blonde vrouw van veertig plus

Als vrouw van veertig plus wordt Rose zichtbaar ouder. Haar lichaam en huid veranderen. En hoewel ze gelooft dat haar gezonde leefstijl er voor zorgt dat ze vooral vitaal en energiek ouder wordt, speelt haar uiterlijk wel een rol. Rose kiest er bewust voor om op ene natuurlijke manier zonder botox ouder te worden.

Toen ik dit blog schreef twijfelde ik of ik het wel online kon zetten. Het gaat nauwelijks over sport en onze site is toch een blog voor vrouwen die van sport houden? Toch heb ik mijn verhaal geschreven en deel ik het met jullie. Want vrouwen die zoals ik van sport houden, zijn ook gewoon vrouw. Net als de rest van de vrouwen op de wereld, gaan ook wij om met ‘vrouwendingen’. Ouder worden op een manier die aansluit op je levensstijl is daarom helemaal niet zo’n gek onderwerp. Daarom mijn verhaal over ouder worden en van jezelf houden zoals je bent.

 

Echte vrouwen van veertig plus

Een tijd geleden zag ik in een vrouwenmagazine een aantal plaatjes van Hollywoodsterren in hun bikini’s. Het waren echt grote namen en bijna allemaal vrouwen van mijn leeftijd. In de meeste bladen zie ik hen altijd met een flinke laag make-up gecombineerd met een stevig staaltje photoshop. Een ander beeld dan wat ik ‘s morgens in de spiegel zie.

In dit blad was het anders. De foto’ scoorden bij een artikel over hoeveel deze vrouwen van sport houden. De foto’s waren onvoorstelbaar naturel en de vrouwen waren allemaal tussen de 40 en 50 jaar. Hun lichamen waren verre van perfect, maar ze zagen er wel mooi uit. Ze waren krachtig en gespierd zonder in te leveren aan vrouwelijkheid. Geen sixpacks, geen thigh gap of size zero, maar gewone vrouwen op het strand die toevallig heel veel verdienen met hun werk in de films.

 

Geen sixpack, maar een energiek lichaam

Aan het eind van het artikel stond een quote. Het vertelde over hoe deze vrouwen niet meer sporten om de mooiste te zijn, maar dat ze sporten om gezond en sterk te blijven. Dat vond ik zo krachtig, het is namelijk precies waar ik voor sta.

Ik train niet om het lichaam van een twintiger te krijgen, ik train omdat mijn lichaam en geest er sterker van worden en omdat ik geloof en merk dat ik al sportend mijn leven veel beter aankan. En ik merk dat ‘ouder worden’ dan wel komt met bepaalde fysieke gebreken, maar dat ik tegenwoordig veel gelukkiger ben dan ooit tevoren. En misschien zit dat hem wel in het besef dat trainen en leven om een twintiger proberen te zijn niet werkt en dat ik daardoor net als de bikini vrouwen in dat blad train en leef om nu en in de toekomst de vrouw te kunnen zijn die ik ben.

 

Is het erg om er ouder uit te zien?

Het valt me op dat vrouwen van mijn leeftijd op een aantal manieren met hun leeftijd om gaan. Een deel gaat de strijd aan met de ouderdom. Zij doen aan botox, peelings en fillers. Of houden andere beauty behandelingen nauwlettend in de gaten en proberen ze ook uit. Ik ken iemand met een website voor vrouwen van veertig plus. De vrouw die deze website begon, heeft net als ik vroeger modellenwerk gedaan. Tegenwoordig werkt ze nog steeds met haar uiterlijk en zodoende is haar kennis van sommige behandelingen up-to- date. Soms lijkt zij wel de totaal tegenovergestelde van mij. Haar haar zit goed, haar make-up ook en ik durf te wedden dat haar huis ook een stuk netter is.

>>Welk effect heeft je leeftijd op je sportprestaties?

Hoe anders ben ik dan. Ik vind het zalig om er prachtig uit te zien, maar heb het ook nodig om met modderspetters op mijn gezicht door de bossen te rijden op mijn mountainbike. Het geeft met het gevoel dat ik leef en ik krijg er zo veel energie en vreugde van dat ik me ik me fysiek en mentaal in balans voel. En vanuit dat gevoel vind ik het helemaal niet zo erg dat ik ouder wordt.

Maar ik omring me wel met mensen die er net zo mee omgaan als ik. Begeef ik me in het wereldje van vrouwen die wel de strijd met leeftijd aangaan? Dan voel ik me soms toch onzeker. Alsof ik verloren heb voordat ik me van de strijd bewust was.

 

Zelfs de vrouwen bij Omroep Max zijn jong

Er is veel te doen rondom vrouwen en hun leeftijd. En het is een complexe balans waar de ouder wordende vrouw zich in kan bevinden. Eens in de zoveel tijd is er weer een Hollywoodster die iets aan haar uiterlijk heeft gedaan. De hele wereld valt dan over haar heen en haar foto’ worden door ontzettend veel bladen gedeeld. Zo’ n vrouw wordt dan vaak uitgelachen en als een totale loser gezien. Tegelijkertijd schrijven dezelfde bladen en sites over vrouwen die te oud zijn geworden volgens de norm. Op die vrouwen wordt dan vaak gereageerd alsof ze zichzelf verwaarloosden.

>>Blijf je van sporten langer jong?

Maar ook is er een zekere mate van ongelijkheid. Kijk maar eens een avondje TV. Jeroen Pauw is inmiddels echt wel een oude vent, toch heeft hij een eigen programma. Om de simpele reden dat hij zijn werk goed doet. Net als veel andere oude mannelijke presentatoren. Bij een vrouw is dat uitzonderlijk. Zelfs bij Omroep Max zijn de vrouwen jonger dan de man. Want bij vrouwen wordt er meer gekeken naar de leeftijd en de daarbij horende uiterlijke kenmerken. En is ze te oud? Dan is de kans groot dat ze vervangen wordt.

 

Ik was nog heel jong toen ik te oud werd

Sinds mijn uiterlijk zichtbaar verandert, heb ik veel nagedacht over dit onderwerp. Ik denk dat ik – doordat ik modellenwerk heb gedaan – me op een jongere leeftijd bewust ben geworden van mijn veranderende lichaam en gezicht. Als 25-jarig model stond ik vaak te werken met meisjes van 17 en zag het verschil. Zodoende wist ik al heel jong dat mijn uiterlijk een aflopende zaak was.

>>Schaamte voor je lijf? Nergens voor nodig!

Toen ik tien jaar later – als 35-jarige – voor de spiegel stond, schrok ik toch toen het tot me doordrong dat ik echt geen meisje meer was. Ik keek naar dat gezicht wat ouder was en die huid die dunner oogde en een geheel wat net wat minder jeugdige energie uitstraalde. Toen baalde van mezelf. Ik heb in die periode botox overwogen, maar had daar gelukkig geen geld voor. Het was toen nog een stuk duurder dan nu. Daar ben ik nu wel blij om, want inmiddels weet ik dat een externe oplossing als botox de klus van binnen niet klaart.

 

Op deze manier is ouder worden een prachtig proces

Ik ben in die periode rond mijn 35e begonnen die klus te klaren en dat kwam doordat ik op een middag mijn kast opruimde en een doos met foto’s van vroeger tegenkwam. Ik ben gaan zitten op mijn bed en die foto’s gaan bekijken. Er zaten vakantiekiekjes bij, foto’s van feestjes, ex-vriendjes en van mijn modellenwerk.

Je moet weten dat ik toen ik een twintiger was mezelf niet mooi vond. Ik deed modellenwerk dus het was echt iets wat in mijn hoofd zat. Maar dat heb ik heel lang niet geweten. Ik kon niets moois aan mezelf zien en haatte de foto’s die ze van me maakten. Als twintiger vond elke vrouw mooi, behalve mezelf. De schok was zoveel jaren later dan ook groot. Ik zag die foto’s eindelijk weer en zag voor het eerst hoe knap ik eigenlijk was.

>>Oude mensen op snelle fietsen een gevaar op de weg

Godallemachtig, wat was ik mooi! En wat zonde dat ik dat toen niet wist! En op dat moment drong het tot me door. Ik was wel tien jaar ouder en mijn uiterlijk was anders, maar mijn denken niet. Nog steeds zag ik niet wat een leuke vrouw ik op dat moment was en maakte me druk om de uiterlijke verandering die ik doormaakte. Ik overwoog botox omdat bezig was met wat er niet meer was en wat ik in de toekomst nog meer zou verliezen. Maar ik had weinig aandacht voor het nu, voor de vrouw die ik op dat moment was!  Op dat moment wist ik dat als ik dit nog eens tien jaar zou doen dat ik in de toekomst weer met een doos met foto’s zou zitten. Zo zou ik weer met terugwerkende kracht kunnen zien hoe mooi ik vroeger was geweest. En dat is te laat. Leven doe je nu.

 

veertig plus vrouw met blond haar kijkt recht in de lens

Zelfliefde is een keuze

Ik geniet van de vrouw die ik vandaag ben. Eentje van veertig plus die de zoveelste verandering in haar leven doormaakt. Maar vooral eentje die inmiddels wel geleerd heeft dat de rest van de wereld er maar weinig toe doet. Ze mogen me oud vinden en vertellen dat ik een beetje ben aangekomen. Ze mogen me zeggen dat er vermoeid uitzie of een frons rimpel begin te krijgen. Maar ze zullen me pas boeien als ze met me over iets anders praten. Over zichzelf en over hoe ze leven en dingen doen. Want wat er gebeurd als we niet meer zo met uiterlijk bezig zijn, is dat we met de inhoud aan de slag kunnen. En die inhoud begint net als bij een belegen kaas als je veertig plus bent eindelijk een beetje interessant te worden.

 

Hoe vind jij het om veertig plus te zijn?

Ik vergeet niet dat het ware gevoel niet draait om dat uiterlijk wat je verliest, maar om de tijd voorbij is. Dat we nooit meer terug kunnen naar die tijd van vroeger. Het nooit meer over kunnen doen. Maar wat we wel kunnen is leven in het nu. genieten van wie we zijn en niet te vergeten: met een flinke regelmaat met modder op onze gezichten te mountainbiken in de bossen. Of iets anders waar je heel blij van wordt.

Ik merk dat ik veel plezier haal uit mijn werk. Het schrijven over sport voor jullie, maar ook het lezen van hoe jullie je leven leiden. En eigenlijk ben ik wel benieuwd naar jullie ervaring. Naar jouw manier van ouder worden. Heb je tips en tricks? Doet het je maar weinig? Of zou je wel wat botox willen doen?

Laat een reactie achter onder dit blog, ik zie er naar uit om over je te lezen!

Liefs Rose

(oh en ik ben jarig op 5 januari!)

Hardloop ketting Love to Run

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

19 Comments
 1. Wat mooi! En dit is precies waar het om gaat!!
  Ik ben 62 jaar en heb al veel rimpels in mijn gezicht. Resultaat van een heftige overgang.
  Maar ik ben gezond, heb op 55- jarige leeftijd voor het eerst een Ironman triathlon gedaan en later nog drie keer.
  Ik ben een oma die naar hartelust met mijn kleinkinderen kan stoeien, wandelen, hardlopen enz.
  Dat is mij alles waard 🙂 !!!! Voor hen (en ook voor mij) zijn die rimpels geen probleem.
  We genieten samen !!!
  Groetjes,
  Geziena.

  1. Precies Geziena, terwijl ik dit schreef moest ik denken aan een vriendin van me, zij is midden twintig en weet dat ze nooit 30 gaat worden. Ik zie uit naar de komende jaren waarin ik nog meer leven mag en met vrienden en familie mag zijn

 2. Hoi Rose,
  Wat heb je dat mooi verwoord! Het heeft me geraakt.
  We mogen blij zijn dát we ouder worden, want dat betekent dat we gezond zijn. Spijtig dat je nu pas inziet hoe mooi je was, maar goed dat je nu ziet hoe mooi je nog steeds bent.
  Ik ben nooit tevreden geweest met hoe ik eruit zag, maar voel me wel goed. Mede door het sporten. Zeker nu ik wat ouder wordt (ben 46) sport ik meer dan ooit en voel ik dat ik het nodig heb om me goed te voelen en niet zozeer om slanker te worden.
  Dankjewel voor je mooie verhaal!
  Grtjs
  Miriam

 3. Mooi geschreven Rose! 3 jaar terug kon ik me nog ergeren aan rimpels, love handles of mijn te dikke buik, totdat ik tijdens de bevalling van Thomas de dood letterlijk in de ogen keek…nu heb ik schijt aan mijn rimpels en love handles en denk ik: ik heb de mooiste en liefste zoon, kan weer genieten van het leven, sporten geeft me energie en ben zoveel sterker door deze gebeurtenis en zie als ik in de spiegel kijk een mooi en gelukkig mens!

 4. En… je ex vriendjes zeiden niet dat jij een mooie meid was ? Logisch dat het ex-en zijn ! Direct dumpen als ze je niet minimaal 1 x per dag een compliment geven.

    1. kan zijn, maar hij doet een aanname over mijn ex vriendjes die ik suf vind, die ik ook niet leuk vind, ook niet ten opzichte van die exen, waren gouden mannen namelijk.

 5. Ik ben nu 43 en kijk ook terug op een leven vol ontevredenheid. Ik probeer nu ook tevreden te zijn, genieten van het sporten enz. En ik merk dat ik mezelf ook eindelijk mooi begin te vinden. Niet altijd, maar wel heel vaak. Ik vind het dus heel goed dat je dit hebt opgeschreven.

 6. Ik ben 39 jaar, maar mensen schatten mij minstens 15 jaar jonger. Niet altijd leuk. Ik ben dus blij dat ik ouder wordt en omarm mijn beginnende rimpels. Ik heb mijzelf nooit echt mooi gevonden, maar na ziekte (Leukemie) ben ik van mijn lichaam gaan houden en besef dat het niet uit maakt hoe het eruit ziet, als je er maar lief voor bent. Ik ben gaan hardlopen om weer gezond te worden en te blijven! Ik heb geen hardlopers lichaam (te klein en te zwaar) maar geniet van elke stap die ik kan zetten.

  P.S. Ik ben sneller aan het worden! 8 minuten van de 10km afgesnoept!

  Bedankt Rose!
  Groetjes Esther (B2)

 7. Heel mooi beschreven zoals je dat doet over ouder worden en waarom je sport op oudere leeftijd. Ik ben 52 jaar, sport de laatste jaren intensief, doe ook met aantal jongere vrouwen mee met mudruns en ik moet zeggen dat ik veel energie kwijt kan in het sporten en dat ik me er een stuk jonger en sterker door voel. Ik kan het iedereen aanraden. Het geeft je een boost, sporten!

 8. Ik vind het heerlijk om ouder te worden, maar eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik daar ook nooit zo mee bezig ben geweest. Waarschijnlijk omdat ik er heel lang heel erg jong uit heb gezien. misschien nog wel, maar zie nu toch echt wel dat ik over 2 mnd 43 word.
  Ik geniet van elke nieuwe rimpel die ik ontdek en vind mijn grijze haren heel mooi (zeker nu met mijn korte koppie)
  Sporten doe ik inderdaad om mijn lichaam sterk te houden en zo gezond mogelijk ouder te worden. Ook vind ik het belangrijk om je geest fit te houden door dingen uit te proberen waarvan het merendeel zegt (en misschien ook wel jezelf) dat je daar te oud voor bent. Zoals bv leren te BMX-en wat Paul (54) en ik doen. Het houdt je jong van geest wat ik belangrijker vind dan hoe je eruit ziet. Wat een heerlijk en eerlijk blog weer Rose.

  Liefs

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.