Ondanks de continu aanwezige dreiging van een falend hart en de zekerheid dat het er in de toekomst niet beter op wordt, noemt Leonie haar leven nog altijd heel erg leuk. Het hier en nu is ongelooflijk belangrijk voor haar geworden. “Het klinkt heel cliché maar door zoiets ingrijpends besef je pas echt dat elke dag de laatste kan zijn. In feite zit ik al in reservetijd. Dat besef brengt ook hele mooie dingen met zich mee. Zo mijmerden mijn man en ik al enige tijd over een reis naar Cambodja, waar we vroeger allebei gewoond hebben. Nu ligt er een concreet plan en gaan we eind dit jaar met onze kinderen van 4 en 1 twee maanden die kant op.”

>>Alcohol en sport, gaat dat wel samen?

 

Verliezen mijn kinderen niet te jong hun moeder?

Ondanks alle medische ellende toch de goeie dingen blijven zien en nog volop van alles kunnen genieten ook, Leonie is ertoe in staat. “Mijn leven is een rare combinatie van geluk en pech. Ik waardeer heel erg wat ik heb en kan. Maar er schieten ook wel eens doemscenario’s door mijn hoofd. Verliezen mijn kinderen niet te jong hun moeder? Zijn zij ook erfelijk belast? Of veel simpeler: word ik niet te dik nu ik nooit meer kan sporten? Ik ben soms echt wel eens heel verdrietig om alles en dan vind ik mezelf ook ontzettend zielig. Gelukkig wisselen die emoties zich ook af met dankbaarheid, plezier en heel veel genieten.” (lees verder onder de afbeelding)

>>Het mentale deel van niet mogen sporten door een blessure

 

nooit meer sporten vanwege hartklachten

 

Sportmedische keuring

Zo zie je maar weer dat een gezonde levensstijl geen enkele garantie biedt op een lang en zorgeloos leven. Voor Leonie was er nooit enige aanleiding om te denken dat dit zou gebeuren. “Sterker nog, ik heb in de zomer van 2015 nog een sportmedische keuring gehad waar niets is uitgekomen. Het kan natuurlijk ook zijn dat er toen iets over het hoofd is gezien. Daarom wil ik dat mijn huidige cardioloog nog eens goed naar de uitslagen kijkt. Voor mijn toekomstbeeld kan het nog wel eens belangrijke informatie opleveren. Stel dat er toen inderdaad nog geen afwijkingen te zien waren, dan kan ik ervan uitgaan dat ik een progressieve variant heb.”

>>Preventief onderzoek bij Cardiologiecentra.nl

 

Zorg dat je weet hoe je moet reanimeren

Bij haar eerste hartstilstand is Leonie’s leven gered omdat ze op tijd is gereanimeerd. En precies dat is waar ze zich hard voor wil maken. “Zorg dat je weet hoe je moet reanimeren, je redt er echt levens mee. Het is misschien heel heftig om te doen omdat iemand alsnog kan komen te overlijden. Maar dat is nooit omdat je niet goed gereanimeerd hebt. Zodra reanimatie nodig is, zijn de bloedsomloop en ademhaling al gestopt. Je hebt dus niets te verliezen maar wel letterlijk een leven te winnen. Ik hoop echt dat vrouwen die dit lezen, zich bewust worden van het belang ervan en door mijn verhaal besluiten een cursus te gaan doen.”

>>Lees meer over een reanimatiecursus op de site van de Hartstichting 

Omdat wij het idee van een reanimatiecursus wel verstandig vinden, willen we kijken of we met een groep lezeressen aan zoiets mee kunnen doen. Hoe mooi zou het zijn als er iets gebeurt bij een sport event en we kunnen helpen?

Daarom aan jullie de vraag: wil je net als wij leren reanimeren? Stuur ons een mail, dan zoeken wij uit wat de mogelijkheden zijn. <3
Mail: [email protected] o.v.v. vrouwenharten

stoere vrouwen sporten fietskleding voor vrouwen

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.