Sporten in de buitenlucht, het is lekker. Een rondje hardlopen, een strandwandeling of fietstocht, het doet ons goed. Voormalig topturnster Loes Linders (27) verliet de turnhal en ontdekte het water. Sindsdien gaat er geen zomerdag voorbij zonder dat ze aan wakeboarden denkt. Op het water voelt ze de ultieme vrijheid.

Het liefst brengt Loes in de zomer elke minuut door op het water. Vanmiddag even niet, want ze heeft met Kirsten afgesproken voor dit interview. Trots laat ze haar wakeboard gear zien: het ziet er professioneel uit en dat is Loes ook. “Dat ik het wedstrijdcircuit ben ingerold, is wel min of meer toevallig. Ik zag het niveau en realiseerde me dat ik toch wel minstens gelijkwaardig was. Inmiddels heb ik twee nationale titels. En vorige week werd ik vierde op het EK.”

Even een spoedcursusje wakeboarden: het is een soort snowboarden maar dan op het water. Vergelijkbaar dus ook met waterskiën maar je staat met beide voeten op een wakeboard. Achter een boot of aan een kabelbaan schiet je over het water en maak je allerlei trics: salto’s, draaien en andere jumps. Loes heeft zich die allemaal zelf eigen gemaakt. “Trainers zijn er bijna niet, dus het is heel veel zelf oefenen en steeds beter worden. Mijn broertje Jorrit doet ook aan wakeboarden, dus wij helpen elkaar. Het geeft een flinke kick als we weer een moeilijke trick onder de knie hebben.”

Dat kunstjes leren is Loes met de paplepel ingegoten. Jarenlang bracht zij door in de turnhal en turnde ze EK’s en WK’s. “Dag in dag uit was ik bezig met nieuwe dingen leren. En denk eens aan al die uren die ik aan krachttraining heb besteed. Daar heb ik nu echt wel voordeel van, van die turnachtergrond. Ook qua mentaliteit trouwens, ik heb nog steeds een extreme drive om mezelf te verbeteren en het maximale eruit te halen. De omstandigheden zijn nu wel heel anders, turnen was topsport en dit is 200% genieten.”

Het wakeboarden is voor Loes ook een hele fijne reddingsboei geweest na haar turncarrière. “Eenmaal gestopt met turnen kwam ik erachter dat ik een beetje wereldvreemd was nog. Ik kreeg de kans om naar Cordoba te gaan voor een wakeboardvakantie. Dat wakeboarden deed ik al wel tijdens het turnen, maar het hele wereldje kende ik niet. Nou, er ging letterlijk een nieuwe wereld voor me open! Bier drinken op het strand, blowen, feesten, lol maken… ik keek m’n ogen uit en voelde me eerst totaal niet op mijn gemak.”

Roken en drinken doet Loes nog steeds niet maar ze heeft haar draai in haar nieuwe leven ondertussen helemaal gevonden. “Echt alles staat zomers in het teken van het wakeboarden. Ik werk als tandartsassistent en heb de mazzel dat ik relatief veel vakantie heb. Als het even kan, trommel ik dan ook wat vrienden op en zijn we op het water te vinden. Ik word intens gelukkig van het geluid van mijn wakeboard die over het water glijdt en geniet met volle teugen van wat ik aan het doen ben. Het is ook altijd gezellig want je hebt altijd mensen om je heen.”

Die mensen ontmoeten elkaar regelmatig op wedstrijden, niet alleen op Hollandse bodem maar ook over de grens. “Zo doe ik deze zomer mee aan de Lowlands Tour, met wedstrijden in Luxemburg, Ierland en Nederland. Anderhalf jaar geleden heb ik drie maanden in Australië gereisd en heel wat wedstrijden gedaan, dat was zo gaaf! Orlando staat trouwens ook heel hoog op mijn wensenlijstje, dat is echt het mekka voor wakeboarders. Het lijkt me fantastisch om daar een paar weken te trainen en te leren van alle professionele wakeboarders.”

Lijkt het je wat en wil je graag met een stel vrienden dat wakeboarden proberen? Overweeg dan eens een clinic bij een waterskischool of bij Loes! Zij kan het allemaal voor je regelen: boot, materiaal en natuurlijk ook begeleiding zodat je zelf ook over het water glijdt. Qua kosten moet je denken aan zo’n 30 euro per persoon. Dan sta je 15 minuten op het water. Dat klinkt misschien kort maar volgens Loes ben je als beginner dan ook echt kapot. Als je beurt voorbij is, kun je dus lekker bijkomen op de boot en genieten van de omgeving.

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.