Sporten in de koude lucht

Voor sommige sporters is de winter een lastige periode. De koude lucht geeft problemen aan de luchtwegen. Dat kan tijdens en na het sporten hoesten en benauwdheid veroorzaken. Met deze tips voorkom je dat.

Ik had nooit last van mijn luchtwegen. Of tenminste, niet bewust. totdat ik met duursport begon. Ik en winter doortrainde en uren lang in koude lucht fietste. Ineens was ik wel de hele winter aan het hoesten en had ik het benauwd. Ik bleek astma te hebben en kreeg in de jaren erna veel meer last. Maar als duursporter hoef je geen astma te hebben om last van de winterlucht te krijgen. Veel van ons kennen dat droge kuchte na een duurtraining wel.

 

Sport en ademhaling

Wist je dat we met koud weer anders ademen? Dieper wel te verstaan? Als we sporten genereren we warmte. Ons lichaam zorgt er op verschillende manieren voor dat we die warmte kwijt kunnen. Voor een deel via transpiratie: je zweet verdampt en dat zorgt voor verkoeling.

Ook met ademhaling raken we warmte kwijt. In de lucht zit vocht, wat meekomt als we inademen. Het wordt verwarmd door de warmte van ons lichaam. Als we uitademen verlaat deze warmte ons lijf en ademen we nieuwe koude lucht in. Mooi systeem hè? Alleen zorgt het er ook voor dat we in echt koud weer dieper in ademen. De koude lucht die bij vrieskou hoort, bevat minder vocht namelijk.

 

Bescherm je longen tegen winterlucht

Deze droge lucht is voor sommige sporters ideaal. Zij kunnen met vrieskou lekkerder sporten dan in de rest van het jaar. Maar er zijn ook sporters die er juist niet tegen kunnen. De droge lucht zorgt ervoor dat ze gaan hoesten en het benauwd krijgen. Sommige lopers worden zelfs sneller ziek nadat ze hebben gelopen in de kou. Voor hen is het belangrijk dat ze hun longen beschermen tegen die koude, droge lucht.

 

Hoesten door koude lucht tijdens het sporten

Ik kan heel slecht tegen de winterlucht, maar mijn lijf gaat verder wel heel goed om met kou. Ik houd ook van deze tijd van het jaar. Lekker afzien terwijl de wegen, weilanden en bossen rustig zijn. De stilte van deze tijd van het jaar en de sporten die er bij horen, ik ben er dol op.

Op de fiets draag ik iets voor mijn mond om mijn longen te beschermen. Zo’n sportcolsjaal van dunne stof. Die zorgt ervoor dat de lucht die ik inadem net wat minder droog en koud is. En sinds kort sport ik met neusademhaling. Je neus is er op gemaakt je luchtwegen te beschermen tegen de lucht die je inademt. De haartjes houden vuil tegen en de wat langere weg die de lucht in je lichaam aflegt, verwarmt het een beetje.

 

Loopneus tijdens het fietsen

Nu werkt die neusademhaling heel goed als ik hardloop, maar op de fiets heb ik altijd last van een loopneus. Dit komt door de rijwind. Het helpt om je neus regelmatig te legen, maar vooral helpt het om een bril te dragen. Die loopneus heeft te maken met je traanbuisjes die door de wind extra actief worden. Een bril beschermt die buisjes een beetje.

 

Lees ook: Rose probeert neusademhaling tijdens het hardlopen als je ziek bent kan het onverstandig zijn te sporten, met deze tips weet je wanneer je weer sporten kunt.

Kou of geen kou, deze vrouwen zwemmen in de IJssel en natuurlijk ons artikel over het effect van kou op je spieren.

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer updates. Op youtube zetten we leuke trainingsfilmpjes en tips. Dus als je ons youtubekanaal volgt krijg je die automatisch binnen.

foto: picjumbo

SVS fietskleding met mooie prints

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.