Wat zijn jouw sportdoelen voor het voorjaar? Wil je de Alpe d’Huez beklimmen, een marathon lopen of überhaupt wat met sporten? Wat je doel ook is, een sport medisch onderzoek om je conditie te bepalen, is een goede eerste stap naar dat doel. Suus onderging zo’n onderzoek bij SMA Den Haag en vond het nog knap pittig!

Er zijn tal van redenen om met een sport medisch onderzoek je conditie te bepalen. Je bent beginner en wilt weten of je lichaam het aan kan en er geen risico’s zijn (bijvoorbeeld als er hart- en vaatziekten in de familie voorkomen). Of je bent juist een ervaren sporter en wilt weten of je een bepaald groot sportdoel aan kan en hoe je daar voor zou moeten trainen. Ook een blessure of een chronische ziekte kunnen aanleiding zijn om een sport medisch onderzoek uit te laten voeren. Deze laatste reden was voor mij de aanleiding om een groot sport medisch onderzoek uit te laten voeren. (lees verder onder afbeelding)

 

vo2max meting tijdens sport medisch onderzoek

Naar de sportarts

Alfons de Kort, sportarts bij SMA Den Haag, ontvangt me in de onderzoeksruimte. Hij is net terug uit Scheveningen, waar hij een afspraak had met onze nationale beachvolleybaltoppers. Terwijl hij de apparatuur opstart, neem ik ondertussen de ruimte in me op. Ik ben onder de indruk: foto’s van Olympische selecties, posters aan de wand van Olympische Spelen uit verschillende jaren, een apart uitziende hometrainer met een statief en allerlei kabels met dopjes eraan en allerlei ‘space’ uitziende apparatuur.

Oké, aandacht nu. De Kort begint met de anamnese. Hij vraagt me het hemd van het lijf over mijn huidige gezondheid, medische geschiedenis, de sporten die ik doe en hoeveel ik train. Dan gaan we door met het lichamelijk onderzoek. Het gehele bewegingsapparaat komt aan bod: m’n gewrichten en banden test hij, hij kijkt naar de lenigheid en lengte van m’n spieren, de stand van m’n wervelkolom, mogelijk beenlengteverschil, bekken, knieën, enkels en voeten. Echt alles komt aan bod! Dankzij deze testen weet ik ook gelijk dat het écht goed gaat met het herstel van de blessures aan m’n heup en scheen, waarvoor ik bij een sportfysio loop. (lees verder onder afbeelding)

vo2 max meting op fiets sort medische keuring

 

Mijn volledige lichaam

Ook de organen krijgen uitgebreid aandacht. De Kort kijkt of ze niet vergroot zijn. En met een vingerprik checkt hij gelijk m’n hb en glucosegehalte. So far so good, ook die waarden zijn oké. De longfunctie is een extra mogelijkheid in dit onderzoek, interessant voor mensen met astma of andere problemen aan de luchtwegen. En voor mij, dus daarom moet ik door een buisje heel hard en diep, zo hard en lang als ik kan, in- en uitademen. De resultaten zijn opmerkelijk en De Kort checkt of hij het wel goed heeft gezien. Wat blijkt? Ik heb hele grote longen! Niet dat ik er heel veel aan heb, maar toch leuk om te weten.

Dan start de inspanningstest op de hometrainer met ademgasanalyse. Voordat ik op de hometrainer stap, moet ik nog even liggen voor een hartfilmpje in rust. Het kapje over neus en mond staat in verbinding met de apparatuur die mijn in- en uitademing registreren. Op basis hiervan worden de maximale zuurstofopnamevermogen, het omslagpunt en trainingszones bepaald.

 

Fietsen voor de inspanningstest

Ik begin met een stukje rustig inrijden met bijna geen weerstand, zo kan mijn lichaam wat opwarmen. De cadans moet ik op ongeveer 80 houden maar ik vind zelf 90 prettiger en probeer dat tempo zo lang mogelijk vast te houden. Het duurt me allemaal wat lang, dat infietsen, en dus vraag ik ongeduldig wanneer de test begint. Ik was al begonnen, maar had het dus zelf niet in de gaten. De weerstand loopt steeds met kleine beetjes op. Het gaat nog zo soepel en licht, dat had ik dus nog niet opgemerkt. Het beeldscherm op m’n stuur toont hoe de weerstand inderdaad oploopt. Het gaat nog lekker soepel. Zo draai ik nog even moeiteloos de pedalen in het rond.

Dan merk ik als eerste op dat mijn ademhaling sneller gaat, mijn benen voelen nu dat er meer en meer weerstand op komt, maar die doen het nog prima. Na nog een paar stappen weerstand omhoog ga ik transpireren en adem weer wat sneller, nu ga ik het ook in mijn benen merken, die moeten nu toch echt aan de bak. Het wordt zwaarder en zwaarder, ik zweet als een otter en krijg de pedalen bijna niet meer rond. De cadans zakt nu naar de 85 en dan 80. Ik pers er nog een klein stukje uit……dan is het echt op. Ik mag uitfietsen, heerlijk.

 

Resultaten sport medisch onderzoek

Ondertussen gaan de metingen nog door om te kijken hoe ik herstel. Het kapje mag af en de test is afgerond. Terwijl ik bij kom en me droog dep, bekijkt De Kort de resultaten en werkt deze bij. Gedachten gaan door mijn hoofd: voor mijn gevoel heb ik niet best gepresteerd, toen het zwaar werd leek ik al snel op te moeten geven. Ben ik echt zo slap? Als ik hersteld ben, zijn alle resultaten inmiddels klaar. Als eerste bespreken we de uitslag van het lichamelijk onderzoek. Buiten wat korte kuitspieren en mijn grote longen, zijn er geen bijzonderheden. Op basis van dit onderzoek en het vraaggesprek is er in ieder geval geen beperking om sport te beoefenen. Dat stemt me tevreden.

Dan de inspanningstest. Voordat ik de uitslag krijg, legt De Kort uit dat er verschillende referentiekaders zijn waar je mee kunt werken om de uitslag te interpreteren. Je kunt deze bijvoorbeeld vergelijken met een gemiddeld persoon, een gemiddeld sporter en/of een gemiddeld duursporter. Uiteraard wordt hierbij altijd rekening gehouden met de leeftijd en het geslacht.

 

Beter dan gemiddeld

Het meest wordt gewerkt met referentiecriteria vanuit de praktijk van het SMA. Hier gaan we nu ook vanuit. Ik vraag: en valt het tegen? Waarop De Kort antwoord: nee helemaal niet, waarom? Ik vertel dat mijn gevoel me ingaf dat ik het niet best heb gedaan. De Kort is daar heel duidelijk in: je presteert ruim boven gemiddeld. Ik ben enorm verbaasd, ik had het echt niet verwacht. We praten nog wat na over de interpretatie van de test en sluiten dan het onderzoek af. Met een goed gekeurd lijf voor het sporten en een positief verrassend resultaat in de test stap in met een tevreden gevoel de praktijk uit.

Wil je ook preventief, als voorbereiding op een groot sportdoel, bij gezondheidsklachten of om een andere reden een Sport Medisch Onderzoek laten doen? Dit kan bij een sportmedisch centrum die zich door heel Nederland bevinden. Op de website van Sportzorg vind je informatie over de verschillende sportmedische testen, hoe het zit met vergoeding vanuit je aanvullende verzekering en waar je deze kan laten uitvoeren.

 

Sportvrouw TOP | TSHIRT | LONGSLEEVE – voorverkoop t/m 15 maart

 

 

 

1 Comment
  1. Ik heb een groot sportmedisch onderzoek laten doen. Bij ons in de familie zijn een oom, neef en een nicht aan moederskant alle drie leeftijd plotseling overleden direct na of tijdens het sporten als gevolg van een hartstilstand. Alle drie met een zeer gezonde leefstijl. De sportarts vertelde mij dat het een momentopname blijft en dat zij geen garanties kan geven. Het grootste voordeel was wel dat ik nu trainingschema’s op basis van m’n hartslag heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.