Vanaf je 40e levensjaar vertraagt je stofwisseling, neemt je spiermassa af, verandert je huid, cyclus, taille en de rest van je leven en lijf. Is de natuur de oorzaak of komt het door je levensstijl? Het schijnt dat bijna elke vrouw dezelfde fouten maakt als het aankomt op ouder worden. En het merendeel blijkt ineens minder te gaan sporten. 

Ouder worden we allemaal en hoewel we als dertiger nog denken dat de grootste uitdaging van ouder worden die eerste rimpel is, weet een veertiger wel beter. Zijn die eerste rimpels er eenmaal? Dan zijn er ook al die andere veranderingen. Maar we weten: ouder worden gaat om zoveel meer dan dat uiterlijk. En de keuzes die we vandaag maken, bepalen hoe fit we in de toekomst mogelijk zijn.

 

Ouder worden

Ik ben veertig geworden dit jaar. Dat vind ik best oké. Ik heb veel meer rust in mezelf. Weet wie ik ben en waar ik voor sta. Ik voel me vrijer nu ik niet meer bezig ben met wat anderen van me zullen denken.

Toch is het ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Alle dingen waar ik als eind twintiger, begin dertiger van dacht dat ik ze nooit zou laten gebeuren, vinden keihard plaats. Ik ben een mevrouw aan het worden! Het lijkt wel alsof mijn lichaam zwakker wordt. Alsof ik steeds minder sporter ben.

>>Menstruatie en sport, ja daar kan je zeker te weten last van hebben!

Waar ik twee jaar geleden nog volop leefde voor energie, beweging, fitheid, het fitte lijf en weet ik niet wat allemaal meer, dringt het langzaam tot me door dat ook ik aan verandering onderhevig ben. Al was het maar dat mijn haar nu al dunner lijkt, ik er zelfs met make-up niet altijd fris en fruitig meer uit zie en mijn taille niet meer die van twee jaar terug is.

Komt dat door mijn leeftijd? Of houd ik mezelf met mijn riedeltje van zelfacceptatie voor de gek? Is het misschien een beetje van beide? Zolang ik daar niet kritisch naar kijk, zal ik het antwoord niet weten. Dus tijd om een blik te werpen op mijn levensstijl, voeding, persoonlijke verzorging en wat allemaal nog meer.

 

Minder sporten

Vrouwen schijnen vanaf hun 40e minder te sporten. Minder tijd, niet altijd voldoende motivatie of het slechte herstel en de kleine pijntjes worden als redenen genoemd. Anderen waren al niet zo heel sportief en geven er nu helemaal de brui aan.

Maar die kleine pijntjes, het langzamere herstel en al die andere fysieke dingen die stapje voor stapje je leven en lichaam in komen, zouden niet de reden mogen zijn om minder te gaan sporten. Anders sporten misschien, maar niet minder.

>>Wat je als veertig plus vrouw kunt verwachten

Door juist nu actief te zijn en te sporten, kan je toekomstige ouderdomsklachten – ja het wordt alleen maar erger – opschorten of minder maken. Maar ook de verminderde nachtrust, de verhoogde stress en de groeiende taille worden minder als je als veertiger lekker sport. Misschien niet meer voor een sixpack, maar wel voor een sterk lichaam vol van energie.

 

Hoeveel sport ik eigenlijk

Dus – stel ik mezelf de vraag – hoe staat het met mij en sport? Het antwoord wist ik al wel een tijdje. Ik zie mijn lichaam veranderen en heb soms echt minder energie. Maar dat komt niet echt door mijn leeftijd. Ik doe het zelf en mijn gedrag vergroot de effecten van het 40 jaar zijn. Ik kan en mag niet stellen dat het alleen mijn lichaam is die verandert. Waar ik tien jaar geleden nog 15 uur per week sportte, ik vijf jaar geleden zo’n 5-6 keer per week aan het hardlopen was, ben ik nu minder actief.

>>Een burn out na je 40e? Misschien is het de overgang!

Ik kan het simpelweg niet meer opbrengen om al die uren op de fiets te zitten. Een ritje in het weekend vind ik fijn, maar dag in dag uit. In weer en wind? Ik doe het niet. En dat hardlopen? Wel, het verveelde me na een tijdje. Ik ben niet snel op de langere afstanden, maar mijn lijf is niet sterk genoeg voor de sprint. Precies dat wat ik wil doen op hardloopschoenen kan ik niet. Tel daar bij op dat het runnen van Stoere Vrouwen Sporten geen hobby is. Mijn bedrijf vraagt tijd en energie op de momenten waarop ik vroeger op mijn racefiets zat.

Eigenlijk is het niet zo gek dat ik me meer mevrouw dan sporter voel. Na jaren van serieuze sportbeoefening ben ik nu een beetje zoekende. Mijn lichaam is daardoor minder getraind en dat maakt de motivatie tot sporten ook wat minder.

 

Sporten die ik leuk vind om te doen

Om ervoor te zorgen dat ik een sportvrouw blijf, is het wellicht tijd om andere sporten te kiezen. Sporten waar ik wel zin in heb. Die mij gretig maken. Of een manier van sporten die me meer aanspreekt.

Ik geniet van beweging, ga graag zwemmen, vind het leuk om in het weekend te fietsen, sta met genoegen op mijn supboard en heb sinds kort het steppen ontdekt. Al met al zijn dat allemaal flinke workouts. Met zwemmen houd ik mijn hele lichaam fit en train ik mijn conditie. Suppen is rustgevend, maar vraagt ook veel van mijn core. Met suppen train je mogelijk je hele lijf. Fietsen is gewoon lekker en dat steppen is onverwacht nog best wel wat. Want zo suf als het oogt, zo leuk is het. Astrid en ik kiezen graag een wandelroute in het bos en gaan dan steppen. Een uur lang in dezelfde intensiteit als hardlopen, maar dan zonder de klappen op mijn spieren. En elke keer als ik het doe, ervaar ik zo ontzettend veel plezier.

>>Wat je als sportvrouw moet weten over je lichaam

Ik ben misschien geen sporter zoals vroeger meer. Ik train niet meer voor wedstrijden, maar sport is nog steeds waar ik voor en door leef. Als ik er bewust voor kies die sporten te doen die ik zo leuk vind, dan ben ik een hele actieve en sportieve mevrouw.

 

Veel vrouwen denken en praten over hun lichaam. Rose schreef dit blog over haar en haar vriendinnen. Welke vrouw ben jij?

En dan dat zelfbeeld he. Laten we daar maar meer over lezen. We hebben daar een mooi artikel over: hoe goed is jouw zelfbeeld?

Meer stof tot nadenken? Kijk dan eens bij onze inspirerende artikelen voor vrouwen. 

 

Fit is the Shit – fitness t-shirt

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.