Tijdens een opname op een psychiatrische afdeling maakte Carlijn (33) kennis met hardlopen. Ze maakte kennis met running therapie en leerde zo om goed voor zichzelf te zorgen. Inmiddels heeft Carlijn al drie keer meegedaan aan de Socialrun, een estafetteloop van 48 uur en 555 kilometer om meer openheid te stimuleren rondom psychische aandoeningen.

“Het was mij wel bekend dat hardlopen een positief effect heeft op mensen, maar ik wist helemaal niets van techniek. Ik dacht dat je moest rennen tot je niet meer kon. Dat hield ik nooit zo heel lang vol en dus vond ik het ook niet leuk. Pas in mijn opnameperiode leerde ik echt goed hardlopen en hield ik het binnen de kortste keren een uur vol! Ik heb een heel negatief zelfbeeld en heb in hardlopen echt iets gevonden waarin ik kan uitblinken.”

“Tijdens een andere opnameperiode organiseerde de atletiekvereniging, waar ik inmiddels lid van ben, op het terrein de Beekloop. Iedereen deed mee: cliënten, medewerkers, vrijwilligers, recreanten maar ook lopers die in voorbereiding waren voor een marathon. Het mooie was dat alle rollen verdwenen. In sportkleding zag iedereen er hetzelfde uit. Je zag dus niet of iemand normaal bankdirecteur of cassière is.” (tekst gaat verder onder afbeelding)

fb_img_1474833026288

“Ik vind het dus heerlijk om te rennen. Het is voor mij soms echt even een stukje ontlading. Als ik dan klaar ben, dan is dat zo’n lekker gevoel aan het begin van de dag. Het is voor mij een goede stok achter de deur om goed voor mezelf te blijven zorgen. Het is mijn routine tegen depressieve klachten. Mijn lichaam en geest hebben dat gewoon nodig. En het is een stukje onderhoud voor de Socialrun, want daar doe ik volgend jaar ook weer aan mee.”

“Ik ben ambassadeur voor Samen Sterker zonder Stigma en werk ik mee aan projecten en activiteiten om meer openheid te krijgen voor psychische aandoeningen. De Socialrun is zo’n activiteit, en inmiddels ben ik daar ook ambassadeur voor. Met deze run willen we meer begrip creëren voor de vaak moeilijke positie van mensen met een psychische aandoening. Daar heerst nog best vaak een groot stigma, lichamelijke aandoeningen zijn toch makkelijker bespreekbaar.”

“Inmiddels voel ik me zeker een stoere vrouw. Al drie keer heb ik deelgenomen aan de Socialrun en niet opgegeven! Dit jaar ben ik ook begonnen met krachttraining. Dat is nog wel een beetje een mannenwereldje maar ik doe het helemaal niet zo slecht. Sporten helpt mij – en andere mensen met psychische problemen – echt enorm. Het zou heel fijn zijn als er meer openheid komt en we net zo makkelijk over een depressie praten als over suikerziekte.”

Wil je meedoen aan de Socialrun? Dat kan! Check de website van Samen Sterker zonder Stigma en lees hoe je je kunt aanmelden. Hoe zo’n te gekke ervaring het is, zie je in dit filmpje van de afgelopen editie.

Garmin Forerunner horlogebandje

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.