Net één jaar geleden begonnen met hardlopen en nu al de eerste ambassadrice voor Hardlopen voor Schoner Nederland. Yildiz Kurt liet er geen gras over groeien en zette haar liefde voor hardlopen in voor een schonere leefomgeving. Het concept is simpel: het enige wat je nodig hebt zijn sportschoenen, een rugtasje en een lange adem.

Tekst: Lotte van Erp

Toen Yildiz van het initiatief hoorde om al rennend straatvuil op te ruimen was ze meteen enthousiast. “Ik vond het een geweldig idee en heb mij gelijk aangemeld.” Hardlopen voor Schoner Nederland is deze zomer van de grond gekomen. Vincent rent regelmatig in bossen en plekken waar niemand komt. Hij stoorde zich aan het afval dat hij tegenkwam en besloot het mee te nemen om het vervolgens thuis weg te gooien. “Het gaat om de mindsetting dat je via hardlopen ook iets kunt doen. Niks meer of minder.”

 

Mijn hardlooprondjes zijn schoonmaakrondes

Yildiz is de eerste die deze mindsetting over heeft genomen en deelt met haar omgeving. “Ik ben eigenlijk in de rol van ambassadrice gerold. Omdat het initiatief nieuw is moet het nog vorm krijgen. Wat het voor mij inhoudt is dat ik hardlopen in combinatie met opruimen promoot en anderen enthousiast probeer te maken. Dit doe ik bijvoorbeeld door filmpjes en foto’s van mijn schoonmaakrondes op Facebook te posten.”

>>Binnen of buiten sporten: wat vind jij fijner?

Die filmpjes en foto’s worden vooral gemaakt in en rondom het Amsterdamse Bos. Hier loopt Yildiz meestal hard. “Het bos ken ik op mijn duimpje en daardoor weet ik genoeg leuke routes. Ik train vier keer in de week: twee keer op de atletiekbaan en twee keer bij voorkeur in het bos. Dan plan ik een herstellingsronde of lange duurloop in. Tijdens dat soort trainingen is het makkelijk om afval mee te nemen, omdat je dan op een rustig tempo loopt en pauzes in kan lasten. Die kan je dan gebruiken om dat ene blikje of flesje mee te nemen dat je onderweg tegenkomt. Een win-win situatie.”

 

Hardlopen voor Schoner Nederland is normaal voor mij

De kersverse ambassadrice pocht niet met haar bezigheden. “Ik heb het niet met familie of vrienden over Hardlopen voor Schoner Nederland, omdat ik het de normaalste zaak van de wereld vind om je omgeving op te ruimen. Het is daarom ook jammer dat ik soms rare blikken van voorbijgangers krijg als ik door het Amsterdamse bos ren en vuil in een plastic tas doe. Mensen vinden het blijkbaar raar als er wordt opgeruimd, terwijl het eigenlijk raar behoort te zijn als je niet opruimt en, sterker nog, troep op de grond gooit.”

>>Carlijn loopt de Socialrun: “meer begrip voor psychische aandoeningen”

Yildiz was tot een jaar geleden nooit met hardlopen bezig geweest. Via een omweg kwam ze met de sport in aanraking. “Vorig jaar september heb ik mij aangemeld voor het bedrijfshockeyteam van mijn werk. Ik heb jaren geleden even aan Aerobics en fitness gedaan, maar verder sportte ik nooit. Voor de hockeycompetitie heb ik aan een paar trainingen meegedaan en toen bleek dat ik nog geen honderd meter kon hardlopen. Ik raakte meteen buiten adem. Ik besloot te stoppen met roken en na mijn werk in het Amsterdamse bos wat hard te gaan lopen om mijn conditie op pijl te krijgen.”

 

12363237_10153316116401687_8210840719326501663_o

Plannen voor de toekomst

Ter motivatie besloot Yildiz zich in te schrijven voor een wedstrijd. “Ik had als doel gesteld om 5km te kunnen hardlopen en had mij ingeschreven voor een plaatselijk evenement: de Kerstloop in Amstelveen. Geweldig vond ik het. Het hardlopen gaf mij vanaf dat moment zoveel positieve energie dat ik mij heb aangesloten bij Atletiek Vereniging Startbaan. Dit is de vereniging die ook de kerstloop organiseerde. Dit jaar zit ik zelf in deze organisatie.”

Als ambassadrice zit Yildiz vol ideeën om Nederland schoon te krijgen. “Ik zou op allerlei manieren willen helpen om mensen (letterlijk) te bewegen tot het opruimen van hun omgeving. Ik heb gedacht om een Schoner Nederland- brigade op te richten zodat we rennend onze omgeving kunnen opruimen. In je eentje mis je misschien de motivatie en een groep maakt het makkelijker om te doen. Het is een kleine moeite om met z’n alle te gaan. Daarbij gaat het dan ook nog eens sneller en het is leuker.”

>>Voor alle hardlopers die langzamer zijn dan die andere loper

Hardlopen voor Schoner Nederland: je loopt je trainingsrondje en maakt af en toe een korte stop om vuil mee te nemen. Ideaal om tijdens een herstellingsrondje of lange duurloop te doen. Trainen en tegelijkertijd een schone leefomgeving creëren: een win- win situatie!

Kijk ook op de Facebookpagina van Hardlopen voor Schoner Nederland en op de website van Yildiz om op de hoogte te blijven van haar activiteiten.

Hardloopshirt – Every Step Forward Brings me closer to the finish line

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.