Stoere vrouw Hilda heeft een vraag over het mamabuikje en stelde hem aan onze Rose en Ilse. Samen hebben ze antwoord op alle vragen die met gezondheid en training te maken hebben. Dus ook op vragen over dat typische mamabuikje waar ook sportvrouwen last van kunnen hebben.

Hilda: “Ik doe al sinds jaar en dag mee met jullie workouts en ben in die jaren sterker en fitter geworden. Alleen ben ik dit jaar bevallen van een pracht van een zoon en ben ik nu rustig bezig weer op te bouwen. Mijn kracht is terug en hardlopen doe ik ook weer. Alleen is mijn lichaam anders. Ik heb zo’n mamabuik en vraag me af of daar iets tegen te doen is.”

 

Wat voor spieren zitten er in je buik

Om te begrijpen wat je kan doen om je lichaam na je bevalling weer sterk en in shape te brengen, is het goed te weten wat voor spieren je hebt zo rondom je buik. Je kan de spieren van je buik onderverdelen in twee groepen: de grote spieren, bedoeld voor het bewegen. En de dieper liggende spieren, ook je core genoemd. Deze diepliggende spieren zijn het korset van spieren die ervoor zorgen dat je rechtop blijft staan. Zij zorgen ervoor dat je stabiel staat of blijft staan tijdens het beoefenen van sport bijvoorbeeld.

 

Wat is het effect van een zwangerschap op de buikspieren

Tijdens je zwangerschap groeit je buik, dat hoeven we je vast niet te vertellen. Behalve dat het prachtig is, heeft deze groei ook een flink effect op je fysiek. Dat is al redelijk vroeg in je zwangerschap merkbaar, als je groeiende buik alles aan de kant duwt. En later als je kindje wat groter en actiever wordt helemaal. Denk aan dat voetje op je blaas bijvoorbeeld. Maar er gebeurt meer. Je groeiende kindje zorgt ervoor dat je buikspieren langzaam een beetje opgerekt worden. Je rechte buikspieren gaan zelfs iets aan de kant om ruimte te maken. Ze wijken en er komt ruimte tussen.

Dit is een volkomen natuurlijk proces. Je spieren kunnen na de bevalling in de meeste gevallen weer herstellen en weer terug op hun plaats komen. Al is het wel zo dat vrouwen die deze spieren tijdens hun zwangerschap te veel belast hebben door inspanning of training er langer last van kunnen houden.

 

Buikspieroefeningen tijdens de zwangerschap

Om ervoor te zorgen dat je de spieren van je buik tijdens je zwangerschap te veel of verkeerd belast, is het belangrijk je diepliggende buikspieren, de spieren van je core, te gebruiken. Zij helpen je om te stabiliseren tijdens alle bewegingen die je gebruikt. Ze ontzien de grotere rechte buikspieren die tijdens je zwangerschap wijken. Deze dieperliggende spieren, dus de dwarse- en schuine buikspieren en die van je rug, kan je gewoon blijven trainen tijdens je zwangerschap en je doet er goed aan dit te doen.

Het maakt je bewust van je lijf en het gebruikĀ  van je spieren. Maar vooral ondersteunen ze je lichaam tijdens de zwangerschap. Deze spieren liggen als een korset om je bekken, groeiende buik en rug. Tijdens je zwangerschap is core stability goed om te doen. De oefeningen die je als zwangere vrouw kunt doen zijn onder andere de superman, schuine plank en de brug. Wil je zekerheid? Vraag dan je fysio om advies of doe mee met zo’n speciale trainingsgroep voor zwangere vrouwen.

 

Je buikspieren trainen na je zwangerschap

Het lichaam van voorheen terugkrijgen is niet voor elke vrouw weggelegd. En dat is okay, je hebt er immers nog al iets voor in de plaats gekregen. Toch zit dat kleine mamabuikje veel vrouwen wel in de weg. Het kan ze onzeker maken of ze willen liever geen strak jurkje meer aan. Voor ons is het trainen van je buikspieren na je zwangerschap vooral belangrijk omdat het je weer krachtig maakt. Zodat je weer goed kunt sporten. En als daar een lekkere buik bij komt is dat een mooie bonus.

Bij buikspieroefeningen denken veel mensen aan crunches of andere bekende buikspieroefeningen die de grote spieren van je buik trainen. Hoewel deze meestal een snel zichtbaar resultaat geven, zijn ze funest voor je stabiliteit. Train je alleen de grote rechte buikspieren? Dan nemen zij het werk van je core over. Ze zijn steeds aangespannen en je core neemt het er van en ontspant. Het resultaat? De spieren die je nodig hebt voor bewegen, zijn bezig te stabiliseren. Heel vermoeiend en op den duur for sure de oorzaak van rugpijn of vermoeide benen.

Omdat je grote spieren tijdens je zwangerschap aan de kant moesten en weer terug in vorm moeten komen, maar ook omdat je jezelf echt sterker wilt maken en je houding mooi wilt houden is ook na je zwangerschap core stability belangrijk.

Met sommige oefeningen mag je de week na je bevalling – als je geen keizersnede hebt gehad – al beginnen. Zoals de Pelvic Tilt. Maar voor andere oefeningen doe je er goed aan even te wachten.

Om je op weg te helpen hebben we een aantal workouts voor na je bevalling op een rij gezet. Denk er aan dat dit kleine oefeningen met groot effect zijn. Geef je lichaam de tijd, het is net 9 maanden hard aan het werk geweest. Grote kans dat je weer zin hebt om te sporten, maar dat kan altijd nog. En een goede tip: de broeken van La Rocha die we in onze webshop hebben, zitten precies over je mamabuikje heen. Ze kleden heel mooi af.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.