Hoe zat het ook al weer? Sporten dat is gezond. Goed voor lichaam en geest. Maar sporten kan ook ongezond zijn. Te belastend bijvoorbeeld. Er zijn momenten in je leven waarin sport je redder kan zijn, zoals nu, nu ik samenwoon met iemand met een burn out.

Voor mezelf heb ik altijd de regel aangehouden dat ik niet sport om gevoelens weg te werken. Toen ik jaren geleden hoorde dat mijn vader kanker had bijvoorbeeld. Ik barstte uit mijn voegen van ingewikkelde gevoelens en ben bewust niet op de fiets gestapt. Ik ben die gevoelens er niet uit gaan trappen. Bewust koos ik ervoor om mijn gevoel te voelen. Intuïtief wist ik dat dat beter was. Ik wilde sport niet gebruiken als een chocoladereep of stevige borrel. Ik wilde sport niet gebruiken als middel om mijn gevoelens te veranderen terwijl ze voor mij te moeilijk waren.

Nee dan sport ik liever vanuit een verlangen. Zin in sport. Mijn hart dat mij vertelt naar buiten te gaan.

 

Een burn out heeft niemand alleen

Nu heb ik een hele andere situatie. Ik zit niet lekker in mijn vel, ben onrustig en doe mijn best de ballen in mijn leven hoog te houden en ben niet de mevrouw die ik in goede doen kan zijn. Het is niet dat ik te veel doe of te hard werk. Het is ook niet dat ik te druk ben of geen tijd voor mezelf neem.

Mijn huidige probleem ligt anders. Ik woon samen met iemand die een burn out heeft. En ik heb daar last van. De aanpassingen die we doen om haar herstel te bevorderen kosten mij nu net iets te veel. En ik merk dat ik zo mijn best doe om Stoere Vrouwen Sporten in orde te houden, om thuis de boel te laten lopen en er voor mijn mattie te zijn, dat ik al sinds de winter niet meer goed aan mijn sport toe kom.

 

Zorgen voor mezelf

En ik mis dat. Ik mis de Rose die ik ben als ik elke dag even sport. Ik mis de rust in mezelf. In mijn leven, in mijn sport. Ik mis de ontspanning en speelsheid die ik vind door inspanning. En ik mis de inspiratie die sport mij geeft.

Huilend heb ik dat net opgebiecht. Met een brok in mijn keel en een lijf dat minder fit is dan het kan zijn, vertel ik haar hoezeer ik weer verlang naar mijn dagelijkse practice. Sporten om gezond te zijn. Gezond in lichaam en in geest.

 

De oplossing

Wat is er gebeurd, hoe kwam ik hier en vooral wat doe ik er aan? De laatste blogs die ik schreef, vertelden het al wel. Ik was aan het zoeken naar het waarom achter mijn andere sportbeleving. Eigenlijk weet ik dat wel. Die burn-out zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen. Alleen wisten we dat niet.

Wel merkte ik dat ik thuis en in ons bedrijf steeds meer dingen mis zag gaan en dat ik ze moest oplossen. En ik merkte dat mijn levens-, werk- en sportmaatje niet zo’n zin in sporten had. Heel langzaam en achteraf pas heel duidelijk zichtbaar kwamen we terecht in een vorm van inactiviteit. Maar ook stress omdat we niet wisten wat er was.

 

Energie herstellen

De laatste weken stonden bij ons thuis in het teken van energie. Waar krijg je het van en waarvan niet. Hoeveel rust je uit en wanneer ga je weer wat doen? Energie en herstel. Maar niet het mijne. Terwijl Astrid heel hard werkt om weer gezond te worden, zich bewust even terugtrekt van onze site en de sociale media daar omheen, moet ik ook wat doen.

Ik moet mezelf weer herstellen. Herstellen van de burn out die ons huishouden in is geslopen. Eerst moest ik er zijn voor haar, maar nu zij er weer kan zijn voor zichzelf kan en moet ik weer voor mezelf zorgen. Terug naar de Rose die in beweging is, Rose die sport, de ik die ik kan zijn. Terug in mijn eigen vorm. Fysiek en mentaal.

Waar ik jaren geleden niet op de fiets stapte om mijn gevoel te veranderen duik ik zo in het zwembad om het juist wel te doen. De stilte van het water, het ritme van mijn ademhaling. De herhaling van mijn slag en het levendige kloppen van mijn hart.

Mijn naam is Rose en ik sport. Ik ben even niet de sportvrouw die ik kan zijn. Maar met de mooie community die Stoere Vrouwen Sporten is – die wij zijn – kom ik daar weer wel.

En weet, niet in vorm is ook een vorm

xox

Meer lezen? In dit blog vertelt Rose over de Beste versie van zichzelf. Hoe realisme en eerlijkheid haar de vrijheid geeft te zijn wie ze is.
Jezelf accepteren, zelfs al heb je geen toplichaam en ben je niet altijd die lieve vrouw, dat was het uitgangspunt voor dit artikel. Met voorbeelden van vriendinnen, maar ook persoonlijk.
Dat sport bijdraagt aan je mentale welzijn? Dat kan Marjolein je wel vertellen. Ze heeft een angststoornis en sport is pure noodzaak voor haar.

 

Kralenarmbandje namasté

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.