Nog nooit telde team NL zoveel vrouwen! Allemaal topsporters met een uniek verhaal. En zulke vrouwen lopen er meer rond in Rio. Wat dacht je van het echtpaar Walsh-Richardson, allebei lid van de Australische vrouwen hockeyploeg. Of een veertigjarige turnmoeder die voor de zevende (!) keer meedoet aan de OS.

 

Vluchteling

Yusra Mardini werd beroemd door een filmpje op YouTube dat viral ging. Samen met haar zusje en twee anderen duwde ze de vluchtelingenboot drie uur lang door de zee naar de kust van Lesbos. Yusra vond samen met haar ouders en zus onderdak in Berlijn en sloot zich aan bij de lokale zwemvereniging. Eén van de trainers had al gauw in de gaten dat ze talent had en wilde haar klaarstomen voor de Olympische Spelen in 2020. Maar toen het IOC bekendmaakte een speciaal team van vluchtelingen zou toestaan, was al snel duidelijk dat Yusra al deze zomer in Rio haar Olympisch debuut maakt. (lees verder onder afbeelding)

oksana-chusovitina_2008-beijing_ap

Turnmoeder

Ja, je leest het goed. Daar staat turnmoeder. Oksana Chusovintina heet ze en zij heeft zelfs nog geturnd voor de voormalige Sovjet-Unie. Ze is inmiddels de 40 gepasseerd en heeft een puberzoon van 17. Haar roots liggen in Uzbekistan en dat is dan ook het land wat ze nu vertegenwoordigd. Er is zelfs een reële kans dat we deze turngrootheid (ondanks dat ze 1.53cm is) terugzien in de finale op het toestel sprong. Ze doet namelijk één van de moeilijkste sprongen van alle deelnemers. (lees verder onder afbeelding)

N5eztkng

Corruptie

Erbarmelijke omstandigheden, geldgebrek, politieke spelletjes, geen vrouwencompetitie… niet echt de beste ingrediënten voor een goede teamprestatie zou je denken. Toch veroverden de vrouwen van de Zimbabwaanse voetbalploeg een ticket voor Rio. Eén van de speelsters is Mavis Chirandu. Haar moeder liet haar achter in de struiken toen Mavis nog een baby was. Ze werd opgepikt en naar een SOS Kinderdorp gebracht waar Mavis leerde voetballen. En dat is dan nog maar één verhaal uit dit bijzondere team. (lees verder onder afbeelding)

Walsh-Richardson

Echtpaar

Het hockeyteam van Groot-Brittannië heeft de primeur: Kate en Helen Richardson-Walsh vormen het eerste getrouwde stel dat ooit samen deelneemt aan de Olympische Spelen. Vlak voor de Spelen in 2008 kregen ze verkering, in 2012 wonnen de vrouwen samen Olympisch brons en een jaar later zijn ze getrouwd. Vorig jaar waren ze er samen bij toen Groot-Brittannië Europees kampioen werd. Rio wordt waarschijnlijk het eindstation van dit koppel, dat overigens in de Nederlandse competitie speelt. Wil je ze een keer zien, dan moet je in Bloemendaal zijn. (lees verder onder afbeelding)

Wojdan_Shaherkani

Moslima’s

Judoka Wojdan Shahrkhani en atlete Sarah Attar werden vier jaar geleden wereldberoemd. Nee, ze wonnen geen medaille. Bleven zelfs ver verwijderd van het podium. Wel waren ze de eerste vrouwen uit Saudi Arabië die meededen aan de Olympische Spelen. Het land waar vrouwen niet alleen over straat gaan, niet mogen autorijden, laat staan dat ze worden aangemoedigd om te gaan sporten. Nu, vier jaar later, hebben Sarah en Wojdan gezelschap gekregen van nog twee topsportvrouwen uit hun land. (lees verder onder afbeelding)

claressa_shields_2012_olympics_usatsi_6466330

Liefdadigheid

Dat Olympisch goud niet altijd uitbetaald wordt in een onbezorgd leven, weet Claressa Shields maar al te goed. De Amerikaanse bokster won de titel in 2012 (de eerste keer dat de sport bij de vrouwen Olympisch was) en pakte daarna nog veel meer grote prijzen. Maar in haar woonplaats Flint heerst zoveel armoede, dat de bokster met haar inkomsten en prijzengeld vooral steekt in drinkwatervoorzieningen. In de media vraagt Claressa regelmatig aandacht voor de problemen in haar dorp. Dus nee, een stabiel en rustig leven is geen garantie als Olympisch kampioen.

 

De Olympische Spelen volgen?

Je kunt er eigenlijk niet meer om heen hè, elk medium besteedt wel op een manier aandacht aan de Olympische Spelen. Wij vinden zelf de NOS toch altijd wel handig. Ze hebben uitzendingen op radio en televisie én online nog een stuk of 14 livestreams en heel veel achtergrondreportages. Houd je wel rekening met tijdverschil? De wedstrijden beginnen Nederlandse tijd meestal rond 14:30 uur en gaan door tot 4:00 uur ’s in de ochtend.

lornah sportswear hardloopkleding

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.