Het zal de tijd van het jaar wel zijn. Om me heen zijn veel vriendinnen er mee bezig. Niet zozeer de bikinibody, maar wel dat confronterende moment van: hoe ben ik hier terecht gekomen? Stuk voor stuk prachtige vrouwen die beseffen dat ze iets minder fit zijn dan ze zichzelf voorhielden. Die daar nu iets aan willen doen en mij daarover vertellen.

Ik begrijp ze wel. Zo kort na de winter merk ik dit jaar meer dan ooit tevoren dat het bij mij fysiek ook echt niet meer is wat het geweest is. Gisteren nog, paste ik een jurk in een winkel en besloot het pashokje maar niet uit te komen. Oei, dacht ik, waar is dat atletische lichaam gebleven?

 

Het zal mijn zwangerschap wel zijn

Een van mijn vriendinnen is tien jaar jonger dan ik. Ze is moeder van twee en heeft na haar tweede zwangerschap haar oude lichaam niet meer terug gekregen. Haar oude leven ook niet want vergeleken met leeftijdsgenootjes is ze nu ineens wel erg volwassen. Kinderen die naar het kinderdagverblijf moeten, een eigen bedrijf beginnen, een huis kopen en een man die ondernemer is. Heimelijk verlangt ze terug naar het lichaam waarmee ze jaren geleden over het strand paradeerde, en vooral naar de vrijheid van die tijd. Toen ze nog kon doen wat ze wilde, kon uitgaan en uitslapen. En veel minder verantwoordelijkheid had.

 

Het zal mijn leeftijd wel zijn

Want daar sta ik dan met mijn veertig jaar en of ik wil of niet: ik lijk steeds meer op mijn moeder. Zelfs dat zachte buikje, wat niet dik is maar wel vrouwelijk, heb ik ook. En dat zonder ooit moeder te zijn geworden! Mijn lichaam doet maar wat. Tieten die een cm lager hangen, een buik die voller is en billen die ondanks gespierd en krachtig ook echt wat slapper ogen. Maar ook mijn huid lijkt anders. Iets meer bubbelig en flubberig.

Net als mijn vriendin heb ook ik een tijd om naar terug te kijken. Toen ik nog zo sterk was en 15 uur per week trainde op mijn racefiets. Toen ik kleine tietjes had en een wielerlijf. Afgetraind en vol energie. Ik zie nog zo hoe een vriend van me verbaasd naar mijn gespierde benen keek. Ik verlang wel naar die tijd. Naar dat lijf en die kracht. Maar vooral verlang ik naar de vrijheid van het uren achtereen fietsen en de energie om dat ook te doen. Ik had toen nog geen succesvol bedrijf en lezeressen die het liefst dagelijks mooie artikelen van me zien. Eigenlijk kon ik doen wat ik wilde en deed ik dat ook.

 

Het is wat het is en niet anders

Aan al die vrouwen om me heen, inclusief mezelf, valt me iets op. We leven onze levens naar ons beste kunnen. We zijn geen twintigers meer en dat is te zien. Fysiek, maar vooral mentaal en emotioneel. Van meisje dat alleen zich zelf als zorg had, zijn we vrouwen geworden. Hebben we een voorbeeldrol en nemen we die serieus. We zorgen voor geliefden, werken aan een mooie klus of trainen voor een doel. Dag in dag uit doen we ons best en maken we er iets van. Hoewel het echt niet altijd lukt.

 

Er wordt veel van ons gevraagd

Vooral door onszelf. En sommigen van ons hebben het gevoel altijd achter de feiten aan te lopen. Ik heb deze winter maar weinig gedaan. Ik heb niet echt gesport, maar wel veel gewerkt. En verhuisd, wat ook niet niets is. Het klopt dat mijn lijf wat ouder wordt. Net zoals het klopt dat bij mijn vriendin de zwangerschap zichtbaar is. Maar dat is niet de oorzaak van mijn kleine verval. Dat zit hem in hoe ik leef de laatste tijd.

Niet verkeerd en ook niet ongezond, maar absoluut ook niet meer met 15 uur in de week sporten. Ik heb soms zoveel op mijn bord dat ik daar niet meer aan toe kom. Qua tijd of qua energie. En dat is waar ik sta. Ik maar ook mijn vriendin. Met haar gebroken nachten en twee kleine kinderen is ze soms allang blij als ze een uurtje voor zichzelf heeft. En dat uurtje? Dat uurtje brengen we tegenwoordig samen door. Wandelend, fietsend, zwemmend of in de sportschool. Dan kletsen we bij en werken we aan de kracht en energie van onze lichamen.

 

Sporterslichaam

Voor het eerst sinds het bestaan van Stoere Vrouwen Sporten vind ik dat ik geen sportlichaam heb. Ik vind wel dat ik een Stoere Vrouw ben die sport gebruikt om haar leven te sturen. Het is wat het is.

Ik heb zo’n zin in de zomer, zo’n zin in urenlange fietstochten en mijn avonden op hardloopschoenen. En terwijl ik dit zo schrijf bedenk ik me: 40 of twee kinderen is misschien geen excuus om de boel de boel te laten, maar het kan wel het moment zijn om jezelf de liefdevolle vrijheid te gunnen om te leven. Om te sporten voor je plezier en niet een strakke buik. Om te rennen om tijd voor jezelf te nemen en te fietsen omdat je dan zo lekker kan kletsen met je vriendinnen.

Want zal ik je wat vertellen? Die tijden van voorheen waar mijn vriendin en ik naar terug verlangen, toen we afgetraind en fit waren, toen we nog geen eigen bedrijven of kinderen hadden? In die tijd waren we een stuk minder in balans. We wisten nog helemaal niet zo goed hoe we van onszelf konden houden. En dat? Dat doen we nu wel.

 

xRose

verschillende hardloopbroeken van la Rocha

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Dankjewel, Rose, voor dit mooie artikel. Ik ben net zelf 41 geworden, gezond en wel, dankbaar daarvoor ook. Dat durf ik soms wel eens te vergeten, dat ik een lijf heb dat functioneert en waarmee ik naar buiten kan, kan voetballen, lopen met vriendinnen als de zon schijnt. En binnenkort hopelijk met de fiets erop uit. Hij staat te wachten daar, in de hoek, mijn allereerste koersfiets, een colnago primavera. Ik kijk er zo naar uit, dat eerste tochtje met mijn lievelingsmensen. Maar eerst nog een dameszadel kopen en dat prachtige wielershirt. In onze hoofden blijven we tenslotte allemaal meisjes 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.