Is het een burnout of de overgang? Wist je dat wij vrouwen vanaf ons 40e meer last van stress kunnen hebben? Hoewel de overgang vaak pas rond je 48e begint, zit je in de jaren ervoor al in een periode van fysieke en hormonale verandering. Deze veranderingen in je lichaam en hormoonhuishouding als je nog niet in de overgang bent, hebben effect op je dagelijkse functioneren.

Veel van mijn vriendinnen die zo ongeveer tussen de 40 en 45 jaar zijn hebben de laatste tijd te maken gehad met een burn out. Alles was ze te veel. Hun werk, de kinderen, hun sport, hobby’s, leven. Gewoonweg alles. Het lukte ze niet meer om de ballen die ze al die jaren met gemak bespeelden in de lucht te houden. En eerlijk? Zelf word ik er ook steeds minder goed in.

Ik vond het opvallend dat we allemaal last van dezelfde problemen kregen en heb me er in verdiept. Hoe komt het dat wij vrouwen vanaf ongeveer ons veertigste levensjaar minder makkelijk met stress omgaan? Dus stelde ik de vraag: Is het een burnout of de overgang?

 

Zoals je moeder

Heb jij je moeder al gevraagd hoe het haar verging toen haar hormonen gingen schommelen? Of ze in de jaren voor de overgang al ergens last van had? Of hoe ze door de overgang gegaan is? Ik vroeg het aan mijn moeder. Haar antwoord doet me nog steeds gieren van het lachen, maar laat me ook zien hoe slecht wij vrouwen geïnformeerd zijn.

“Ik heb nergens last van gehad”, zei ze me terwijl ze me met een oprechte blik aankeek. Niets is minder waar. Zelf merkte ze het misschien niet, maar mijn moeder heeft jarenlang een kort lontje gehad. Ze kon echt niet meer tegen gedoe en dat begon zo’n beetje toen ze – net als ik nu – veertig was.

 

Documentaire Uitgebloeid over de overgang

De generatie van mijn moeder kan ons weinig vertellen over deze levensfase, maar wij merken dat het wel degelijk effect heeft. Dat heeft te maken met de manier waarop zij er nog mee omgingen. De overgang, hormonale veranderingen? daar sprak je niet over. Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen – jonger dan mijn moeder – die er open over vertellen. Ingeborg Beugel maakte de documentaire Uitgebloeid. In mijn zoektocht naar informatie was zij de enige die vertelde over hoe je ver voor de overgang al allemaal dingen kunt merken en veranderingen doorgaat.

Zo merkte Ingeborg dat ze in de war was, een beetje depressief leek en snel geïrriteerd was. Ze werd onzeker over haar uiterlijk en veranderde langzaam in een hele andere vrouw. En dan moest de tijd van opvliegers nog komen. Haar documentaire maakt de fase waar vrouwen vanaf hun 40e in zitten zo tastbaar en echt. De veranderingen die we waarnemen zijn echt. Voor mij een opluchting, ik en mijn vriendinnen zijn niet de enige vrouwen die niet zoveel tegelijk meer kunnen.

 

Oxytocine en de overgang

De grote vraag blijft: waarom kunnen vrouwen vanaf hun 40e minder goed tegen stress dan ervoor. En is de overgang hier de oorzaak van? Waarom lukt het niet goed om je gezin, werk, hobby’s en sport te combineren? Waarom kan je niet meer zo makkelijk twee dingen tegelijk doen?

De oorzaak zit hem mogelijk in onze verminderde gevoeligheid voor de effecten van het hormoon oxytocine.

Oxytocine – beter bekend als het knuffelhormoon wat bij vrouwen op zijn hoogst is als ze borstvoeding geven – is verantwoordelijk voor veel processen in het menselijk lichaam. Zowel mannen als vrouwen hebben dit hormoon. Het stijgt door aanraking, massage, een warm bad, maar ook sport.

Door de aanwezigheid van onze vrouwelijke hormonen zijn we veel gevoeliger voor de effecten van oxytocine dan mannen. Aangenomen wordt dat wij onder invloed van oxytocine beter in staat zijn te multitasken dan mannen. Maar zodra onze hormonen beginnen te schommelen – zowel tijdens onze maandelijkse cyclus als vanaf ons veertigste levensjaar – verdwijnt ons voordeel.

We worden minder gevoelig voor de positieve effecten van oxytocine. We worden dus eigenlijk een beetje mannelijker en minder goed in staat om vol liefde ons gezin te woord te staan terwijl we midden in ons werk zitten. Minder goed in ons richten op een ding terwijl het andere schreeuwt om aandacht.

 

Last van stress en nu?

Stel je nu eens voor. Al 40 jaar ben je gewend alles tegelijk te kunnen doen. Over een onvoorstelbare flexibiliteit te beschikken. En dan zonder aankondiging verdwijnt dat langzaam. Vind je het dan gek dat vrouwen last van burn out klachten krijgen?

Dit is waar beweging, levensstijl en sport een rol gaan spelen. Als lezeres van Stoere Vrouwen Sporten zal je waarschijnlijk allang je sport of beweging hebben en dat is goed nieuws. Want beweging kan er bij een burnout of de overgang voor zorgen dat je hele lijf in balans komt.

Beweging is gezond omdat het je lichaam fit en sterk maakt, maar vooral omdat het er voor zorgt dat de effecten van stress verdwijnen. Als je stress hebt, heb je last van het stresshormoon cortisol in je lijf. Waarschijnlijk is het niveau daarvan verhoogd. Dat heeft effect op je ademhaling en verhoogt je hartslag. Maar stress heeft ook een direct effect op het functioneren van je brein. Je gedachten en beoordelingsvermogen.

Als je gaat sporten of bewegen daalt het cortisol in je lijf en breng je het weer in balans. Je voelt je rustiger en vrolijker. Je ervaart dat je helderder kunt denken. Maar er gebeurt nog iets: je lichaam maakt door het sporten meer oxytocine aan. Het hormoon wat we een beetje missen vanaf een bepaalde leeftijd en waardoor we de wereld als stressvol ervaren.

Overigens doet een warm bad, een massage of goede seks hetzelfde met je. Dus ben je per ongeluk op deze site terecht gekomen en hou je helemaal niet van sport maar wel van warme baden, massages en goede seks, ga daar dan voor. Het zal je goed doen!

 

Goede boeken om te lezen over burnout of de overgang

Wil je meer lezen over Oxitocine? Dan raad ik je het boek The Oxytocine Factor aan, Engelstalig, een leerzaam boek met hoofdstukken over je zwangerschap, de effecten van oxytocine en de onderzoeken die ernaar worden gedaan.

ben ik in de overgang? burnout of overgangTe Lijf van Isa Hoes en Medina Schuurman is ook een leuk boek. Zij beschrijven met ene flinke dosis humor en eerlijkheid hoe zij er achter kwamen toch echt wel in de overgang te zitten. Hoe ze er mee omgaan, waar ze tegen aan lopen.

Wist je trouwens dat je door je aankoop bij Bol.com onze site steunt? Als je via een link op onze site naar Bol.com gaat en een aankoop doet, krijgen wij een paar procent van je aankoopbedrag. Het bedrag wat wij verdienen draagt o.a. bij aan de hosting van onze site. Wil je meer lezen over bedrijven zoals Bol.com waar je met je aankoop ons kan steunen? lees dan meer over het supporten van onze site.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.