Margriet (34) heeft altijd veel gesport en doet aan dansen, hardlopen, fietsen, fitness en zwemmen. Al is dat niet vanzelfsprekend. Margriet heeft een lichaam wat helemaal niet past bij haar sportieve persoon. Ze heeft Scheuermann – een verwaarloosde kinderreuma waar ze nu niets meer aan kan doen  – en een gecompliceerde Bechterew, waar ze veel last van heeft.
Door te sporten heeft ze zich altijd sterk en in balans gehouden, maar dat sporten gaat tegenwoordig niet zo makkelijk meer. Margriet is in de laatste twee jaar wel vijftien kilo aangekomen. En die kilo’s hebben besloten te blijven zitten waar ze zitten, wat Margriet ook doet. Sporten doet Margriet nog steeds, ook nu het minder gaat, want stilzitten? Dat past helemaal niet bij haar.
Al valt het haar allemaal wel eens tegen, ze heeft gelukkig lieve vriendinnen en zussen waar ze af en toe tegen aan kan zaniken. Daarnaast heeft ze haar grote liefde Jur en – zoals ze zelf zegt – drie muiters van vijf, zeven en tien jaar.
Margriets motto? Elke dag is een frisse nieuwe start.
En wij mogen een paar dagen met haar meekijken.

1 - Maandag (1)

MAANDAG

Het was weer rennen, vliegen en stressen, maar de 3 muiters zitten weer op school. Met een power smoothie en 2 speltbroodjes in m’n mik, duik ik met m’n fiets de kou in richting sportschool. Het is maandagochtend…

Het was een zwaar weekend. De kids, veel afspraken, weinig rust en het resultaat is dat ik nu hondsmoe de crosstrainer op stap. Mijn motivatie…? Die 0,2 kg die dit weekend stiekem bij die andere, overbodige 15 kilo is gaan zitten…

Twee uur lang ben ik te vinden in de sportschool, eerst een half uur cardio, dan een uur kracht en dan nog weer afsluiten met een half uurtje cardio. Het is afzien, zwaar afzien, maar met keihard Volbeat in m’n oren en het feit dat ik weet dat ik zo even 15 minuutjes in de sauna mag sudderen, houdt me op de been.

s’Middags trakteer ik mezelf nog even op een warm zonnebankje en dan gaat het lichtje bij me uit.

 

2 - Dinsdag

DINSDAG

Dinsdag is mijn rustdag. Dat moet ook wel, het lichaam vraagt zich namelijk af waarom ik gister in vredesnaam zo moest knallen tijdens de interval op de fiets en schreeuwt nu om rust.

 

3 - Woensdag

WOENSDAG

Woensdag mag ik weer aan de bak, hardlopen…! Nou ja, zeg maar eerder: wat harder lopen… Met een enorme passie voor hardlopen, nu al bijna 2 jaar aan het hannesen met een shinsplint.

Ondanks de rust en de prachtige steunzolen, wil het maar niet zoals ik dat wil. Dus nu, voor de zoveelste keer na een periode van rust, begonnen met Evy, vandaag les 2.

Conditioneel is het geen probleem, maar lichamelijk moet ik echt luisteren naar mijn lichaam. Maar goed, ik geniet van de omgeving en de frisse neus.

Na het douchen me warm aangekleed en nog weer even de compressiekousen aangetrokken voor herstel.

 

4 - Donderdag

DONDERDAG

De kids komen om 12 uur weer thuis, dus ik moet me haasten. Donderdagochtend = zwemmen…!

Gauw aankleden, sporttas mee en hop, op ’t fietsje naar het zwembad.

De oudjes liggen er weer mooi bij, de blauwe watergolfpermanentjes glanzen en de bekende oude vrouwen parfum komt me tegemoet. Heerlijk, ik mag weer zwemmen….!

Na wat baantjes inzwemmen, start ik met mijn training: 1000 meter borstcrawl. Het gaat heerlijk….! Het water geeft me even het gevoel van gewichtloosheid. Ik voel me fit, krachtig en gezond….!

 

En toen moest ik het water weer uit… Ik wiebel wat bij het trapje, doe rustig mn badmuts en bril af, ik vertoon uitstelgedrag. Uiteindelijk heb ik alle moed bij elkaar geschraapt en hijs ik mij met alle mogelijke kracht het water uit. Ik sta krom, leun met 1 hand op het trappetje en ik probeer omhoog te komen.

Shit, m’n rug wil niet…

Ondertussen stappen er 2 oude dames het bad uit en lopen al babbelend richting de douches. De een kijkt nog eens achterom.

Ik sta daar maar, kan me niet bewegen, durf me niet te bewegen… Langzaam went mijn lichaam aan de zwaartekracht. En langzaam kom ik omhoog en loop al ‘stotterend’ richting de douches.

Ik kleed me aan en fiets heel langzaam naar huis, m’n stijve spieren en botten willen niet meer.

Thuis aangekomen stap ik weer onder de douche en wacht tot het hete water mijn lichaam weer wakker maakt.

 

5 - Vrijdag

VRIJDAG

De kids moeten naar school, dus ik moet mijn bed uit en begint alle ‘we moeten naar school en we zijn nooit op tijd’ stress. Nadat het grut naar school is, prop ik mijn ontbijt naar binnen, pak ik mijn sporttas en sta stil…

Ik twijfel, ik ben moe…

En zo ineens, uit het niets, begint het te hozen. Het komt met bakken uit de hemel….

Dat is voor mij voldoende. Ik ga naar boven, kleed me weer om, pak alle was die ik deze week heb gewassen, neem het mee naar beneden, zet de radio aan en begin al vrolijk zingend aan mijn welbekende ‘Verschrikkelijke Vrijdag Wasdag‘.

 

Morgen is er weer een dag…

 

PS: Mijn dank aan Lifestyle Centre Raalte voor de goede begeleiding en altijd aanwezige motivatie.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
  1. Bedankt dat je een kijkje in mijn leven wilde nemen. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad, ook al was het misschien alleen maar een glimlach van herkenning. Fijne dag en geniet van het sporten, ik duik de hardlopers nog een keertje in…!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.