Het is weer zo ver: je mag switchen van zorgverzekeraar. Maar de meeste mensen doen dat niet. Zoek maar eens uit welke verzekeraar de beste is. Een enorme klus, kan Kirsten je vertellen. Zij dook in zorgverzekeringen en zocht uit welke voordelen en veranderingen er zijn voor sporters. Lezen, want je hebt alleen vandaag en morgen nog om te switchen!

Eigenlijk had ik er al veel eerder in willen duiken, want dat switchen kan al sinds eind november. Toen heb ik ook al wel een poging ondernomen hoor. Maar het is ZO’N wazige wereld! Ik heb spontaan m’n laptop dichtgeklapt toen ik de wirwar aan info zag. Sindsdien stel ik het uit. Tot nu, want nu moet ik. Of ik blijf bij m’n huidige zorgverzekering maar dan loop ik het risico dat ik volgend jaar losse fysio-afspraken moet afrekenen, zoals me dit jaar is gebeurd.

 

Welke zorg heb ik nodig?

En dus kruip ik maar weer achter mijn laptop met een plan. En dat plan is niet om alle zorgverzekeringen door te spitten. Die poging heb ik eind november gedaan maar geloof me, dat is onbegonnen werk. Maar wat dan? Zorgverzekeraars bellen? Goed plan: vragen genoeg! Maar: wie bel ik dan? Er zijn bijna 40 verzekeraars verdeeld over 10 concerns. En dan heeft elke verzekeraar ook nog minimaal drie maar vaak wel vijf verschillende pakketten.

Kortom: ik beperk me in mijn zoektocht tot wat ik écht nodig heb. Moet jij ook nog aan de slag? Bedenk dan wat je zeker nodig gaat hebben in 2017. Denk aan zwangerschap, psychologische zorg, voedingsbegeleiding, sport(medisch) advies of onderzoek, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen. Als je eerst een lijstje maakt en alleen op basis van dat lijstje gaat zoeken, heb je al een stuk meer overzicht.

Google brengt mij bij Zorgwijzer.nl, een overzichtelijke site waar je niet alleen per zorgverzekeraar en polis kunt zoeken, maar ook per vergoeding. Voor mij is fysio de grootste kostenpost. De basisverzekering vergoedt pas vanaf de 21e behandeling per aandoening. Bij elke nieuwe blessure, gaat de teller weer terug. En als je eenmaal bij de 21 bent, heb je niet alleen een flinke blessure te pakken maar mag je ook nog je eigen risico aanboren.

 

Onbeperkte vergoeding fysio

Alleen de basisverzekering is voor mij geen optie. Afgelopen jaar was ik aanvullend verzekerd tot maximaal 27 behandelingen. Ik kwam daarmee net niet uit en heb dus de laatste behandelingen zelf moeten betalen. Vind ik niet erg, op mijn gezondheid wil ik niet bezuinigen. De verleiding is groot om voor volgend jaar een aanvullend pakket te nemen waarin fysio onbeperkt wordt vergoed. Dit kan bij VVAA, Avéro en ONVZ maar voor 160 euro per maand ben je niet klaar. En er zitten ook nog andere voorwaarden aan, selectie aan de poort bijvoorbeeld.

Dit jaar betaalde ik 120 euro, een verschil dus van 40 euro per maand. Mijn fysio rekent 31,50 euro per behandeling en ik heb er 5 zelf betaald. Dat is dus royaal minder dan de eventuele premie voor een onbeperkt aantal behandelingen. Het is echt de moeite waard om er zo’n rekensommetje op los te laten. En check ook eens bij je fysio hoe vaak je er het afgelopen jaar geweest bent, dan heb je ook een goede indicatie voor het volgend jaar.

Ik blijf zelf bij Interpolis en ga volgend jaar een paar euro per maand meer betalen. Maar omdat ik als rekeninghouder bij de Rabobank ook 15% korting krijg op het aanvullende pakket, ben ik nog altijd relatief goedkoop uit. Wat voor jou het goedkoopst is, hangt heel erg af van je persoonlijke situatie. Ben je in loondienst en loopt er een collectiviteitsverzekering? Of werk je juist als zelfstandige? Heb je een heel gezin te verzekeren of juist alleen jij?

En dan nog even mijn jaarlijkse “o ja”-moment als het gaat over eigen bijdrage en eigen risico. Het verplichte eigen risico is 385 euro per jaar. Om je maandelijkse premie laag te houden, kun je dit ophogen tot maximaal 500 euro. Het eigen risico houdt in dat je het eerste gedeelte van je vrijwel alle zorgkosten zelf moet betalen. Sommige zorgvormen vallen niet onder het eigen risico maar vereisen wel een eigen bijdrage. Ook die kosten moet je zelf betalen. Dit is een optie om te overwegen. Tenminste, als je gezond bent. Rose heeft astma en zou met een hoger eigen risico al haar medicijnen zelf moeten betalen.

Ingewikkelde materie vind ik het, maar toch loont het elk jaar om er even in te duiken. Heb jij nou nog een gouden tip qua zorgaanbieder of website die jou heeft geholpen om de juiste keuze te maken? Deel het met ons! Zelf ben ik dus erg blij met Zorgwijzer.nl (en nee, ik heb geen aandelen), die ook nog een handig filmpje hebben gemaakt over de belangrijkste veranderingen voor het volgende jaar.

La Rocha – Flower Blocks blue/green hardlooplegging yogapants

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

2 Comments
  1. Wat ook handig is om te vergelijken, vind ik dan, is hoe het zit met de teruggave van kosten. Veel zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld alternatieve hulp (en daar kan veel onder vallen) in een aanvullend pakket, maar zeggen daarbij: max. 40 euro per consult. Zo kan het zijn dat je dus elke behandeling zelf bij moet leggen. Een gering aantal zorgverzekeraars geeft echter een budget waarbij gewoon op = op geldt. Dat vind ik zelf fijner en is voor mij een reden om mijn huidige zorgverzekeraar te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.