Een gezonde mond. Met sommige groente en fruitsoorten kan je tandvleesklachten helpen genezen of voorkomen. Handig want juist vrouwen schijnen juist in de overgang of tijdens hun zwangerschap vaker mondklachten te hebben.

 

Mondklachten bij vrouwen

We doen zoveel om gezond te leven, maar vergeten soms één van de belangrijkste delen van ons lijf: onze mond. Pijnlijk of bloedend tandvlees wil je niet negeren. Het kan het begin van grotere problemen of de oorzaak van vervelende kwalen zijn. Vrouwen schijnen vaker last te hebben van hun tandvlees. Vlak voor hun menstruatie, als ze zwanger zijn, maar ook tijdens de overgang wil tandvlees wel sneller geïrriteerd te zijn.

Ik heb het altijd in de week voor mijn menstruatie. Het lijkt net alsof mijn tanden uit mijn mond rammelen. Soms doen ze echt pijn. Voorheen dacht ik daar weinig van. Totdat mijn schoonzusje me vertelde dat zij hetzelfde gebitsprobleem tijdens haar zwangerschap had. Tandvleesproblemen komen bij iedereen voor. Maar vrouwen zijn er soms net wat vatbaarder voor. Het zullen wel de hormonen zijn.

Bloedend of ontstoken tandvlees kunnen de voorbode zijn van ernstige mond- en gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk dit serieus te nemen. Als de oorzaak in hormoonschommelingen ligt, doe je er niet veel aan. Door specifieke keuzes in je dieet te maken kan je je tandvlees ondersteunen. Eet een kiwi of komkommer, die zijn goed voor je mond.

 

Ontsteking in je mond de oorzaak van andere problemen

 Een ongezonde mond kan de voorbode van randproblemen in de toekomst zijn. Ontstekingen kunnen resulteren in tandbederf. Maar er is meer. Het schijnt dat de bacteriën in je mond in je bloedbaan terecht kunnen komen en zodoende schade in de rest van je lijf kunnen aanrichten. Er schijnt een verband te zijn tussen ongezond tandvlees en diabetes. En ontstekingen in je mond kunnen problemen aan je hart veroorzaken.

 

Wat kan je eten om je tandvlees gezond te maken?

De tandarts is je go-to-person als je last hebt van je tandvlees. Of het nu gevoelig is of zelfs bloedt bij het poetsen. Vraag eens hoe het komt en laat je tandarts het aanpakken. Daarmee voorkom je erger.

Zelf kan je ook het één en ander doen aan de gezondheid van je mond. Als je nergens last van hebt of als je tijdens je zwangerschap of overgang last krijgt. Het meest voor de hand liggend is je tandenborstel en flos. Een dagelijkse verzorging van je mond is van ongekend belang. Daarnaast kan je naar de mondhygiënist gaan en je mond een extra beurt geven. Maar wat je eet speelt ook een grote rol. Met de juiste voeding kan je het herstel van ziek tandvlees bevorderen en de gezondheid ondersteunen.

 

A post shared by Rens Kroes (@renskroes) on

Vitamine C voor gezond tandvlees

Heb je bloedend tandvlees of voelt je mond gevoelig? Dan zal vitamine C je helpen. Wist je bijvoorbeeld dat zeevaarders vroeger last van bloedend tandvlees kregen? Dit kwam door een gebrek aan vitamine c. Tijdens hun lange reizen was het verse groente en fruit maar beperkt houdbaar en na verloop van tijd werd hun dieet te eenzijdig. Hierdoor werden ze ziek. Eenmaal aan wal met weer voldoende groente en fruit loste dat probleem zichzelf op. Zo ook voor de moderne mens.

Vitamine C draagt bij aan het herstellen van ziek tandvlees en kan toekomstige tandvleesproblemen helpen voorkomen. Eet je te weinig voeding met vitamine C er in? Dan kan dat voor ontstoken tandvlees zorgen. Vitamine C zit in kiwi’s. In sinaasappels, bessen en aardbeien. Het zit ook in paprika’s en koolsoorten zoals spruitjes en witte kool zijn rijk aan vitamine C. Broccoli ook. Eet wat meer van dit soort groente en fruit en je maakt je mond gezonder.

 

A post shared by Verse Oogst (@verseoogst) on

Komkommer voor witte tanden en een gezonde mond

De vezels in komkommer schijnen je tanden witter te maken en het eten van deze vrucht helpt vuil te verwijderen. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamines en mineralen en ondersteunen ze de zuurgraad in je mond. Doordat komkommer het zuur in je mond absorbeert kan je tandvlees beter genezen. Wat komkommer in een bakje in je tas als tussendoortje is dus niet alleen lekker en gezond, het is ook goed voor je mond. Hetzelfde gaat overigens ook op voor sla, selderij, wortels en spinazie. Het zijn de sappen in deze groentes die zo goed zijn. Dus pak je juister maar vast.

 

Zoete aardapppels zijn gezond voor je mond

 Naast vitamine C draagt Bèta-caroteen ook bij aan de gezondheid van je tandvlees. Je vindt het in wortel, abrikozen, zoete aardappels en spinazie. Als je voeding met deze stof eet, zet je lichaam het om in vitamine A. Een tekort aan deze vitamine kan net als een tekort aan vitamine C zorgen voor ontstoken tandvlees. Je lichaam heeft deze vitamine echt nodig. Eet je het te weinig, dan zal je zien dat je tandvlees opzwelt en pijn doet. Een pasta met spinazie of een groentesap met wortel, maar ook lekkere zoete aardappels bij de maaltijd zorgen ervoor dat je meer vitamine A in je lijf hebt. En abrikozen? Die kan je helemaal lekker in je dieet verwerken. Bij je ontbijt met yoghurt en muesli bijvoorbeeld. Ik gebruik van de Albert Hein een mix met zaden en abrikozen. Lekker met wat soja yoghurt in de ochtend. Wij vinden zoete aardappels overigens heerlijk. Er zijn online zoveel lekkere zoet aardappel recepten te vinden.

Voordat je nu naar de winkel snelt om een multivitamine te halen. Het is vooral verse voeding die goed voor je is. Lees dit artikel over de zin en onzin van multivitaminen eens. Meer lezen over de effecten van voeding op je gezondheid? We schreven een blog over het eten van noten. Voeding kan je herstel na training ook bevorderen. Maira schreef een blog over eiwitten na het sporten.

 

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.