Totale rust om je heen, maar vooral van binnen in jezelf. Wakker worden van de zon in plaats van je wekker en je dag laten leiden door innerlijke behoefte in plaats van je facebooktimeline of agenda. Dat is waar Astrid en Rose nu voor gaan. Ze vragen jou om mee te doen.

Een paar weken geleden leenden Astrid en ik een Volkswagenbusje om mee te kunnen kamperen in Friesland. We zouden de Afsluitdijk Open lopen en hadden bedacht dat het wel lekker zou zijn hier een weekend van te maken. Dus vertrokken we op donderdagavond met de bus en reden we de stad uit. De eerste stop zou een camping vlakbij zijn. Daar hebben ze een 25 meterbad en we wilden wel zwemmen. In het donker kwamen we aan en in alle stilte maakten we onze bus klaar voor de nacht. De volgende ochtend zouden we zwemmen en doorreizen naar Friesland, naar een boerencamping midden in een weiland.

Op zoek naar rust en stilte

Maar onze ochtend liep heel anders. Ik ontdekte een nieuwe kant van mezelf. Binnen no time stond ik te koken in de buitenlucht terwijl Astrid met een boekje in de zon zat. Ik liep rond op mijn blote voeten en voelde me een soort van vrij. We zijn niet aan zwemmen toegekomen, we proefden dit nieuwe buiten gevoel en wilden verder. Door naar Friesland waar we echt in een weiland gingen staan zonder kinderen, grote auto’s en mensen om ons heen.

De dagen in Friesland waren heerlijk. Zo lekker dat we besloten diezelfde week nog een eigen Volkswagenbusje te kopen.

Maar wat was er zo bijzonder aan dat we dat besloten? En waarom zijn we sindsdien elk vrij moment weg met onze bus? We kunnen thuis toch ook hardlopen, fietsen, zwemmen, koken, slapen en lezen? Waarom je hele hebben en houwen in een bus gooien, ergens heen rijden, minder comfortabel slapen en na twee dagen weer teruggaan?

Het antwoord hierop is simpel, maar moeilijk uit te leggen. Omdat je het gevoel wat wij hebben pas begrijpt als je het ervaren hebt. Astrid en ik kunnen heel goed chillen. Wij zijn goed in relaxen en we hebben onze levens zo ingericht dat we altijd onze fietsen kunnen pakken en de bossen in kunnen gaan. Maar vergeleken met de ontspanning die we tijdens onze weekendjes met onze Volkswagenbus vinden, stelt de ontspanning op de fiets niet veel voor.

Als wij met onze bus in de natuur staan, zijn we niet alleen fysiek ontspannen, maar ook mentaal. We hebben weinig afleiding en staan veel dichter bij onszelf en ons gevoel. Het leven in de natuur draait om eten, beschutting en slaap. In de momenten daartussen kan je doen wat je wilt. Een beetje houthakken, een wandeling maken, een boekje lezen of een dutje doen. (lees verder onder afbeelding)

rust retreat

Weekend zonder wifi

‘s Avonds wordt het vroeg donker en in de ochtend worden we wakker van het eerste licht. We leven een paar dagen in en met de natuur. En dat gaat ver. Zo horen we ‘s nachts de wilde zwijnen die terwijl wij slapen het hele bos omploegen. Maar ook steken we om zes uur al een vuur aan wat ons tot middennacht warm houdt. Daar zitten we dan in de stilte naar te kijken.

Onze telefoons liggen in het dashboard kastje van de bus. De natuurcamping waar we zitten (grasveld, een vuurplaats en een douche) heeft geen wifi. Dus onze computers kunnen we gebruiken om te schrijven, maar niet om te Netflixen of Facebooken. (lees verder onder afbeelding)

 

Echte rust en ontspanning

Overdag zijn we de hele tijd wel lekker bezig en ‘s avonds is het licht van een smartphone zo onaangenaam en hard, dat we ze liever laten liggen.
Dan voel je je ineens wat het verschil is. In de afwezigheid van telefoons en digitaal gedoe beseffen we wat de aanwezigheid van diezelfde dingen met onze levens doet. De ‘rust’ op de bank met de tv aan en de telefoon in je hand is lang zo rustig niet als die in de bossen terwijl je op blote voeten naar een meertje rent. De verbintenis die we aangaan met elkaar en andere mensen die we tegenkomen is heel sterk en vrolijkmakend. Gesprekken en ontmoetingen gaan vanzelf omdat we open staan voor indrukken in onze omgeving. Maar ook de geuren, kleuren en geluiden dringen dieper tot ons door.

Elke keer aan het einde van zo’n weekend liggen we of krom van het lachen, kunnen we in stilte voor ons uitstaren of lopen onze hoofden over met creativiteit. Het is alsof we tappen uit een energie waar we in de stad, met digitale afleiding en drukte niet bij kunnen komen. Het is alsof we thuiskomen in onszelf.

Digitale Detox met Stoere Vrouwen Sporten

Dit wilde ik jullie vertellen omdat ik denk dat ik wel vaker over de weekenden met ons Volkswagenbusje ga schrijven. Maar ook omdat we in het voorjaar iets willen organiseren om met een groep te doen. We willen jullie uitnodigen om zo’n weekend met ons te ervaren. Een digitale detox gecombineerd met lekker eten, beweging en sport. Wat precies kunnen we nog niet vertellen. Het idee is zich nog aan het ontvouwen voor ons. Maar wel weten we dat we het in april willen doen. In het weekend van de 16e. Ben je benieuwd naar onze plannen? Mail ons dan al vast onder vermelding van Digitale Detox. We informeren je zodra we meer weten. En lees vooral de komende maanden met ons mee. Astrid en ik gaan zo lang het nog kan op stap in de weekenden.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. O dit is zo herkenbaar, het lijkt wel onze fietsvakanties. Overdag peddelen op de fiets, afstand en snelheid onbelangrijk. Kijken met koken/eten wat ik onderweg tegen kom. En verder geen internet en telefoon. De enige “zorgen” waar zet ik m’n tentje op. En dat dagen achter elkaar. HEERLIJK

  2. Lekker! Ik doe dat eigenlijk elke vakantie. Tegenwoordig heb je in elk hotel en op de camping wel wifi, maar dan heb je nog het idee dat je niet weg geweest bent, zoveel krijg je mee van thuis. Helemaal uitpluggen, dat is pas echt ontspannen.

    Ik doe het binnenkort weer een weekendje, en op wintersport, mocht ik dan nog niet genoeg hebben, sluit ik 16 april graag bij jullie aan 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.