Candy Jacobs (25) traint hard voor het NK dat zaterdag in Apeldoorn wordt gehouden. Een NK in Apeldoorn? Oh dear, wat heb ik nu weer gemist, zul je denken. Ja, aanstaande zaterdag strijden echte skateboardvrouwen om de nationale titel. En Candy doet mee!

Helemaal ideaal was haar voorbereiding niet. Af en toe moest ze echt rust houden, want ze is net hersteld van een knieblessure. “Vooral niet overbelasten, doseren is nu belangrijk. Met mijn trainers train ik drie keer in de week.”

Ongeveer vijftien dames zullen strijden om de eerste plaats, waaronder dus Candy. Ze is al Europees Kampioene en wil meer! Het is zeer waarschijnlijk dat skateboarden onderdeel gaat uitmaken van de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Met het oog hierop is dit eerste NK bij de vrouwen een belangrijke mijlpaal. “Voor mij zou het leuk zijn als ik meedoe in Tokio, maar het belangrijkste is dat mijn sport erkend wordt door het NOC-NSF. Hierdoor worden een hoop deuren geopend voor skateboarders. Er komen dan budgetten vrij, worden er meer skateparken gebouwd, atleten kunnen beter worden gesteund en de sport wordt aantrekkelijker voor sponsors.”

Bij skateboarden denkt je misschien al snel aan kleine puisterige jongetjes met wijde broeken die over de stoep racen en bejaarden van een hun rollator rammen. Voor Candy is een skateboard het beste wat haar ooit is overkomen. “Het grootste vooroordeel dat mensen over vrouwelijke skateboarders hebben, is dat ze denken dat ze er niet zijn. Er wordt weinig geadverteerd met en over vrouwelijke skateboarders. Maar er zijn juist ontzettend veel vrouwelijke skateboarders die ook nog eens op hoog niveau skaten.”

Europa kent grof geschat een half miljoen actieve vrouwelijke skateboarders. Een fractie daarvan bevindt zich in Nederland, waaronder dus deze stoere meid! Maar hoe bereidt een skateboarder zich voor op een wedstrijd? Het NK? En misschien straks wel op de Olympische spelen?

“Ik skate sowieso bijna elke dag door tricks te oefenen of te perfectioneren in het park. Wel schat ik risico’s in en probeer geen gekke dingen te doen met het oog op mogelijke blessures. Met mijn trainers train ik drie keer in de week, daarnaast skate ik wanneer ik fit ben gemiddeld vijf dagen per week. Ik volg een speciaal dieet, en leef en eet daarnaast zo gezond mogelijk. Geen snoep en alcohol voor mij dus.”

Nu is het voor skateboarders niet gebruikelijk dat ze een trainer hebben. Alhoewel de laatste jaren skatescholen als paddenstoelen uit de grond schieten, is skateboarden toch een sport die je in je eentje moet doen. Net zoals bij veel solosporten ben je ook bij het skateboarden zelf je grootste vijand. Je moet je eigen angst overwinnen, jezelf overtuigen en jezelf motiveren.

Met het oog op het NK is Candy afgelopen december benaderd door Cariphy voor een sponsorschap. Zij sponsoren haar in de vorm van training en fysiotherapie. “Ik heb nu drie persoonlijke trainers die mij trainen op het gebied van kracht, conditie en stabiliteit. We werken voornamelijk aan explosiviteit, rompstabiliteit en blessurepreventie. Mijn benen train ik veel (squatten, deadliften, lunchen, springvormen), maar daarnaast train ik ook alle andere spiergroepen om alles in balans te houden. Met skaten val je vaak dus moet je ook leren klappen opvangen. Daarvoor train ik in principe bijna al mijn spieren.”

“Bij het leren van nieuwe tricks loop ik de meeste blessures op. Als ik twee uur lang een bepaalde trick oefen dan is de kans groot dat ik in die twee uur vaak val. Door skateboarden heb ik geleerd dat ik niet van porselein ben en soms is het ook een mentale steun als je even niet durft en dan toch die eerste ‘slam’ uit de weg werkt. De meeste blessures die ik krijg zijn een gevolg van overbelasting. Zelf vind ik het lastig om een blessure te hebben. Ik kan ontzettend druk en hyper zijn maar tegelijkertijd kan ik zonder skateboarden maar lastig mijn energie kwijt.”

Het hebben van trainers is ook een totaal nieuwe ervaring voor haar. “Ik heb ze nooit gehad. Skateboarden is een sport die vooral veel intrinsieke motivatie en een heleboel doorzettingsvermogen vereist. Als je een trick na duizend pogingen eindelijk landt, geeft dit zo’n ontzettende kick. Het lijkt soms een beetje op een drug. Zelf vind ik wedstrijden skaten erg leuk, ik vind het heerlijk omdat de adrenaline van het publiek ervoor zorgt dat ik net dat beetje extra geef en net iets meer durf dan normaal. Wat dat betreft zijn wedstrijden een mooie aanjager om het beste uit jezelf te halen.”

Het NK wordt mede georganiseerd door Candy. “Het NK wordt al veertien jaar georganiseerd en vrouwen konden altijd wel meedoen. Maar dit jaar is er voor het eerst een aparte categorie. Nu, ook met het oog op de Olympische spelen, is het belangrijk dat er een lijst opgebouwd wordt en voor mij persoonlijk is telt ook nog mee dat ik de sport levend wil houden, ook onder de vrouwelijke skater. Dit nodigt misschien tevens meer vrouwen uit om te gaan skateboarden.”

Skateboarden brengt enkel geld op als je er professioneel mee bezig bent. Met de opbrengst van bijvoorbeeld prijzengeld en sponsordeals kun je de sport tot in de eeuwigheid uitoefenen. Dat betekent echter wel dat er dagelijks geskate moet worden, en moet meedoen aan vooral veel wedstrijden in zowel binnen- als buitenland. Om op topniveau mee te kunnen draaien, en zeker voor een vrouw, moet je fulltime skaten. Candy koos ervoor haar droom na te jagen en het fulltime skaten te combineren met een flexibele baan waar ze nachtdiensten kan draaien. “Tot vorig jaar werkte ik fulltime in de gesloten jeugdzorg. Op dit moment is skateboarden in Nederland nog geen sport waarvan je jezelf kunt onderhouden. In de Verenigde Staten zijn er wel enkele skateboarders en een handje vol Europeanen (uiteraard mannen) die ervan kunnen leven. Vandaar dat ik dit jaar ook een crowdfunding campagne gestart ben om mijn reisgeld te betalen om zodoende bij alle wedstrijden en evenementen te zijn waarvoor ik ben uitgenodigd.

Benieuwd hoe zo’n NK eraan toegaat? Kom dan zaterdag naar skatepark Real-X in Apeldoorn. Voor 5 euro beleef je een hele dag spektakel! Aanvang 13:30 uur en de finales starten om 17:00 uur. En dank je wel Tjeerd Derkink voor de gave foto´s die we mogen gebruiken!

Stoere Vrouwen Sporten Shop
Stoere Vrouwen Sporten Shop
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.